Klasszikus

Konzi 170

2010.01.11. 15:10
Ajánlom
Egész éves programsorozattal készül a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium jogelődjük, a Nemzeti Zenede megalapításának 170. évfordulójára. Az események egyik csúcspontja a Művészetek Palotájában rendezett Konzisszimó lesz.

Bokor György igazgató a hétfőn tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egész éven át futó koncertekkel a Konziban folyó munkára, az iskola alap- és felsőfokú intézményekkel való kapcsolataira, a régi és jelenlegi diákok munkájára, eredményeire szeretnék felhívni a figyelmet. Az augusztus 15. óta regnáló igazgató hozzátette, hogy a rendezvények egy része a Zeneakadémiával közös szervezésben valósul meg.

Dr. Batta András, a jubileumi sorozat fővédnöke, a Liszt Akadémia rektora rávilágított arra, hogy az egységes zenei képzés az egész világon lényeges kérdés, továbbá a zenetanárképzés jelentősége csak nőni fog, hiszen az ország identitásához hozzátartozik a zene, amely művészeti ág elengedhetetlen feltétele a megfelelő utánpótlás-nevelés. Ezért is nagyon fontos, hogy felkarolják a tehetségeket és egyenlő súlyban szerepeljen az oktatásban a 11, 16 vagy a 22 éves fiatalok képzése, hogy egységes folyamatként kezeljék a 14-18 és a 18-25 éves korúak oktatását.

Eckhardt Gábor, a Bartók Konzi igazgató helyettese a programok ismertetésénél elmondta, hogy az eseményfolyamban vannak kiemelt és kísérőrendezvények is és ez utóbbiakkal a szélesebb közönség felé is szeretnének nyitni. Ilyen hangverseny lesz például a január 13-án délután öttől, a Ferencsik-teremben rendezett koncert, ahol vendég zeneiskolások mutatkoznak be. Február végére tervezik az Ifjú szólisták hangversenyét az Olasz Intézetben, április 7-ére pedig az Ép testben ép lélek című tanár-diák napot, amelyre szintén a Ferencsik-teremben kerül sor. Április 22-én a Szent István-bazilikában Bruckner Te Deum című műve hangzik el az iskola énekkarának és zenekarának közreműködésével, november folyamán pedig a Ferencsik-teremben Tanáraink keze nyoma címmel a Konzi egykori és jelenlegi zeneszerző-tanárainak műveiből válogatnak.

A kiemelt rendezvények közül szeptember közepén kerül sor arra az Ünnepi gálahangversenyre, ahol világhírű egykori növendékek lépnek fel. Október 1-jén, a zene világnapján Szimbiózis 2010 címmel az Avilai Nagy Szent Teréz-templom és a Nagymező utcai épület közötti szabadtéri részen a jelenlegi és volt növendékek, valamint a jazz tanszak diákjai adnak koncerteket. Október 22-23-án a Muzsikáljunk együtt! program keretében kétnapos öregdiák-találkozó lesz, ahol a hajdani tanulókat várják kötetlen beszélgetésre, együttzenélésre. November végén másodszor kerül sor a Művészetek Palotájában rendezett Konzisszimóra, ahol a Konzi minden együttese (szimfonikus-, fúvós-, kamarazenekar, kórus, jazz-tanszak) színpadra lép.

A programokat az iskola korábbi igazgatója Kovács Brigitta segítségével állították össze, jelenleg a Nemzeti Zenede Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Soltész Anikó foglalkozik a szervezés koordinációjával. A koncertek támogatására alapítványt hoztak létre, amelynek adatai a részletes programlistával együtt rövidesen letölthető lesz a www.konzi.hu oldalon.

Liszt Ferenc 1840. január 11-én adta első olyan koncertjét, amelynek bevételét a Nemzeti Conservatorium megalapítására ajánlotta fel. Az iskola később felvette a Nemzeti Zenede, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium nevet. A Bartók Konzi a magyar zenepedagógia egyik legjelentősebb és leggazdagabb múltra visszatekintő intézménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.