Klasszikus

Kortárs norvég kórusművek Magyarországon

2015.05.06. 14:08
Ajánlom
Tatabányán és Budapesten mutatja be a békéscsabai Calandrella Kamarakórus a kortárs norvég zeneszerző, Ola Gjeilo kórusműveit.

Kutyejné Ablonczy Katalin kórusvezető szerint május 9-én, szombaton 19 órakor a tatabányai Szent Mihály templomban, másnap 16 órakor Budapesten, a Fasori Evangélikus Templomban adnak hangversenyt. A kórust a Békés megyei Alföld vonósnégyes és egy békéscsabai zongorista kíséri, a szólókat Somogyvári Zita nívódíjas énekművész énekli.   

Az egyik legfontosabb keresztény ünnepet, a pünkösdöt megelőző koncert címe Praecursio. A latin szó a hallgatók előkészítését, ráhangolását jelenti. A kórusvezető elárulta: internetes egyházzenei oldalakon fedezte fel Ola Gjeilót, és azonnal beleszeretett a műveibe, amelyeket fogyasztható, kortárs zeneként jellemzett. Szerinte az újromantikus stílusú, szívbe markoló darabok üzenetei a közönség lelkéhez jutnak el. „Mivel technikailag és ritmikailag kifejezetten nehéz művekről van szó, Magyarországon egy-egy művén kívül zenei közösségek nem éneklik Gjeilo darabjait" - tette hozzá Kutyejné Ablonczy Katalin, megjegyezve, hogy egyik-másik művel a kórustagok és a zenészek is megszenvedtek: bő fél évig tanulták a darabot, mielőtt első alkalommal, tavaly október 1-jén, a zene világnapján előadták az Egyesült Államokban élő komponista műveit a békési megyeszékhelyen. A darabot meghívták már Kiskőrösre is, de az országban több helyen szeretnék a jövőben előadni. Kutyejné Ablonczy Katalin elmondta: készülnek egy nagyszabású misekoncertre is, amelyen egyebek mellett Bob Chilcottnak, a King's Singers korábbi énekesének jazzmiséjét és Ariel Ramirez Kreol miséjét mutatnák be.

A 2008 őszén alakult zenei közösség 2012 májusában nyerte el a fesztiválkórus címet. Az állandó 12-15 kórustag között van gimnazista, pályakezdő, tanár, ötvösművész és tolmács is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.