Klasszikus

Kortárs művésztelep a Tűzraktárban

2005.06.24. 00:00
Ajánlom
A megnyitón megjelent a tulajdonos, Rudas László is Budapest egyik legnagyobb művészeti komplexuma jöhet létre egy ferencvárosi volt gyárépületben. A Tűzoltó utcai Tűzraktár csütörtök este izgalmas programsorozattal nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

Bár még a megnyitó után is söprögettek, sittet hordtak a Tűzraktár Csoport önkéntesei, az már világosan látszik, hogy új kultuszhely van kialakulóban: háromezer négyzetméteren koncert- és színházterek, alkotóhelyiségek, kiállítótermek és persze egy szabadtéri kocsma várja a művészeket és a szórakozni vágyó fiatalságot.

Közraktárból tűzraktár

A főleg művészekből álló csoportról – van köztük jogász, építész, képzőművész, táncos is – először a Közraktárak rehabilitációja körüli hercehurca kapcsán hallhattunk, kortárs művészeti komplexumot akartak létrehozni a dél-pesti Duna-parton jelenleg omladozó épületekből. Ez kivitelezhetetlen volt, de most az évtizedek óta üresen álló egykori egészségügyi műszergyár területén, a Tűzoltó utcában egy sokkal nagyobb szabású projektbe fogtak.

Talicskás művészek

"Mi nem lakásfoglalók vagyunk, a Tűzraktár projekt a tulajdonos beleegyezésével és biztatásával jött létre" – mondja Simor Ágnes programszervező a Szépkilátás Művészeti Egyesület kiállításának megnyitója után. A felújítás áprilisban kezdődött és még most is tart. A legtöbb munkát maguk a művészek végezték el, ők vakoltak, hordták a sittet, bontották el az életveszélyes tetőszerkezetet. "Ma már körülbelül háromszázan támogatják a tervünket" – teszi hozzá Simor büszkén. Megtudjuk, hogy a költségeket ők maguk állták, többnyire megegyeztek, hogy később fizetnek, de voltak, akik ingyen is adtak felszerelést. "Alkotóházat akarunk létrehozni, lesznek hangstúdiók, műtermek, hogy a művészek ebben az inspiráló ipari környezetben egymásra is hatással legyenek." Szerinte azért használhatják térítésmentesen az ingatlant, mert a művésztelep alapvetően illeszkedik a tulajdonos koncepciójába, aki egy hatalmas oktatási központot szeretne ezen a helyen létrehozni.

Tilos a radikalizmus

A megnyitón megjelent a tulajdonos, Rudas László is. Kérdésünkre, hogy miért adta át használatra az épületegyüttest a fiataloknak, azt mondja, máris igazolva érzi "elvárásait". Persze, mint kiderült, Rudast nem csak a művészetpártolás vezérelte, a projekt által szeretné mindenkivel megismertetni az ingatlant. Októberig szerződtek a művészekkel, hogy utána maradhatnak-e, az egyelőre kérdéses. Szerinte a körülbelül 12 ezer négyzetméteres épületegyüttes jelenleg egymilliárd forintot ér, és mint tapasztalta, sokan megvásárolnák. "Most nem akarom eladni, de biztos lesz majd olyan ajánlat is, amelyre már nem lehet nemet mondani" – teszi hozzá mosolyogva. Nemrég készült el a telep közvetlen szomszédságában egy százötven ágyas kollégium, amely – ha az utca túloldalán rövidesen felépülő egyetemi központtal vagy más oktatási intézménnyel sikerül szerződést kötni – a gyárépületek felújításával együtt jó befektetésnek tűnik. "Jó lóra tettem" – bizakodik. Rudas egyébként nem hagyja teljesen magukra a művészeket, mint mondja, semmilyen radikalizmust nem akar látni, és azt sem szeretné, hogy füvezők költözzenek be az épületbe. Elégedetten nézi a csapatokban érkező fiatalokat, mint mondja: "amit a mi korosztályunk évtizedek alatt sem tudott elérni, azt ez a csapat néhány hónap alatt véghezvitte. Élettel telt meg az udvar."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.