Klasszikus

Kortárs vonósnégyesek a BMC-ben

2022.11.23. 09:20
Ajánlom
Generációk címmel új sorozatot indít a Budapest Music Center, a koncertek során különböző korú zeneszerzők darabjait hallhatja egy esten a közönség. A november végi első alkalommal a Sonus Cordis Kvartett öt komponista vonósnégyeseit adja elő.

A Generációk I. – kortárs művek vonósnégyesre egy tematikus sorozat bemutatkozó koncertje. A sorozatban évről évre három különböző generáció jeles alkotói mutatkoznak be egy-egy kompozícióval. Célja, hogy a nagyközönség számára érthető módon prezentálja,

mi az, amiben az X, az Y és a Z generáció zeneszerzői másképpen gondolkodnak, és ez milyen módon jelenik meg zenei eszköztárukban, invenciójukban.

Az első hangversenyre a BMC Könyvtárában kerül sor, ahol öt alkotó (Balogh Máté, Bella Máté, Kutrik Bence, Tóth Péter és Madarász Iván) vonósnégyesei szólalnak meg a Sonus Cordis Kvartett előadásában. A koncerten felcsendülő művek rendkívül sokrétűek, Balogh Máté Dadamusik című alkotása Kurt Schwitters Ursonate című halandzsaversének zenei leképezése. A szöveg mint szervezőstruktúra vesz rész a darab alakulásában,

minden mozzanat magánhangzók (zenei hangok) és mássalhangzók (különböző zajok) elemeiből tevődik össze, minden esetben beszédszerű deklamációban megfogalmazva.

Bella Máté Aeolus című darabja a Halál, halál... kezdetű magyar népdal feldolgozása, egészen pontosan Herczku Ágnes interpretációjára épül. Aeolus a görög mitológiában a szelek istene volt, a darab pedig azt a fiktív állapotot jeleníti meg, amikor a mezőn fekve hallgatjuk a szél fúvását. Szintén népzenei ihletésű mű Kutrik Bence 2021-ben bemutatott műve, a Sileo, valamint Tóth Péter darabja, a Halálvirágok. A sort Madarász Iván Diagrammok vonósnégyesre című darabja zárja, mely elvont matematikai alakzatok zenei analógiáit vonultatja fel.

Generációk I. – Kortárs művek vonósnégyesre
november 26. 18:00, BMC – Könyvtár

Balogh Máté: Dadamusik
Bella Máté: Aeolus
Kutrik Bence: Sileo
Tóth Péter: Halálvirágok
Madarász Iván: Diagrammok vonósnégyesre

Közreműködik:

Sonus Cordis Kvartett:

Krulik Eszter - hegedű
Lachegyi Róza - hegedű
Szűcs Boglárka - brácsa
Mády-Szabó Eszter
- cselló

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Fejléckép: Sonus Cordis Kvartett (fotó/forrás: Krulix Fényképészet / BMC)

„48 év múlva már tudni fogok kínaiul” – beszélgetés Balogh Máté zeneszerzővel

Kapcsolódó

„48 év múlva már tudni fogok kínaiul” – beszélgetés Balogh Máté zeneszerzővel

Szándékosan posztmodern témákat választ, mondja Balogh Máté, minden művében az érdekli, hogyan lehet új köntösben, a személyes látásmódon keresztül megmutatni a régebbi korok formáit. A fiatal komponistával a készülő műveiről beszélgettünk, és arról is, miért tanul kínaiul.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Klasszikus hír

Nyílt levélben kért támogatást a Belgrádi Filharmonikus Zenekar

Az idei évben századik születésnapját ünneplő együttes február 9-i koncertjén a közönség előtt olvasta fel azt a levelet, amelyben nagyobb állami támogatást és évek óta ígért új koncerttermük megvalósulását kérték.