Klasszikus

Kortárs és klasszikus egy műsorban

2003.10.22. 00:00
Ajánlom
Izgalmas műsorral várja a közönséget a Nemzeti Filharmonikus Zenekar október 25-én, a Zeneakadémián: az est első részében a negyvenes évei elején járó angol zeneszerző, George Benjamin Sudden Time című művét szólaltatja meg a zenekar.

Ez a darab többek között azért számít csemegének, mert ritkán hallani ennyi különleges hangszert egyszerre: altfuvolák négyesét, Gartlein minatűr fafúvók párosát, hangtompítóval ellátott pianínót és ütőhangszerek, köztük tablák sokaságát. A két egybekomponált tételből álló darab egyébként a szerző egy álmát meséli el. Ezután Liszt Haláltánca csendül fel, amelyet a híres pisai temető, a Campo Santo kerengőjében található Francesco Traini-freskó – A halál diadala – ihletett. A szünet előtt még egy Liszt-művet hallhatunk, a Magyar fantáziát, amely népszerű, cigánymuzsikusok által terjesztett népies melódiák, verbunkos dallamok, táncok anyagát dolgozza fel. Mindkét darab szólistája a nagyszerű, svájci születésű zongoraművész, Igor Roma. Az est méltó befejezéseként Dvořák IX., Újvilág szimfóniája hangzik el. Mivel a hangverseny karmestere Kocsis Zoltán, várhatóan ez az igen népszerű, rendkívül gyakran játszott mű is új megvilágításba kerül az általa irányított Nemzeti Filharmonikusok előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.