Klasszikus

Konzi 170

2010.01.11. 15:10
Ajánlom
Egész éves programsorozattal készül a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium jogelődjük, a Nemzeti Zenede megalapításának 170. évfordulójára. Az események egyik csúcspontja a Művészetek Palotájában rendezett Konzisszimó lesz.

Bokor György igazgató a hétfőn tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egész éven át futó koncertekkel a Konziban folyó munkára, az iskola alap- és felsőfokú intézményekkel való kapcsolataira, a régi és jelenlegi diákok munkájára, eredményeire szeretnék felhívni a figyelmet. Az augusztus 15. óta regnáló igazgató hozzátette, hogy a rendezvények egy része a Zeneakadémiával közös szervezésben valósul meg.

Dr. Batta András, a jubileumi sorozat fővédnöke, a Liszt Akadémia rektora rávilágított arra, hogy az egységes zenei képzés az egész világon lényeges kérdés, továbbá a zenetanárképzés jelentősége csak nőni fog, hiszen az ország identitásához hozzátartozik a zene, amely művészeti ág elengedhetetlen feltétele a megfelelő utánpótlás-nevelés. Ezért is nagyon fontos, hogy felkarolják a tehetségeket és egyenlő súlyban szerepeljen az oktatásban a 11, 16 vagy a 22 éves fiatalok képzése, hogy egységes folyamatként kezeljék a 14-18 és a 18-25 éves korúak oktatását.

Eckhardt Gábor, a Bartók Konzi igazgató helyettese a programok ismertetésénél elmondta, hogy az eseményfolyamban vannak kiemelt és kísérőrendezvények is és ez utóbbiakkal a szélesebb közönség felé is szeretnének nyitni. Ilyen hangverseny lesz például a január 13-án délután öttől, a Ferencsik-teremben rendezett koncert, ahol vendég zeneiskolások mutatkoznak be. Február végére tervezik az Ifjú szólisták hangversenyét az Olasz Intézetben, április 7-ére pedig az Ép testben ép lélek című tanár-diák napot, amelyre szintén a Ferencsik-teremben kerül sor. Április 22-én a Szent István-bazilikában Bruckner Te Deum című műve hangzik el az iskola énekkarának és zenekarának közreműködésével, november folyamán pedig a Ferencsik-teremben Tanáraink keze nyoma címmel a Konzi egykori és jelenlegi zeneszerző-tanárainak műveiből válogatnak.

A kiemelt rendezvények közül szeptember közepén kerül sor arra az Ünnepi gálahangversenyre, ahol világhírű egykori növendékek lépnek fel. Október 1-jén, a zene világnapján Szimbiózis 2010 címmel az Avilai Nagy Szent Teréz-templom és a Nagymező utcai épület közötti szabadtéri részen a jelenlegi és volt növendékek, valamint a jazz tanszak diákjai adnak koncerteket. Október 22-23-án a Muzsikáljunk együtt! program keretében kétnapos öregdiák-találkozó lesz, ahol a hajdani tanulókat várják kötetlen beszélgetésre, együttzenélésre. November végén másodszor kerül sor a Művészetek Palotájában rendezett Konzisszimóra, ahol a Konzi minden együttese (szimfonikus-, fúvós-, kamarazenekar, kórus, jazz-tanszak) színpadra lép.

A programokat az iskola korábbi igazgatója Kovács Brigitta segítségével állították össze, jelenleg a Nemzeti Zenede Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Soltész Anikó foglalkozik a szervezés koordinációjával. A koncertek támogatására alapítványt hoztak létre, amelynek adatai a részletes programlistával együtt rövidesen letölthető lesz a www.konzi.hu oldalon.

Liszt Ferenc 1840. január 11-én adta első olyan koncertjét, amelynek bevételét a Nemzeti Conservatorium megalapítására ajánlotta fel. Az iskola később felvette a Nemzeti Zenede, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium nevet. A Bartók Konzi a magyar zenepedagógia egyik legjelentősebb és leggazdagabb múltra visszatekintő intézménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.