Klasszikus

Kortárs zene egy csipet barokkal fűszerezve

2016.05.09. 15:09
Ajánlom
Kortárs zeneszerzők – Kurtág, Boulez, Gunnar Berg - művei csendülnek fel és lépnek kölcsönhatásba a barokk zenével Balog József zongoraművész koncertjén a BMC-ben, május 14-én.

Balog József, a fiatal pianista-tehetség előadói estjével lép fel a BMC koncerttermében, melyen a művész elsősorban kortárs zeneszerzők műveiből játszik, emellett azonban felcsendül Claude Debussy 1890 és 1905 között alkotott Images I. című zongoradarabja is.

Balog József (Forrás: NFZ)

Balog József (Forrás: NFZ)

„Egy olyan mű, amivel át kell esni a tűzkeresztségen”

A Concerto Budapest Hommage à Stravinsky-sorozatának egyik koncertjén Edgar Varèse Arcanája és Stravinsky Tavaszi áldozata mellett Bartók első zongoraversenye is elhangzott Balog József előadásában. A zongoraművészt kérdeztük a művel és Bartókkal való kapcsolatáról.

„Balog József fiatal zongoraművész a legfiatalabb generáció egyik legkiválóbb tehetségű művésze. Akadályokat nem ismerő briliáns technikai tudása megnyerő, szuggesztív természetes muzikalitással párosul. Játéka mindig élményt adó, magával ragadó." – Falvai Sándor, egyetemi tanár, LFZE.

Balog József zenész családban született 1979-ben Budapesten. A Liszt Akadémián kitűnő minősítéssel diplomázott Jandó Jenő osztályában. Számos hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat. Gazdag klasszikus repertoárja mellett szívesen játszik ritkábban megszólaló és jazz-ihlette darabokat is, nevéhez számos kortárs mű bemutatója fűződik. Három kontinens több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt. Olyan híres koncerttermek fellépője volt, mint például az amszterdami Concertgebouw, a Szentpétervári Filharmónia vagy a londoni Kensington Palace.

„...Meggyőződésem, hogy a barokk zene és a kortárs remekül összepasszíthatók, annyira mások, hogy jól kiegészítik egymást. Ráadásul mindkettő kis motívumokból építkezve törekszik a nagy forma felé...” – nyilatkozta Balog József a BMC-beli koncert kapcsán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.