Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

2020.10.29. 14:20
Ajánlom
„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.

Kult50 kategória: Klasszikus zene

Védnök: Vashegyi György karmester

Elismert teljesítmény: A fiatalok között kiemelkedő tehetségéért

Édesapja Berecz András mesemondó, népdalénekes, bátyja, István táncos, koreográfus. „A magyar régi stílusú népdalok, zenék és táncok világába családom révén belenőttem – folytatódik az életrajz. – Törvényei és szabadsága zenei felfogásomban máig ható erő.” Négyévesen szinte ki sem látszott az ütőgardon mögül, amikor velük lépett fel. „Úgy emlékszem, ugyanolyan érzés volt a Petőfi Csarnok színpadán muzsikálni, mintha csak itthon, a nappaliban játszottunk volna. Édesapám énekelt, és a bátyám furulyázott – ment minden a megszokott kerékvágásban”, nyilatkozta később.

Hatévesen hegedült, zongorázni három évvel később kezdett el azok után, hogy kezébe került Kocsis Zoltán egyik Bartók-lemeze, a Gyermekeknek:

Elvarázsolt ez a 68 billentyű, amely bármire képes.

Évekig kotta volt otthon az ajándék, karácsonykor, születésnapon. Kocsis Zoltán később személyesen is belépett az életébe, miután az István konzi hallgatójaként bemutatták neki. „Ő nagylelkűen egy órát foglalkozott akkor velem, majd felajánlotta, hogy szívesen foglalkozik velem nagyobb rendszerességgel”, mesélte a Fideliónak öt évvel ezelőtt. 2013-ban, tizenhat évesen már szólista volt Ravel G-dúr zongoraversenyében, a Nemzeti Filharmonikusokat a zeneigazgató vezényelte a Müpában.

Ha zenéről kérdezik, gyakran elmondja, a legfontosabb dilemmát az jelenti számára, hogy úgy adja vissza a zeneszerzők műveit, hogy a lehető legközelebb kerüljön a szerzői akarathoz.

Úgy játszik, mintha ott ülne Mozart, Beethoven, és persze Bartók, aki az első zongoraórák óta kedvence: „Különös a kapcsolatom Bartókkal, amikor őt játszom, sokat várok magamtól, de olyankor is izgulok a legjobban.” Ha nem lenne ilyen ösztönös tehetség, talán bénítóan hatna ez a megfelelés a halott zeneszerzők felé, megölné az egyéniséget. Berecz Mihály esetében ez nincs így. „A lényeget tudja. Azt, hogy miként kell élővé tenni a ritmust. Mitől válik pikánsan fűszeressé egy-egy dallam. S közben semmi póz”, írta róla a neves zenetudós, Kovács Sándor.

A zenei szakközépiskola után Londonban folytatta, a Királyi Zeneakadémián Christopher Elton osztályában. A hegedülést már abbahagyta, de a zenekari játékot pótolhatatlan tapasztalatnak tartja. Korábban zeneszerzést is tanult, hegedű- és zongoradarabokat, kisebb oratórikus műveket is komponált. Úgy tűnik, már megállapodott a zongora mellett. 2013-ban mutatkozott be a berlini Konzerthausban, 2017-ben a berlini Filharmóniában, egy évvel később megnyerte a Manhattan Nemzetközi Zenei Verseny I. díját és a londoni Királyi Zeneakadémia Harriet Cohen díját is.

A legfontosabbnak azonban azt tartja, ha elmélyült, odaadó zenélés jön létre emberek között. Még az is előfordul, hogy a kottából is csak akadály lesz, a zene és a zongoraművész közé ékelődik. Azt mondja, a zenének belülről kell jönnie – fejből, szívből.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.