Klasszikus

Koreai zongoristasztár lép fel Madaras Gergellyel és a Budapesti Fesztiválzenekarral

2021.10.07. 10:40
Ajánlom
Rahmanyinov és Sibelius művei hangzanak el a Budapesti Fesztiválzenekar októberi koncertjén, melyen a fiatal zongoraművész, Yeol Eum Son működik közre

Két fiatal nemzetközi sztár lép a Müpa színpadára a Fesztiválzenekarral október 7-én, 8-án este és 9-én délután. A hangversenyen a romantikáé lesz a főszerep: Rahmanyinov extrém technikai felkészültséget kívánó 2. zongoraversenyét a virtuóz koreai művész, Yeol Eum Son játssza, majd Sibelius 2. szimfóniája zárja a koncertet egy grandiózus fináléval. A két művet Madaras Gergely vezényletében adja elő a zenekar, miután Dimitrij Kitajenko egészségügyi okokra hivatkozva lemondta az eseményt, amelyet eredetileg 2020 áprilisára terveztek, ám a pandémia miatt elmaradt. A dél-koreai szólista, aki a New York Times szerint „a tisztaság és fölény mintapéldája”, most először játszik a Fesztiválzenekarral.

GergelyMadarasJune2021_c_BenjaminEalovega-152851.jpg

Madaras Gergely (Fotó/Forrás: Benjamin Ealovega / Budapesti Fesztiválzenekar)

Bevallom, ez az a zenekar, amelyről csak álmodni mertem, hogy majd egyszer játszhatok velük. Nagyon izgalmas, hogy végre valóság lett az álomból!

Ami pedig Budapestet illeti, 2017 decemberében szólóestem volt itt, és a várost csodálatosnak, semmihez sem hasonlíthatónak találtam. Alig vártam, hogy újra visszatérjek!"

– nyilatkozta a művész, aki szerint, ha összehasonlítjuk Rahmanyinov 2. zongoraversenyét a többi alkotásával, egyértelműen érezhető, hogy a szerző a korábbiakhoz képest nagy ugrást tett előre.

Sugárzik a műből, hogy sikerült túllépnie valamin, a küzdelmen, a saját akaratgyengeségén. Nagyon szeretem a darab kidolgozottságát.

Ez számomra azt jelenti, hogy különböző emberi érzelmeket dolgoz fel egészen részletekbe menően. Egyáltalán nem valami absztrakt zeneműről van szó. Korábban, fiatalabb koromban azt gondoltam, hogy nem mutat mást, mint a mester zsenijét. De ma már tudom, hogy annál több" – nyilatkozta Yeol Eum Son.

Rahmanyinov és Sibelius megszólaló műveit intenzív és lendületes zene jellemzi, közös vonásuk még, hogy mindkét darab áttörést hozott szerzője életében: Rahmanyinov az 1. szimfónia bukása okozta súlyos depressziójából tért vissza a 2. zongoraversennyel – amelyet orvosának, Nyikolaj Dahlnak ajánlott, aki hipnoterápiájával nemcsak gyógyulását, de a darab születését is elősegítette, Sibelius számára pedig a 2. szimfónia hozta el az áttörő nemzetközi sikert, amelyhez foghatóról északi zeneszerző korábban nem is álmodhatott.

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje Madaras Gergellyel

Szergej Rahmanyinov: 2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18

Jean Sibelius: 2. (D-dúr) szimfónia, op. 43

Időpont: 2021. október 7., 8., 19:45, 9., 15:30

Helyszín: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Fejléckép: Yeol Eum Son (fotó: Marco Borggreve / Budapesti Fesztiválzenekar)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.