Klasszikus

Körmendi Klára zongoraművész lesz az MZT új elnöke

2008.03.28. 00:00
Ajánlom
10 évig volt elnöke a Magyar Zeneművészeti Társaságnak Devich János, aki április 30-án hivatalosan is átadja helyét Körmendi Klárának. Az új elnök elsődleges célja a nyitás: a fiatal művészek, a közönség és a vidéki városok felé egyaránt.

Az MZT 1987-ben alakult azzal a céllal, hogy védjék a zeneszerzők, előadóművészek érdekeit, fejlesszék az ifjúság zenei ízlését, valamint gondozzák és eljuttassák a múlt és a jelen zenekultúrájának értékeit a nagyközönséghez. A társaság egyik legfontosabb tevékenysége a Mini-Fesztivál szervezése, amely Magyarországon az egyik, ha nem a legjelentősebb kortárs zenei fórummá vált. A Mini-Fesztivál reflektorfénybe állítja a nemzeti zene értékeit, vállalja az új művek bemutatását.

A társaságot 16 muzsikus alapította, az alapító elnök Durkó Zsolt volt, akinek halála után Devich János vette át a szervezet irányítását. Most átadja helyét, mert – ahogy fogalmazott: "minden intézménynek, szervezetnek jót tesz, ha a vezetője egy hosszabb periódus után leköszön: fontos a személyi frissítés, egy új szemlélet érkezése." Az elnökségi évek sok sikert hoztak – hála állandó támogatóinknak, - de nem voltak könnyűek, hiszen sok helyszínváltozással küszködtek, de két éve megkapták a Művészetek Palotája Fesztivál Színházát, amelyet hosszú időre sikerült bebiztosítani a Mini-Fesztivál számára. Az MZT tagjai jelen vannak különböző kuratóriumokban, döntéshozó és véleményformáló testületekben, ezen kívül olyan koncerteket szerveznek, amelyeken számos kortárs magyar mű hangzik el. "Bánatom, hogy az eredeti elkézelés – miszerint a kortárs magyar zenét az egész országba eljuttassuk – anyagi nehézségek miatt nem sikerült teljes mértékig mevalóstani." – nyilatkozta lapunknak Devich János.

Devich két elnökjelöltet javasolt az elnökségnek (más jelölés nem érkezett), amelynek tagjai 6:2 arányban választották meg Körmendi Klárát. "Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy rám esett a választás, mint előadóművészként, és mint a Zeneakadémia tanáraként egyaránt." – mondta az új elnök. "A kortárs zene mindig is szívügyem volt, a zeneszerzőkkel is sikerült jó baráti viszonyt kialakítanom, jól ismerem a repertoárt, ezért azt gondolom, hogy rálátásom van a kortárs zenére. Terveim között szerepel, hogy a 2009-es Mini-Fesztiválon egy olyan zongoraestet szervezzek, ahol fiatal diplomás művészek egy átfogó körképet nyújtanának a magyar zongoraművekből. A szombat délutáni és esti koncert között kerekasztalbeszélgetésre fogom invitálni a közönséget, a zeneszerzőket és az előadókat is. A hazai és a nemzetközi megítélés szerint nyitnám azon zeneszerzők körét, akiknek a műveit a Fesztiválon előadjuk, mert ezzel talán olyan rétegeket is be tudunk vonzani a koncertekre, akiket eddig nem sikerült. Szeretnék fiatalítani a zeneszerzők és az előadóművészek tekintetében is, mert felnőtt egy új generáció, akiknek teret kell biztosítanunk. Tervezem, hogy más művészeti ágakat is bevonok a 2009-es programba: jobban kihasználva a Fesztivál Színház adta lehetőségeket. Vetítést szeretnék szervezni, és a Mini-fesztivál időtartama alatt kortárs képzőművészek műveit szeretném kiállítani. Felújítanám a vidéki koncerteket, amelyek a korlátozott anyagi lehetőségek miatt kissé megfogyatkoztak. Azt szeretném, hogy a kortárs zene ügye mindenki számára fontos legyen, egy ilyen kis országban nem engedhető meg a széthúzás. Azon dolgozom, hogy jó művek hangozzanak el, jó előadásban és vonzóak legyenek a közönség számára."

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.
Klasszikus ajánló

Adventi koncertek a Kiskorona7-ben – az Óbudai Társaskör adventi ajánlata

Három adventi koncert, három egymástól teljesen különböző zenei stílusban, Óbuda kultikus koncerttermében. A Kiskorona7 egészen különleges zenei programokkal készül az ünnepvárás időszakában.