Klasszikus

Koreai tenor játssza Bánk bánt Németországban

2005.10.30. 00:00
Ajánlom
Koreai tenorral, Seung Jin Choi-jal a címszerepben mutatták be ötven év után ismét Erkel Ferenc Bánk bánját Németországban. A Bánk bán dallamai ezt megelőzően utoljára 1955-ben csendültek fel német színházban, Dessauban.

A premier színhelye szombaton este a dán határhoz közel fekvő, Schleswig-Holstein tartománybeli Flensburg volt, ahol Frigyesi András, a budapesti Várszínházban működő német színház intendánsa, Nádasdy Kálmán tanítványa állította színpadra Erkel művét.

Tíz náció lányai és fiai működtek közre a német nyelvű flensburgi produkcióban, Petúr bán szerepét szombaton a lengyel Jacek Janiszewski énekelte. Frigyesi András az MTI-nek elmesélte, hogy nyolc évvel ezelőtt kezdte eljuttatni Flensburgba a Bánk bán különböző felvételeit, s a németek fájlalták, hogy csak ilyen későn ismerhették meg a magyarok nemzeti operáját. Flensburgban a Nádasdy-féle változatot és az eredetit "gyúrta össze" Frigyesi András, Biberach alakja hangsúlyozottabb, s nem nagyon ismert intermezzókat is játszanak.

Michael Grosse, a produkciót felvállaló tartományi színház intendánsa a premier alkalmából azt emelte ki, hogy Magyarországon a Bánk bán még mindig formálja a nemzeti tudatot. "Az Európai Unió bővítésének és a globalizációnak a korában az identitás megtalálása és megőrzése, s ezekkel összefüggésben a haza kérdése dilemmát okoz. A keresés közben a haza mítosszá válik - számunkra is, az opera hősei számára is" - állapította meg az intendáns.

Az előadás dramaturgja Regina Haertling, zenei vezetője Florian Frannek, a díszletet Marlit Mosler, a jelmezeket Helmut Pock tervezte. A flensburgi produkció iránt élénk az érdeklődés. A színház 460 férőhelyes, jegyigénylések érkeznek Dániából, de Berlinből és Stuttgartból is, ahol népesebb magyar kolónia él. Flensburgban és a tartományban egyelőre 15-20 előadással számolnak, s anyagi kérdés, hogy turnézzanak is a produkcióval.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.