Klasszikus

Kortárs norvég kórusművek Magyarországon

2015.05.06. 14:08
Ajánlom
Tatabányán és Budapesten mutatja be a békéscsabai Calandrella Kamarakórus a kortárs norvég zeneszerző, Ola Gjeilo kórusműveit.

Kutyejné Ablonczy Katalin kórusvezető szerint május 9-én, szombaton 19 órakor a tatabányai Szent Mihály templomban, másnap 16 órakor Budapesten, a Fasori Evangélikus Templomban adnak hangversenyt. A kórust a Békés megyei Alföld vonósnégyes és egy békéscsabai zongorista kíséri, a szólókat Somogyvári Zita nívódíjas énekművész énekli.   

Az egyik legfontosabb keresztény ünnepet, a pünkösdöt megelőző koncert címe Praecursio. A latin szó a hallgatók előkészítését, ráhangolását jelenti. A kórusvezető elárulta: internetes egyházzenei oldalakon fedezte fel Ola Gjeilót, és azonnal beleszeretett a műveibe, amelyeket fogyasztható, kortárs zeneként jellemzett. Szerinte az újromantikus stílusú, szívbe markoló darabok üzenetei a közönség lelkéhez jutnak el. „Mivel technikailag és ritmikailag kifejezetten nehéz művekről van szó, Magyarországon egy-egy művén kívül zenei közösségek nem éneklik Gjeilo darabjait" - tette hozzá Kutyejné Ablonczy Katalin, megjegyezve, hogy egyik-másik művel a kórustagok és a zenészek is megszenvedtek: bő fél évig tanulták a darabot, mielőtt első alkalommal, tavaly október 1-jén, a zene világnapján előadták az Egyesült Államokban élő komponista műveit a békési megyeszékhelyen. A darabot meghívták már Kiskőrösre is, de az országban több helyen szeretnék a jövőben előadni. Kutyejné Ablonczy Katalin elmondta: készülnek egy nagyszabású misekoncertre is, amelyen egyebek mellett Bob Chilcottnak, a King's Singers korábbi énekesének jazzmiséjét és Ariel Ramirez Kreol miséjét mutatnák be.

A 2008 őszén alakult zenei közösség 2012 májusában nyerte el a fesztiválkórus címet. Az állandó 12-15 kórustag között van gimnazista, pályakezdő, tanár, ötvösművész és tolmács is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.