Klasszikus

Kortárs művésztelep a Tűzraktárban

2005.06.24. 00:00
Ajánlom
A megnyitón megjelent a tulajdonos, Rudas László is Budapest egyik legnagyobb művészeti komplexuma jöhet létre egy ferencvárosi volt gyárépületben. A Tűzoltó utcai Tűzraktár csütörtök este izgalmas programsorozattal nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

Bár még a megnyitó után is söprögettek, sittet hordtak a Tűzraktár Csoport önkéntesei, az már világosan látszik, hogy új kultuszhely van kialakulóban: háromezer négyzetméteren koncert- és színházterek, alkotóhelyiségek, kiállítótermek és persze egy szabadtéri kocsma várja a művészeket és a szórakozni vágyó fiatalságot.

Közraktárból tűzraktár

A főleg művészekből álló csoportról – van köztük jogász, építész, képzőművész, táncos is – először a Közraktárak rehabilitációja körüli hercehurca kapcsán hallhattunk, kortárs művészeti komplexumot akartak létrehozni a dél-pesti Duna-parton jelenleg omladozó épületekből. Ez kivitelezhetetlen volt, de most az évtizedek óta üresen álló egykori egészségügyi műszergyár területén, a Tűzoltó utcában egy sokkal nagyobb szabású projektbe fogtak.

Talicskás művészek

"Mi nem lakásfoglalók vagyunk, a Tűzraktár projekt a tulajdonos beleegyezésével és biztatásával jött létre" – mondja Simor Ágnes programszervező a Szépkilátás Művészeti Egyesület kiállításának megnyitója után. A felújítás áprilisban kezdődött és még most is tart. A legtöbb munkát maguk a művészek végezték el, ők vakoltak, hordták a sittet, bontották el az életveszélyes tetőszerkezetet. "Ma már körülbelül háromszázan támogatják a tervünket" – teszi hozzá Simor büszkén. Megtudjuk, hogy a költségeket ők maguk állták, többnyire megegyeztek, hogy később fizetnek, de voltak, akik ingyen is adtak felszerelést. "Alkotóházat akarunk létrehozni, lesznek hangstúdiók, műtermek, hogy a művészek ebben az inspiráló ipari környezetben egymásra is hatással legyenek." Szerinte azért használhatják térítésmentesen az ingatlant, mert a művésztelep alapvetően illeszkedik a tulajdonos koncepciójába, aki egy hatalmas oktatási központot szeretne ezen a helyen létrehozni.

Tilos a radikalizmus

A megnyitón megjelent a tulajdonos, Rudas László is. Kérdésünkre, hogy miért adta át használatra az épületegyüttest a fiataloknak, azt mondja, máris igazolva érzi "elvárásait". Persze, mint kiderült, Rudast nem csak a művészetpártolás vezérelte, a projekt által szeretné mindenkivel megismertetni az ingatlant. Októberig szerződtek a művészekkel, hogy utána maradhatnak-e, az egyelőre kérdéses. Szerinte a körülbelül 12 ezer négyzetméteres épületegyüttes jelenleg egymilliárd forintot ér, és mint tapasztalta, sokan megvásárolnák. "Most nem akarom eladni, de biztos lesz majd olyan ajánlat is, amelyre már nem lehet nemet mondani" – teszi hozzá mosolyogva. Nemrég készült el a telep közvetlen szomszédságában egy százötven ágyas kollégium, amely – ha az utca túloldalán rövidesen felépülő egyetemi központtal vagy más oktatási intézménnyel sikerül szerződést kötni – a gyárépületek felújításával együtt jó befektetésnek tűnik. "Jó lóra tettem" – bizakodik. Rudas egyébként nem hagyja teljesen magukra a művészeket, mint mondja, semmilyen radikalizmust nem akar látni, és azt sem szeretné, hogy füvezők költözzenek be az épületbe. Elégedetten nézi a csapatokban érkező fiatalokat, mint mondja: "amit a mi korosztályunk évtizedek alatt sem tudott elérni, azt ez a csapat néhány hónap alatt véghezvitte. Élettel telt meg az udvar."

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.