Klasszikus

Körmendi Klára zongoraművész lesz az MZT új elnöke

2008.03.28. 00:00
Ajánlom
10 évig volt elnöke a Magyar Zeneművészeti Társaságnak Devich János, aki április 30-án hivatalosan is átadja helyét Körmendi Klárának. Az új elnök elsődleges célja a nyitás: a fiatal művészek, a közönség és a vidéki városok felé egyaránt.

Az MZT 1987-ben alakult azzal a céllal, hogy védjék a zeneszerzők, előadóművészek érdekeit, fejlesszék az ifjúság zenei ízlését, valamint gondozzák és eljuttassák a múlt és a jelen zenekultúrájának értékeit a nagyközönséghez. A társaság egyik legfontosabb tevékenysége a Mini-Fesztivál szervezése, amely Magyarországon az egyik, ha nem a legjelentősebb kortárs zenei fórummá vált. A Mini-Fesztivál reflektorfénybe állítja a nemzeti zene értékeit, vállalja az új művek bemutatását.

A társaságot 16 muzsikus alapította, az alapító elnök Durkó Zsolt volt, akinek halála után Devich János vette át a szervezet irányítását. Most átadja helyét, mert – ahogy fogalmazott: "minden intézménynek, szervezetnek jót tesz, ha a vezetője egy hosszabb periódus után leköszön: fontos a személyi frissítés, egy új szemlélet érkezése." Az elnökségi évek sok sikert hoztak – hála állandó támogatóinknak, - de nem voltak könnyűek, hiszen sok helyszínváltozással küszködtek, de két éve megkapták a Művészetek Palotája Fesztivál Színházát, amelyet hosszú időre sikerült bebiztosítani a Mini-Fesztivál számára. Az MZT tagjai jelen vannak különböző kuratóriumokban, döntéshozó és véleményformáló testületekben, ezen kívül olyan koncerteket szerveznek, amelyeken számos kortárs magyar mű hangzik el. "Bánatom, hogy az eredeti elkézelés – miszerint a kortárs magyar zenét az egész országba eljuttassuk – anyagi nehézségek miatt nem sikerült teljes mértékig mevalóstani." – nyilatkozta lapunknak Devich János.

Devich két elnökjelöltet javasolt az elnökségnek (más jelölés nem érkezett), amelynek tagjai 6:2 arányban választották meg Körmendi Klárát. "Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy rám esett a választás, mint előadóművészként, és mint a Zeneakadémia tanáraként egyaránt." – mondta az új elnök. "A kortárs zene mindig is szívügyem volt, a zeneszerzőkkel is sikerült jó baráti viszonyt kialakítanom, jól ismerem a repertoárt, ezért azt gondolom, hogy rálátásom van a kortárs zenére. Terveim között szerepel, hogy a 2009-es Mini-Fesztiválon egy olyan zongoraestet szervezzek, ahol fiatal diplomás művészek egy átfogó körképet nyújtanának a magyar zongoraművekből. A szombat délutáni és esti koncert között kerekasztalbeszélgetésre fogom invitálni a közönséget, a zeneszerzőket és az előadókat is. A hazai és a nemzetközi megítélés szerint nyitnám azon zeneszerzők körét, akiknek a műveit a Fesztiválon előadjuk, mert ezzel talán olyan rétegeket is be tudunk vonzani a koncertekre, akiket eddig nem sikerült. Szeretnék fiatalítani a zeneszerzők és az előadóművészek tekintetében is, mert felnőtt egy új generáció, akiknek teret kell biztosítanunk. Tervezem, hogy más művészeti ágakat is bevonok a 2009-es programba: jobban kihasználva a Fesztivál Színház adta lehetőségeket. Vetítést szeretnék szervezni, és a Mini-fesztivál időtartama alatt kortárs képzőművészek műveit szeretném kiállítani. Felújítanám a vidéki koncerteket, amelyek a korlátozott anyagi lehetőségek miatt kissé megfogyatkoztak. Azt szeretném, hogy a kortárs zene ügye mindenki számára fontos legyen, egy ilyen kis országban nem engedhető meg a széthúzás. Azon dolgozom, hogy jó művek hangozzanak el, jó előadásban és vonzóak legyenek a közönség számára."

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Klasszikus

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Zenés színház

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Vizuál

Mikor pusztul el egy birodalom? – szeptemberben érkezik a mozikba Francis Ford Coppola új filmje

Megérkezett az első magyar teaser előzetes a legendás amerikai rendező legújabb, Megalopolisz című sci-fijéhez, amely Coppola testamentuma és egyben a gyáva hollywoodi stúdiórendszer kritikája is.
Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.