Klasszikus

Kortárs műveket mutat be a Musiciens Libres

2015.03.31. 14:53
Ajánlom
Karosi Bálint és Laczkó Bálint új művei és de Falla-átiratokat mutat be a formabontó formáció április 28-án a Zeneakadémián.

Miként nevük is jelzi, Musiciens Libres tagjai a zenei szabadság letéteményesei. Hisznek abban, hogy nincsenek falak a különböző stílusok között, hogy a klasszikus, a kortárs, a jazz, vagy a népzene egyaránt maradandó értéket képvisel. A kilenctagú zenekar hazánk talán legmodernebb, legformabontóbb együttese, ami mindig valami meglepőt, valami egészen különlegeset nyújt. Fiatalos lendületük és végtelen fantáziájuk új értelmet ad a zenetörténet akár több száz éves alkotásainak is. Tagjai generációjuk legjobbjai, találunk köztük jazz-énekest, népi cimbalmost, és jópár klasszikus zenészt. Tavaly decemberi reklámfilm-forgatással egybekötött nagysikerű klip-koncertjük után ezúttal a a Liszt Ferenc téri zenepalota Solti Termében lépnek újra pódiumra a Zeneakadémia Koncertközpont „A tehetség kötelez" című sorozatában, mely minden félévben több zeneakadémista növendéknek vagy zeneakadémiai kötődésű együttesnek kínál fellépési lehetőséget.

A Musiciens Libres műsora ezúttal minden eddiginél különlegesebb és érdekesebb lesz, hiszen két kortárs darab bemutatójára is sor kerül az est folyamán. Az új művekről és a felkészülésről Környei Miklós gitárművész, a Musiciens Libres  alapítója elmondta: „Karosi Bálint Hármasverseny cimbalomra, gitárra és hárfára című darabja nyitja majd a koncertet. Ez egy teljesen egyedülálló mű, hiszen ilyen felállásra még nem született darab a zeneirodalomban. Mivel nagyobb apparátusra készült, előadásában az Animae Musicae Kamarazenekar is közreműködik, akikkel ez lesz az első közös munkánk. A szólisták a Musiciens Libres tagjai lesznek: Razvaljajeva Anasztázia, Szalai András, és jómagam." A második műsorszám szerzője a 24 éves Laczkó Bálint, a Zeneakadémia tavalyi zeneszerzőversenyének díjazottja. Times of Change II című művét kifejezetten erre az alkalomra írta. „A Times Of Change II  egy korábbi művem alapötletére épül, amely egy olyan eljáráson alapul, mely a zenei anyag fokozatos átalakulását eredményezi, egy spektrumot, útvonalat létrehozva két homogén anyagállapot között. Az ennek segítségével elkészült darab azután válaszutat képezett: egy az átalakulást váratlan eseményekkel meg-megszakító, drámai útvonalat - és egy egyenletesebb folyású, de heterogénebb összetételű, kevésbé drámai lejtésű ösvényt. A Times Of Change II a drámai változat" - mondta el érdeklődésünkre a fiatal komponista. „Természetesen a szerzők is részt vesznek a felkészülési folyamatban, bár ez csak nehezen megoldható, hiszen Laczkó Bálint jelenleg Rómában tanul, Karosi Bálint pedig Bostonban él. A koncert előtti utolsó próbaidőszakra mindketten hazautaznak, hogy belevágjunk a közös munkába" - tette hozzá Környei Miklós.

A két kortárs darab után a Musiciens Libres előadóművészei alkotói oldalukról is megmutatkoznak, hiszen a Richard Strauss-kortárs spanyolországi zeneszerző, Manuel de Falla műveiből az együttes tagjai által készített átiratokat szólaltatnak meg. „Pregun Tamás és én gyakran készítünk átiratokat az együttes számára. Most de Falla műveiből, például A bűvös szerelemből, vagy A háromszögletű kalapból készített átiratainkból válogatunk. Duókkal kezdünk, triókkal folytatjuk, és egy szépen felépített, egyre sűrűsödő zenei folyamat végén szólal majd meg a teljes zenekar" - árulta el érdeklődésünkre az összeállításról Környei Miklós, aki az április 28-ai koncertet követően pódiumbeszélgetés keretében oszt meg további kulisszatitkait az együttesről és a koncertről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.