Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

2020.10.29. 14:20
Ajánlom
„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.

Kult50 kategória: Klasszikus zene

Védnök: Vashegyi György karmester

Elismert teljesítmény: A fiatalok között kiemelkedő tehetségéért

Édesapja Berecz András mesemondó, népdalénekes, bátyja, István táncos, koreográfus. „A magyar régi stílusú népdalok, zenék és táncok világába családom révén belenőttem – folytatódik az életrajz. – Törvényei és szabadsága zenei felfogásomban máig ható erő.” Négyévesen szinte ki sem látszott az ütőgardon mögül, amikor velük lépett fel. „Úgy emlékszem, ugyanolyan érzés volt a Petőfi Csarnok színpadán muzsikálni, mintha csak itthon, a nappaliban játszottunk volna. Édesapám énekelt, és a bátyám furulyázott – ment minden a megszokott kerékvágásban”, nyilatkozta később.

Hatévesen hegedült, zongorázni három évvel később kezdett el azok után, hogy kezébe került Kocsis Zoltán egyik Bartók-lemeze, a Gyermekeknek:

Elvarázsolt ez a 68 billentyű, amely bármire képes.

Évekig kotta volt otthon az ajándék, karácsonykor, születésnapon. Kocsis Zoltán később személyesen is belépett az életébe, miután az István konzi hallgatójaként bemutatták neki. „Ő nagylelkűen egy órát foglalkozott akkor velem, majd felajánlotta, hogy szívesen foglalkozik velem nagyobb rendszerességgel”, mesélte a Fideliónak öt évvel ezelőtt. 2013-ban, tizenhat évesen már szólista volt Ravel G-dúr zongoraversenyében, a Nemzeti Filharmonikusokat a zeneigazgató vezényelte a Müpában.

Ha zenéről kérdezik, gyakran elmondja, a legfontosabb dilemmát az jelenti számára, hogy úgy adja vissza a zeneszerzők műveit, hogy a lehető legközelebb kerüljön a szerzői akarathoz.

Úgy játszik, mintha ott ülne Mozart, Beethoven, és persze Bartók, aki az első zongoraórák óta kedvence: „Különös a kapcsolatom Bartókkal, amikor őt játszom, sokat várok magamtól, de olyankor is izgulok a legjobban.” Ha nem lenne ilyen ösztönös tehetség, talán bénítóan hatna ez a megfelelés a halott zeneszerzők felé, megölné az egyéniséget. Berecz Mihály esetében ez nincs így. „A lényeget tudja. Azt, hogy miként kell élővé tenni a ritmust. Mitől válik pikánsan fűszeressé egy-egy dallam. S közben semmi póz”, írta róla a neves zenetudós, Kovács Sándor.

A zenei szakközépiskola után Londonban folytatta, a Királyi Zeneakadémián Christopher Elton osztályában. A hegedülést már abbahagyta, de a zenekari játékot pótolhatatlan tapasztalatnak tartja. Korábban zeneszerzést is tanult, hegedű- és zongoradarabokat, kisebb oratórikus műveket is komponált. Úgy tűnik, már megállapodott a zongora mellett. 2013-ban mutatkozott be a berlini Konzerthausban, 2017-ben a berlini Filharmóniában, egy évvel később megnyerte a Manhattan Nemzetközi Zenei Verseny I. díját és a londoni Királyi Zeneakadémia Harriet Cohen díját is.

A legfontosabbnak azonban azt tartja, ha elmélyült, odaadó zenélés jön létre emberek között. Még az is előfordul, hogy a kottából is csak akadály lesz, a zene és a zongoraművész közé ékelődik. Azt mondja, a zenének belülről kell jönnie – fejből, szívből.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.