Klasszikus

Kortárs gitárzene Ulysses nyomában

2022.06.14. 09:45
Ajánlom
Ír-magyar kortárs zenei bemutatóra kerül sor június 15-én a BMC-ben. A koncert témáját James Joyce száz éve megjelent regénye, az Ulysses adja, és erre az alkalomra készült műveket hallhat a közönség.

Száz éve, 1922-ben jelent meg James Joyce forradalmi regénye, a Ulysses, mely egyszerre kötődik a szerző révén Írországhoz, a könyv első kiadása kapcsán Franciaországhoz, és Magyarországhoz – a főszereplő, Leopold Bloom alakja révén.

A centenárium kapcsán, a kortárs komolyzenei gitárrepertoár bővítésének céljával hirdetett zeneszerzői pályázatot 2019-ben Koltai Katalin kezdeményezésére három intézmény, az írországi Contemporary Music Centre, a Budapest Music Center és Írország Nagykövetsége.

Számos, a klasszikus gitár idiomatikus határait feszegető, a hangszer karakterét árnyaló pályamunka érkezett be, melyből a zsűri tizenegy kompozíciót választott ki.

A hazánkat képviselő komponisták közül Balogh Máté, Alessio Elia, Gryllus Samu, Szászi Petra, az ír pályázók közül Daragh Black Hynes, Seán Clancy, Benjamin Dwyer, Gráinne Mulvey és Ian Wilson díjazott kompozíciói csendülnek fel ezen a koncerten a nemzetközileg elismert gitárművész, szólista és kamarazenész, Koltai Katalin, valamint Elizabeth Hilliard ír szopránénekes tolmácsolásában.

Koltai Katalin, gitárművész 2018-ban kezdte doktori kutatását az International Guitar Research Centre, University of Surrey ösztöndíjasaként. A kutatás fő célja, a gitár idiomatikus és technikai határainak kiszélesítése három fő területen keresztül, melyek

egy mágneses kapodaszterrendszerre épülő új gitártípus kifejlesztése, huszadik századi zongoradarabok gitárátiratainak elkészítése és nemzetközi együttműködés zeneszerzőkkel új kortárs gitárművek létrehozásában.

A gitárművész a doktori kutatás keretében kifejlesztett egy mágnese kapodaszterrendszert és egy azt alkalmazó új gitártípust. Koltai Katalint hangszerfejlesztésre nem más, mint Ligeti zenéje, mégpedig a Musica ricercata című zongoraciklus inspirálta. A zongoraciklusban használt, tételenként átalakuló hangrendszerhez hasonlóan, Katalin egy olyan gitárt szeretett volna kifejleszteni, amelyen az üres húrok az adott műhöz adaptálhatóak áthangolás nélkül. A 2020-ban kifejlesztett Ligeti Gitár és az alapelvet megtestesítő mágneses kapodaszterrendszer egy folyamatos átalakulásra képes új gitárhangzást tesz lehetővé.

Ulysses Journey 2022 – Ír-magyar kortárs zenei bemutató
június 15. 18:00, BMC – Könyvtár

Műsor:

Gráinne Mulvey: soft morning city
Gryllus Samu: four simple studies
Balogh Máté: Little Harry Hughes
Ian Wilson: Cortége

Alessio Elia: Caducae Resonantiae
Szászi Petra: Oak
Seán Clancy: au milieu d'un demi
Daragh Black Hynes: Proteus
Greg Caffrey: ‘the private consciousness of Molly Bloom’
Benjamin Dwyer: Hommage á Ligeti – ősbemutató

Közreműködik:

Elizabeth Hilliard – szoprán
Koltai Katalin – gitár

Az esemény műsora itt, Facebook-oldala ezen a linken érhető el.

Fejléckép: Koltai Katalin (fotó: Arató Judit)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.