Klasszikus

Kortárs Kincsek ‒ Magyar Orgonamuzsika

2022.09.05. 09:10
Ajánlom
A főként 17-20. századi műveket bemutató Majestic Sounds hangversenyek művészeti vezetője, Teleki Miklós Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész őszi sorozatában új vizekre kalauzolja hallgatóit: Kortárs Kincsek ‒ Magyar Orgonamuzsika című estje szeptember 19. és október 24. között nyolc helyszínen hangzik el.

A kortárs estek műsorát Teleki Miklós orgonaművész-zeneszerzők kompozícióiból állította össze. A művek sikerrel ötvözik több évszázad zenei hagyományát a jelenkori hangzással, valamint az elmélkedés-elcsendesedés perceit a látványos és virtuóz megoldásokkal.

Műsor:

1. Virágh András Gábor: Adeste Fideles

2. Virágh András Gábor: Sonate für orgel

3. Virágh András Gábor: Eucharistic Hymn

4. Magda Dávid: II. Concerto

5. Horváth Márton Levente: Credo-töredékek

6. Kovács Szilárd Ferenc: Négy kép

7. Kovács Szilárd Ferenc: Variációk egy későromantikus dallamra

Abalatonboglariorgona_Galig-PartiDorafotoja-142246.jpg

A balatonboglári orgona (Fotó/Forrás: Gálig-Parti Dóra)

Mindegyik alkotó kivételesen invenciózus, szakmai körökben magasan jegyzett zeneszerző, akik előadóművészként a közönséggel is szoros kapcsolatban állnak.

A hangversenyeken hallható, körülbelül egyórás műsor minden darabja más formai és harmóniai megoldásokat alkalmaz,

KortarsKincsekkozosplakat-143212.png

A Kortárs Kincsek plakátja (Fotó/Forrás: Teleki orgonakoncert)

és karakterben, hangulatban, ritmikában is változatosak; több közülük egyházzenei ihletésű. Ilyen a széles körben ismert ökumenikus dallamra írott Adeste Fideles és az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus himnuszára írt Eucharistic Hymn, de a Credo-töredékek című, személyes ima-gesztusokra épülő darab és a Négy kép ciklus is. Ez utóbbi ‒ a komponista szavaival élve ‒ „egyfajta zenei ökumenét szimbolizál”, egyenlő arányban építve a zsoltározás katolikus és protestáns hagyományára, a tételek mottói pedig a zenéhez programot adó 42. zsoltárból valók.

A Teleki Miklós számára komponált klasszikus tételrendű II. Concerto az orgona hangszínbeli és dinamikai gazdagságát használja a versengés kifejezésére, dallamfordulatai és ritmikája pedig hidat képez

a múlt tradíciója és a modern zene hangzása közt

‒ vallja a szerző. Az ugyancsak háromtételes Sonate für Orgel markáns és meditatív elemeket egyaránt tartalmaz, a középső tétellel a komponista orgonaművész nagyapjának állít emléket. A koncerteket záró, Variációk egy későromantikus dallamra című műnek is van családi vonatkozása: a szerző a darab elején, a Jézus Szíve dallam bemutatásakor édesapja harmonizációját vette alapul.

Az orgonaesteket a szervezők mindenkinek ajánlják, aki igényes, kortárs magyar zenét hallgatna. Ugyanakkor bíznak benne, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett őszi sorozat hozzájárul a modern zenével kapcsolatos rossz berögződések lebontásához és valódi kincsek bemutatásához: olyan sok még a felfedeznivaló!

Kortárs Kincsek ‒ Magyar Orgonamuzsika

2022. szeptember 19. és október 24. között, nyolc helyszínen

Bővebb információ az előadóról, a zeneszerzőkről, a művekről és a helyszínekről ide kattintva olvasható.

A hangversenyeken megvásárolható Teleki Miklós négy, jelenleg forgalomban lévő CD-felvétele. Ezek közül a legújabbat, a Jöjj, mondjunk hálaszót! címűt idén augusztus 20-án mutatta be először az orgonaművész.

Jegyek 1200 Ft-os áron a helyszínen válthatók, fél órával a koncertek kezdete előtt. 10 éves kor alatt a belépés ingyenes.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A hévízi Szentlélek-templom orgonája (Fotó: Tuba István)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Klasszikus ajánló

Szórakoztató és addiktív – a Janoska Ensemble Budapesten

Világsztárok unszolására alapították meg az együttest, a The Beatles lábnyomát taposva újítanak, Bachot és Bartókot vegyítik jazzel és poppal – a Janoska Ensemble pimasz virtuozitásában a Zeneakadémia közönsége is megmártózhat októberben.
Klasszikus videó

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Klasszikus beszámoló

Mély hangok bűvöletében – Beszámoló az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

Idén ismét megrendezték a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, az ötödik megmérettetés egy hete alatt a fiatal művészek zongora, majd zenekar kíséretével bizonyíthatták tehetségüket. Végignéztük a verseny szeptember 5-től 11-ig tartó élő fordulóit.
Klasszikus interjú

„Minden mű önmagában kerek egész” – Interjú Ránki Dezsővel

Bach azon zeneszerzők közé tartozik, akiknek a zenéjét különösen szívesen adja elő – mondja Ránki Dezső, aki a Concerto Budapest szeptember 24-i koncertjén a komponista két versenyművét játssza majd. A Kossuth-díjas zongoraművésszel ebből az alkalomból beszélgettünk.