Klasszikus

Kortárs zenei hangversenyeket és új CD-sorozatot indít az MR3-Bartók Rádió

2009.04.29. 00:00
Ajánlom
Az MR3-Bartók Rádió 2009-es Hangversenyciklusában elkötelezett küldetésének, a kortárs zene és azok szerzőinek népszerűsítésének ad teret. Mindez számokban kifejezve huszonnégy zeneszerző harmincnégy művének elhangzását jelenti majd. Az új CD-sorozat is ma élő szerzőkkel foglalkozik majd: az első két darab Láng István és Sári József munkásságából ad ízelítőt.

Az április 28-án indult koncerteken a kortárs darabok mellet már klasszikussá vált művek is, úgy mint Bartók Zenéje, Ligeti II. vonósnégyese, vagy Schönberg ritkán hallható Op. 29-es Szvitje is helyet kapnak majd. Mindegyik hangverseny egy-egy vezérgondolat köré épül. Az MR Szimfonikusok például az Eurorádió Unusual Concertos ("Szokatlan versenyművek") tematikájához kapcsolódik. A magyar szerzők művei között szokatlan módon szólóhangszerként szerepel majd két tuba Dubrovay László művében és egy cimbalom Sári József darabjában. Ugyancsak szokatlan módon Pánczél Tamás szimfonikus zenekaron keveri ki a klezmer zene sajátos hangzásvilágát. Az MR Énekkar magyar komponista-generáció kórusműveiből válogat, melyek rádiófelvételét is mostanában készíti el. Hangversenyük másik pillérét a fiatal magyar kvartett, az Accord Vonósnégyes három produkciója alkotja. Az együttes a már említett Ligeti-opusz mellett a tíz éve tragikusan fiatalon elhunyt, egyéni hangú, orosz származású, de magyarrá lett Togobickij Viktor Adagióját is műsorra tűzi. Szerepelnek a sorozatban távoli, a magyar közönség számára kevéssé ismert ausztrál zeneszerzők alkotásai. Több ősbemutatóval és régebbi művek új változataival örvendeztet meg a Rondino Együttes műsora Gémesi Géza vezetésével. A Magyarországon régóta nem hallott Schönberg-szvit parádés szereposztásban hangzik el. A sorozat záró koncertje a hatvan éves Madarász Ivánt köszönti.

Az MR3-Bartók Rádió és a Hungaroton szintén kortárs szerzők műveiből egy új CD-sorozatot is indít. A rádió és a kiadóvállalat között évek óta szoros az együttműködés, az idei új sorozatban megjelenő CD-k tartalmát és megjelenését is teljesen az MR3-Bartók Rádió határozza meg. A több évre tervezett közös munka első két darabja Láng István és Sári József szerzői lemeze. Mindkét CD-n az MR Szimfonikusok által előadott, nagyszabású művek hallhatók. Láng István Abbahagyott bekezdések című zenekari darabja és VI. szimfóniája, valamint Orbán Ottó verseire készült kantátája, a Gyémánt a Föld porában került az egyik korongra. Utóbbi művet 2007 októberében az MR Szimfonikusok és az Énekkar mutatta be Tihanyi László vezényletével. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Sári József CD-jét a zeneszerző első operájából összeállított zenekari szvit nyitja meg. A sok borzalmat átélt zeneszerző Arthur Koestler életrajza és Sötétség délben című regénye alapján készült operát Németországban mutatták be, de 2009 novemberében a Magyar Állami Operaház is műsorára tűzi Kovalik Balázs rendezésében. Sári József így nyilatkozott a műről: "Eredetileg nem tartottam szerencsésnek az opera magyarra fordítását, ám végül az győzött meg, hogy a darabban színpadra lépő József Attilával szemben, aki saját versét énekli, méltánytalan lenne, ha az nem magyar nyelven hangoznék el. Egyébként saját magamat epikus szerzőnek tartom és ez az opera is ilyen tagolású. Egyedül a közjátékokban vállalom fel erősebb gondolatok kimondását." A CD-hallható még a Hangversenyciklusban is elhangzó cimbalomszólóra és zenekarra írt Leonidák. A CD-k borítójára egyébként fiatal képzőművészek grafikái kerülnek, akik a művek hallgatása közben merítettek ihletet azok elkészítéséhez. A Hungaroton és az MR3-Bartók Rádió közös kortárs zenei CD-sorozatának következő két darabja Csapó Gyula és Jeney Zoltán szerzői lemeze lesz, amely előreláthatólag 2010 januárjában jelenik meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.