Klasszikus

Koreai zongoristasztár lép fel Madaras Gergellyel és a Budapesti Fesztiválzenekarral

2021.10.07. 10:40
Ajánlom
Rahmanyinov és Sibelius művei hangzanak el a Budapesti Fesztiválzenekar októberi koncertjén, melyen a fiatal zongoraművész, Yeol Eum Son működik közre

Két fiatal nemzetközi sztár lép a Müpa színpadára a Fesztiválzenekarral október 7-én, 8-án este és 9-én délután. A hangversenyen a romantikáé lesz a főszerep: Rahmanyinov extrém technikai felkészültséget kívánó 2. zongoraversenyét a virtuóz koreai művész, Yeol Eum Son játssza, majd Sibelius 2. szimfóniája zárja a koncertet egy grandiózus fináléval. A két művet Madaras Gergely vezényletében adja elő a zenekar, miután Dimitrij Kitajenko egészségügyi okokra hivatkozva lemondta az eseményt, amelyet eredetileg 2020 áprilisára terveztek, ám a pandémia miatt elmaradt. A dél-koreai szólista, aki a New York Times szerint „a tisztaság és fölény mintapéldája”, most először játszik a Fesztiválzenekarral.

GergelyMadarasJune2021_c_BenjaminEalovega-152851.jpg

Madaras Gergely (Fotó/Forrás: Benjamin Ealovega / Budapesti Fesztiválzenekar)

Bevallom, ez az a zenekar, amelyről csak álmodni mertem, hogy majd egyszer játszhatok velük. Nagyon izgalmas, hogy végre valóság lett az álomból!

Ami pedig Budapestet illeti, 2017 decemberében szólóestem volt itt, és a várost csodálatosnak, semmihez sem hasonlíthatónak találtam. Alig vártam, hogy újra visszatérjek!"

– nyilatkozta a művész, aki szerint, ha összehasonlítjuk Rahmanyinov 2. zongoraversenyét a többi alkotásával, egyértelműen érezhető, hogy a szerző a korábbiakhoz képest nagy ugrást tett előre.

Sugárzik a műből, hogy sikerült túllépnie valamin, a küzdelmen, a saját akaratgyengeségén. Nagyon szeretem a darab kidolgozottságát.

Ez számomra azt jelenti, hogy különböző emberi érzelmeket dolgoz fel egészen részletekbe menően. Egyáltalán nem valami absztrakt zeneműről van szó. Korábban, fiatalabb koromban azt gondoltam, hogy nem mutat mást, mint a mester zsenijét. De ma már tudom, hogy annál több" – nyilatkozta Yeol Eum Son.

Rahmanyinov és Sibelius megszólaló műveit intenzív és lendületes zene jellemzi, közös vonásuk még, hogy mindkét darab áttörést hozott szerzője életében: Rahmanyinov az 1. szimfónia bukása okozta súlyos depressziójából tért vissza a 2. zongoraversennyel – amelyet orvosának, Nyikolaj Dahlnak ajánlott, aki hipnoterápiájával nemcsak gyógyulását, de a darab születését is elősegítette, Sibelius számára pedig a 2. szimfónia hozta el az áttörő nemzetközi sikert, amelyhez foghatóról északi zeneszerző korábban nem is álmodhatott.

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje Madaras Gergellyel

Szergej Rahmanyinov: 2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18

Jean Sibelius: 2. (D-dúr) szimfónia, op. 43

Időpont: 2021. október 7., 8., 19:45, 9., 15:30

Helyszín: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Fejléckép: Yeol Eum Son (fotó: Marco Borggreve / Budapesti Fesztiválzenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.