Klasszikus

Konzi 170

2010.01.11. 15:10
Ajánlom
Egész éves programsorozattal készül a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium jogelődjük, a Nemzeti Zenede megalapításának 170. évfordulójára. Az események egyik csúcspontja a Művészetek Palotájában rendezett Konzisszimó lesz.

Bokor György igazgató a hétfőn tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egész éven át futó koncertekkel a Konziban folyó munkára, az iskola alap- és felsőfokú intézményekkel való kapcsolataira, a régi és jelenlegi diákok munkájára, eredményeire szeretnék felhívni a figyelmet. Az augusztus 15. óta regnáló igazgató hozzátette, hogy a rendezvények egy része a Zeneakadémiával közös szervezésben valósul meg.

Dr. Batta András, a jubileumi sorozat fővédnöke, a Liszt Akadémia rektora rávilágított arra, hogy az egységes zenei képzés az egész világon lényeges kérdés, továbbá a zenetanárképzés jelentősége csak nőni fog, hiszen az ország identitásához hozzátartozik a zene, amely művészeti ág elengedhetetlen feltétele a megfelelő utánpótlás-nevelés. Ezért is nagyon fontos, hogy felkarolják a tehetségeket és egyenlő súlyban szerepeljen az oktatásban a 11, 16 vagy a 22 éves fiatalok képzése, hogy egységes folyamatként kezeljék a 14-18 és a 18-25 éves korúak oktatását.

Eckhardt Gábor, a Bartók Konzi igazgató helyettese a programok ismertetésénél elmondta, hogy az eseményfolyamban vannak kiemelt és kísérőrendezvények is és ez utóbbiakkal a szélesebb közönség felé is szeretnének nyitni. Ilyen hangverseny lesz például a január 13-án délután öttől, a Ferencsik-teremben rendezett koncert, ahol vendég zeneiskolások mutatkoznak be. Február végére tervezik az Ifjú szólisták hangversenyét az Olasz Intézetben, április 7-ére pedig az Ép testben ép lélek című tanár-diák napot, amelyre szintén a Ferencsik-teremben kerül sor. Április 22-én a Szent István-bazilikában Bruckner Te Deum című műve hangzik el az iskola énekkarának és zenekarának közreműködésével, november folyamán pedig a Ferencsik-teremben Tanáraink keze nyoma címmel a Konzi egykori és jelenlegi zeneszerző-tanárainak műveiből válogatnak.

A kiemelt rendezvények közül szeptember közepén kerül sor arra az Ünnepi gálahangversenyre, ahol világhírű egykori növendékek lépnek fel. Október 1-jén, a zene világnapján Szimbiózis 2010 címmel az Avilai Nagy Szent Teréz-templom és a Nagymező utcai épület közötti szabadtéri részen a jelenlegi és volt növendékek, valamint a jazz tanszak diákjai adnak koncerteket. Október 22-23-án a Muzsikáljunk együtt! program keretében kétnapos öregdiák-találkozó lesz, ahol a hajdani tanulókat várják kötetlen beszélgetésre, együttzenélésre. November végén másodszor kerül sor a Művészetek Palotájában rendezett Konzisszimóra, ahol a Konzi minden együttese (szimfonikus-, fúvós-, kamarazenekar, kórus, jazz-tanszak) színpadra lép.

A programokat az iskola korábbi igazgatója Kovács Brigitta segítségével állították össze, jelenleg a Nemzeti Zenede Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Soltész Anikó foglalkozik a szervezés koordinációjával. A koncertek támogatására alapítványt hoztak létre, amelynek adatai a részletes programlistával együtt rövidesen letölthető lesz a www.konzi.hu oldalon.

Liszt Ferenc 1840. január 11-én adta első olyan koncertjét, amelynek bevételét a Nemzeti Conservatorium megalapítására ajánlotta fel. Az iskola később felvette a Nemzeti Zenede, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium nevet. A Bartók Konzi a magyar zenepedagógia egyik legjelentősebb és leggazdagabb múltra visszatekintő intézménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.