Klasszikus

Korea közelebb van mint hinnénk!

2012.12.07. 19:21
Ajánlom
December 11-én Nosang Geum vezényletével lép fel az Olasz Intézetben a Daejeon Filharmonikus Zenekar.

A koncerthez kapcsolódó játékunkban a zenekarról már volt szó, az est karmesteréről azonban kevés szó esett eddig. Nosang Geum 1953-ban született muzsikus családból: apja elismert zeneszerző, anyja zongorista. Első tanárai szülei voltak. A Szöuli Zeneművészeti Főiskolán folytatott zongora-tanulmányok elvégzése után a Hanyang Egyetemen folytatta tanulmányait, emellett 19 éves korában már részt vett az Amerikai Kulturális Központ által rendezett karmester-kurzuson, ahol alkalma volt nemzetközi hallgatóság előtt bemutatkozni. Ezután a Szöuli Filharmonikus Zenekar akkori zeneigazgatója, Chaedong Cheong tanította, mjd 1975-ben a Szöuli Ifjúsági Zenekar karmesterévé nevezték ki. 1980-tól öt éven át Bécsben, az ottani Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán tanult tovább, a híres Otmar Suitner professzor irányítása alatt.

A későbbiekben vendégkarmesterként rendszeresen vezényelte az Alsóausztriai Tonkünstler Zenekart és a bécsi Pro Arte Zenekart. 1986-ban tért vissza Koreába, ahol több nagy zenekart vezényelt és dirigált a Koreai Nemzeti Operában, a Gwangju City Operában és a Hankook Operában is. 1989-től 1993-ig a Gwangju-i Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. 1996-tól 2005-ig egy másik nagy koreai város, Incheon zenekarát vezette és egy tajvani vendégszereplés kapcsán létrehozta a Tajvan-Incheon Nemzetközi Szimfonikus Zenekart, amellyel azután hosszú turnéra indultak, mindkét országban. Ő volt az első koreai karmester, aki Kínában, a Shanghaji Filharmonikus Zenekart vezényelte. 2006-ban visszatért a Gwangju-i Zenekar élére, emellett 2011 januárja óta vezényli a Daejeon Filharmonikus Zenekart, melynek ő a hetedik zeneigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.