Klasszikus

Kopatchinskaja a Miskolci Szimfonikusokkal lép fel

2011.04.07. 14:03
Ajánlom
Április 11-én a miskolci Művészetek Házában Bartók II. hegedűversenye csendül fel a világhírű előadó tolmácsolásában, Kovács László vezényletével.

Patricia Kopatchinskaja moldáv származású hegedűművésznő a világ számos hangversenytermének ünnepelt előadója, rendszeres meghívottja olyan fesztiváloknak, mint a Montreux-i Jazz Festival vagy a Salzburger Festspiele és számos előkelő versenyen is bizonyította kiválóságát. A fiatal művésznő közismert arról, hogy mély átéléssel játszik, s minden rezdülése bizonyítja: nem csupán parttalan energia, hanem ízlés és fegyelem is társul adottságához.

Patricia Kopatchinskaja hegedűjátékot és zeneszerzést is tanult Bécsben és Bernben. 2000-ben megnyerte a Henryk Szeryng Hegedűversenyt Mexikóban, 2002-ben az International Credit Suisse Group Fiatal Művész díjában részesült, majd a 2002-03-as évadban a Rising Stars versenyen képviselte Ausztriát New York-ban és számos fővárosban. 2004-ben megkapta a European Broadcasting Union (EBU) Új Tehetség - SPP Awardot és 2006-ban a Förderpreis Deutschlandfunk díjat.

2007-es turnéja szólistaként és vendégigazgatóként az Australian Chamber Orchestrával a legtöbb szavazatot kapta az ausztrál Limelight magazin olvasóitól. Fazil Say-jel kiadott szólólemeze a Pizzicato magazin Excellentia- és a 2009-es ECHO-Klassik-díjat érdemelte ki. Új lemezén, ami elnyerte a BBC Music Magazine díját 2010-ben, Beethoven összes hegedűműve hallható.

Patricia Kopatchinskaja időnként zenét is szerez, a kortárs zene ugyanúgy közel áll szívéhez, mint a klasszikusok. Többen írtak hegedűversenyt számára, többek között Johanna Doderer, Otto Zykan, Gerald Resch, Gerd Kühr, Jürg Wyttenbach és Fazil Say, számos művet ajánlottak neki, például Richard Carrick, Violeta Dinescu, Michalis Economu is a rangos névsor tagja.

Hangszere egy 1741-es Guanerius del Gesú, melyen az Ausztrál Nemzeti Bank jóvoltából játszhat. A Terre des Hommes jótékonysági nagyköveteként moldovai gyermekek támogatásáért zajló projektek résztvevője.

Fazil Say és Patricia Kopatchinskaja

Miskolci Szimfonikus Zenekar
2011. április 11. 19:00 Művészetek Háza

Km.: Patricia Kopatchinskaja (hegedű)
Vez.: Kovács László

Bartók: II. hegedűverseny
Dvorák: VII., d-moll szimfónia

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.