Klasszikus

Kortárs művésztelep a Tűzraktárban

2005.06.24. 00:00
Ajánlom
A megnyitón megjelent a tulajdonos, Rudas László is Budapest egyik legnagyobb művészeti komplexuma jöhet létre egy ferencvárosi volt gyárépületben. A Tűzoltó utcai Tűzraktár csütörtök este izgalmas programsorozattal nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

Bár még a megnyitó után is söprögettek, sittet hordtak a Tűzraktár Csoport önkéntesei, az már világosan látszik, hogy új kultuszhely van kialakulóban: háromezer négyzetméteren koncert- és színházterek, alkotóhelyiségek, kiállítótermek és persze egy szabadtéri kocsma várja a művészeket és a szórakozni vágyó fiatalságot.

Közraktárból tűzraktár

A főleg művészekből álló csoportról – van köztük jogász, építész, képzőművész, táncos is – először a Közraktárak rehabilitációja körüli hercehurca kapcsán hallhattunk, kortárs művészeti komplexumot akartak létrehozni a dél-pesti Duna-parton jelenleg omladozó épületekből. Ez kivitelezhetetlen volt, de most az évtizedek óta üresen álló egykori egészségügyi műszergyár területén, a Tűzoltó utcában egy sokkal nagyobb szabású projektbe fogtak.

Talicskás művészek

"Mi nem lakásfoglalók vagyunk, a Tűzraktár projekt a tulajdonos beleegyezésével és biztatásával jött létre" – mondja Simor Ágnes programszervező a Szépkilátás Művészeti Egyesület kiállításának megnyitója után. A felújítás áprilisban kezdődött és még most is tart. A legtöbb munkát maguk a művészek végezték el, ők vakoltak, hordták a sittet, bontották el az életveszélyes tetőszerkezetet. "Ma már körülbelül háromszázan támogatják a tervünket" – teszi hozzá Simor büszkén. Megtudjuk, hogy a költségeket ők maguk állták, többnyire megegyeztek, hogy később fizetnek, de voltak, akik ingyen is adtak felszerelést. "Alkotóházat akarunk létrehozni, lesznek hangstúdiók, műtermek, hogy a művészek ebben az inspiráló ipari környezetben egymásra is hatással legyenek." Szerinte azért használhatják térítésmentesen az ingatlant, mert a művésztelep alapvetően illeszkedik a tulajdonos koncepciójába, aki egy hatalmas oktatási központot szeretne ezen a helyen létrehozni.

Tilos a radikalizmus

A megnyitón megjelent a tulajdonos, Rudas László is. Kérdésünkre, hogy miért adta át használatra az épületegyüttest a fiataloknak, azt mondja, máris igazolva érzi "elvárásait". Persze, mint kiderült, Rudast nem csak a művészetpártolás vezérelte, a projekt által szeretné mindenkivel megismertetni az ingatlant. Októberig szerződtek a művészekkel, hogy utána maradhatnak-e, az egyelőre kérdéses. Szerinte a körülbelül 12 ezer négyzetméteres épületegyüttes jelenleg egymilliárd forintot ér, és mint tapasztalta, sokan megvásárolnák. "Most nem akarom eladni, de biztos lesz majd olyan ajánlat is, amelyre már nem lehet nemet mondani" – teszi hozzá mosolyogva. Nemrég készült el a telep közvetlen szomszédságában egy százötven ágyas kollégium, amely – ha az utca túloldalán rövidesen felépülő egyetemi központtal vagy más oktatási intézménnyel sikerül szerződést kötni – a gyárépületek felújításával együtt jó befektetésnek tűnik. "Jó lóra tettem" – bizakodik. Rudas egyébként nem hagyja teljesen magukra a művészeket, mint mondja, semmilyen radikalizmust nem akar látni, és azt sem szeretné, hogy füvezők költözzenek be az épületbe. Elégedetten nézi a csapatokban érkező fiatalokat, mint mondja: "amit a mi korosztályunk évtizedek alatt sem tudott elérni, azt ez a csapat néhány hónap alatt véghezvitte. Élettel telt meg az udvar."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.