Klasszikus

Kortárs műveket mutat be a Musiciens Libres

2015.03.31. 14:53
Ajánlom
Karosi Bálint és Laczkó Bálint új művei és de Falla-átiratokat mutat be a formabontó formáció április 28-án a Zeneakadémián.

Miként nevük is jelzi, Musiciens Libres tagjai a zenei szabadság letéteményesei. Hisznek abban, hogy nincsenek falak a különböző stílusok között, hogy a klasszikus, a kortárs, a jazz, vagy a népzene egyaránt maradandó értéket képvisel. A kilenctagú zenekar hazánk talán legmodernebb, legformabontóbb együttese, ami mindig valami meglepőt, valami egészen különlegeset nyújt. Fiatalos lendületük és végtelen fantáziájuk új értelmet ad a zenetörténet akár több száz éves alkotásainak is. Tagjai generációjuk legjobbjai, találunk köztük jazz-énekest, népi cimbalmost, és jópár klasszikus zenészt. Tavaly decemberi reklámfilm-forgatással egybekötött nagysikerű klip-koncertjük után ezúttal a a Liszt Ferenc téri zenepalota Solti Termében lépnek újra pódiumra a Zeneakadémia Koncertközpont „A tehetség kötelez" című sorozatában, mely minden félévben több zeneakadémista növendéknek vagy zeneakadémiai kötődésű együttesnek kínál fellépési lehetőséget.

A Musiciens Libres műsora ezúttal minden eddiginél különlegesebb és érdekesebb lesz, hiszen két kortárs darab bemutatójára is sor kerül az est folyamán. Az új művekről és a felkészülésről Környei Miklós gitárművész, a Musiciens Libres  alapítója elmondta: „Karosi Bálint Hármasverseny cimbalomra, gitárra és hárfára című darabja nyitja majd a koncertet. Ez egy teljesen egyedülálló mű, hiszen ilyen felállásra még nem született darab a zeneirodalomban. Mivel nagyobb apparátusra készült, előadásában az Animae Musicae Kamarazenekar is közreműködik, akikkel ez lesz az első közös munkánk. A szólisták a Musiciens Libres tagjai lesznek: Razvaljajeva Anasztázia, Szalai András, és jómagam." A második műsorszám szerzője a 24 éves Laczkó Bálint, a Zeneakadémia tavalyi zeneszerzőversenyének díjazottja. Times of Change II című művét kifejezetten erre az alkalomra írta. „A Times Of Change II  egy korábbi művem alapötletére épül, amely egy olyan eljáráson alapul, mely a zenei anyag fokozatos átalakulását eredményezi, egy spektrumot, útvonalat létrehozva két homogén anyagállapot között. Az ennek segítségével elkészült darab azután válaszutat képezett: egy az átalakulást váratlan eseményekkel meg-megszakító, drámai útvonalat - és egy egyenletesebb folyású, de heterogénebb összetételű, kevésbé drámai lejtésű ösvényt. A Times Of Change II a drámai változat" - mondta el érdeklődésünkre a fiatal komponista. „Természetesen a szerzők is részt vesznek a felkészülési folyamatban, bár ez csak nehezen megoldható, hiszen Laczkó Bálint jelenleg Rómában tanul, Karosi Bálint pedig Bostonban él. A koncert előtti utolsó próbaidőszakra mindketten hazautaznak, hogy belevágjunk a közös munkába" - tette hozzá Környei Miklós.

A két kortárs darab után a Musiciens Libres előadóművészei alkotói oldalukról is megmutatkoznak, hiszen a Richard Strauss-kortárs spanyolországi zeneszerző, Manuel de Falla műveiből az együttes tagjai által készített átiratokat szólaltatnak meg. „Pregun Tamás és én gyakran készítünk átiratokat az együttes számára. Most de Falla műveiből, például A bűvös szerelemből, vagy A háromszögletű kalapból készített átiratainkból válogatunk. Duókkal kezdünk, triókkal folytatjuk, és egy szépen felépített, egyre sűrűsödő zenei folyamat végén szólal majd meg a teljes zenekar" - árulta el érdeklődésünkre az összeállításról Környei Miklós, aki az április 28-ai koncertet követően pódiumbeszélgetés keretében oszt meg további kulisszatitkait az együttesről és a koncertről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.