Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

2020.10.29. 14:20
Ajánlom
„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.

Kult50 kategória: Klasszikus zene

Védnök: Vashegyi György karmester

Elismert teljesítmény: A fiatalok között kiemelkedő tehetségéért

Édesapja Berecz András mesemondó, népdalénekes, bátyja, István táncos, koreográfus. „A magyar régi stílusú népdalok, zenék és táncok világába családom révén belenőttem – folytatódik az életrajz. – Törvényei és szabadsága zenei felfogásomban máig ható erő.” Négyévesen szinte ki sem látszott az ütőgardon mögül, amikor velük lépett fel. „Úgy emlékszem, ugyanolyan érzés volt a Petőfi Csarnok színpadán muzsikálni, mintha csak itthon, a nappaliban játszottunk volna. Édesapám énekelt, és a bátyám furulyázott – ment minden a megszokott kerékvágásban”, nyilatkozta később.

Hatévesen hegedült, zongorázni három évvel később kezdett el azok után, hogy kezébe került Kocsis Zoltán egyik Bartók-lemeze, a Gyermekeknek:

Elvarázsolt ez a 68 billentyű, amely bármire képes.

Évekig kotta volt otthon az ajándék, karácsonykor, születésnapon. Kocsis Zoltán később személyesen is belépett az életébe, miután az István konzi hallgatójaként bemutatták neki. „Ő nagylelkűen egy órát foglalkozott akkor velem, majd felajánlotta, hogy szívesen foglalkozik velem nagyobb rendszerességgel”, mesélte a Fideliónak öt évvel ezelőtt. 2013-ban, tizenhat évesen már szólista volt Ravel G-dúr zongoraversenyében, a Nemzeti Filharmonikusokat a zeneigazgató vezényelte a Müpában.

Ha zenéről kérdezik, gyakran elmondja, a legfontosabb dilemmát az jelenti számára, hogy úgy adja vissza a zeneszerzők műveit, hogy a lehető legközelebb kerüljön a szerzői akarathoz.

Úgy játszik, mintha ott ülne Mozart, Beethoven, és persze Bartók, aki az első zongoraórák óta kedvence: „Különös a kapcsolatom Bartókkal, amikor őt játszom, sokat várok magamtól, de olyankor is izgulok a legjobban.” Ha nem lenne ilyen ösztönös tehetség, talán bénítóan hatna ez a megfelelés a halott zeneszerzők felé, megölné az egyéniséget. Berecz Mihály esetében ez nincs így. „A lényeget tudja. Azt, hogy miként kell élővé tenni a ritmust. Mitől válik pikánsan fűszeressé egy-egy dallam. S közben semmi póz”, írta róla a neves zenetudós, Kovács Sándor.

A zenei szakközépiskola után Londonban folytatta, a Királyi Zeneakadémián Christopher Elton osztályában. A hegedülést már abbahagyta, de a zenekari játékot pótolhatatlan tapasztalatnak tartja. Korábban zeneszerzést is tanult, hegedű- és zongoradarabokat, kisebb oratórikus műveket is komponált. Úgy tűnik, már megállapodott a zongora mellett. 2013-ban mutatkozott be a berlini Konzerthausban, 2017-ben a berlini Filharmóniában, egy évvel később megnyerte a Manhattan Nemzetközi Zenei Verseny I. díját és a londoni Királyi Zeneakadémia Harriet Cohen díját is.

A legfontosabbnak azonban azt tartja, ha elmélyült, odaadó zenélés jön létre emberek között. Még az is előfordul, hogy a kottából is csak akadály lesz, a zene és a zongoraművész közé ékelődik. Azt mondja, a zenének belülről kell jönnie – fejből, szívből.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.