Klasszikus

Koreai zongoristasztár lép fel Madaras Gergellyel és a Budapesti Fesztiválzenekarral

2021.10.07. 10:40
Ajánlom
Rahmanyinov és Sibelius művei hangzanak el a Budapesti Fesztiválzenekar októberi koncertjén, melyen a fiatal zongoraművész, Yeol Eum Son működik közre

Két fiatal nemzetközi sztár lép a Müpa színpadára a Fesztiválzenekarral október 7-én, 8-án este és 9-én délután. A hangversenyen a romantikáé lesz a főszerep: Rahmanyinov extrém technikai felkészültséget kívánó 2. zongoraversenyét a virtuóz koreai művész, Yeol Eum Son játssza, majd Sibelius 2. szimfóniája zárja a koncertet egy grandiózus fináléval. A két művet Madaras Gergely vezényletében adja elő a zenekar, miután Dimitrij Kitajenko egészségügyi okokra hivatkozva lemondta az eseményt, amelyet eredetileg 2020 áprilisára terveztek, ám a pandémia miatt elmaradt. A dél-koreai szólista, aki a New York Times szerint „a tisztaság és fölény mintapéldája”, most először játszik a Fesztiválzenekarral.

GergelyMadarasJune2021_c_BenjaminEalovega-152851.jpg

Madaras Gergely (Fotó/Forrás: Benjamin Ealovega / Budapesti Fesztiválzenekar)

Bevallom, ez az a zenekar, amelyről csak álmodni mertem, hogy majd egyszer játszhatok velük. Nagyon izgalmas, hogy végre valóság lett az álomból!

Ami pedig Budapestet illeti, 2017 decemberében szólóestem volt itt, és a várost csodálatosnak, semmihez sem hasonlíthatónak találtam. Alig vártam, hogy újra visszatérjek!"

– nyilatkozta a művész, aki szerint, ha összehasonlítjuk Rahmanyinov 2. zongoraversenyét a többi alkotásával, egyértelműen érezhető, hogy a szerző a korábbiakhoz képest nagy ugrást tett előre.

Sugárzik a műből, hogy sikerült túllépnie valamin, a küzdelmen, a saját akaratgyengeségén. Nagyon szeretem a darab kidolgozottságát.

Ez számomra azt jelenti, hogy különböző emberi érzelmeket dolgoz fel egészen részletekbe menően. Egyáltalán nem valami absztrakt zeneműről van szó. Korábban, fiatalabb koromban azt gondoltam, hogy nem mutat mást, mint a mester zsenijét. De ma már tudom, hogy annál több" – nyilatkozta Yeol Eum Son.

Rahmanyinov és Sibelius megszólaló műveit intenzív és lendületes zene jellemzi, közös vonásuk még, hogy mindkét darab áttörést hozott szerzője életében: Rahmanyinov az 1. szimfónia bukása okozta súlyos depressziójából tért vissza a 2. zongoraversennyel – amelyet orvosának, Nyikolaj Dahlnak ajánlott, aki hipnoterápiájával nemcsak gyógyulását, de a darab születését is elősegítette, Sibelius számára pedig a 2. szimfónia hozta el az áttörő nemzetközi sikert, amelyhez foghatóról északi zeneszerző korábban nem is álmodhatott.

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje Madaras Gergellyel

Szergej Rahmanyinov: 2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18

Jean Sibelius: 2. (D-dúr) szimfónia, op. 43

Időpont: 2021. október 7., 8., 19:45, 9., 15:30

Helyszín: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Fejléckép: Yeol Eum Son (fotó: Marco Borggreve / Budapesti Fesztiválzenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.