Klasszikus

Kortárs zenei maratont szervez a Concerto Budapest

2021.11.12. 15:30
Ajánlom
November 13-án és 14-én rendezik meg a Concerto Budapest kortárs zenei fesztiválját, A Hallgatás Napját a Budapest Music Centerben. Az ingyenesen látogatható koncertsorozaton két nap alatt negyven mű, hét ősbemutató, két magyarországi bemutató, számtalan művész és együttes szerepel.

Egy év kihagyás után, 2021. november 13-án és 14-én rendezi meg a Concerto Budapest A Hallgatás Napját, ami 2015 óta Budapest egyik legrangosabb kortárs zenei minifesztiváljává vált. Az idén kétnapossá bővült, ingyenesen látogatható programsorozaton a megszokottnál is több új művel és előadóval találkozhat a közönség.

A Budapest Music Centerben két nap alatt negyven mű, hét ősbemutató, három magyarországi bemutató, számtalan művész és együttes lép fel,

bemutatkozik a kortárs magyar zeneszerzők több generációja. Az egész napon át tartó koncertek sajátossága, hogy azok egyedülálló módon felfűzve egy olyan megismételhetetlen zenei szövetet alkotnak, melyben az elhangzó művek reflektálnak egymásra, a helyszínen, egymás kölcsönhatásában kapják meg különleges karakterüket.

A változatosság nemcsak a repertoár tekintetében jellemzi A Hallgatás Napját, de az előadói összetétel szempontjából is elmondható, hogy

a szólóelőadásoktól a háromzongorás darabon át a nagyzenekari művekig, a legváltozatosabb formációk lépnek színpadra.

A zenészek az egyik koncerten még szólisták, a másikon zenekarban, aztán egy következő koncerten kamaraformációban játszanak, így is megmutatva sokoldalúságukat.

A 2021-es programban hat magyar zeneszerző hét művének ősbemutatója szerepel. Többek között elhangzik Wolf Péter Boldoczki Gábornak írt Trombitaversenye, és a Harcsa Veronikának ajánlott az Álom a manézsban című műve.

Csapó Gyula Kurtág György feleségének emlékére írta Mártának – Gyuriért című cselló-zongora-hárfa művét, Vidovszky László pedig Brahmsnak állít emléket háromzongorás darabjában.

Hallható lesz többek között Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György egy-egy műve is.

A magyarországi bemutatók közt szerepel Morton Feldman csaknem hatórás 2. kvartettje, illetve Thomas Adès világhírű brit zeneszerző két vonósnégyese.

A kvartettek mindegyike a Végh Sándor Vonósnégyes Program ösztöndíjas vonósnégyeseinek előadásában szólal meg.

A kortárs művek mellett ikonikus zeneszerzők darabjai is felcsendülnek majd az idei koncertsorozaton, így Ludwig van Beethoven, Claude Debussy, César Franck vagy Arnold Schönberg művei is. Ez utóbbi zeneszerzőtől a Megdicsőült éj című vonósszextett zárja a fesztivált, olyan illusztris zenészek előadásában, mint Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Keller András, Homoky Gábor, Környi Zsófia és Szomor-Mekis Janka.

A Concerto Budapest Kossuth-díjas zeneigazgatója, Keller András számára kiemelten fontos, hogy mindig újat kínáljon a közönségnek, s megpróbálja közelebb hozni a hallgatósághoz korunk zenéjét.

A kortárs zenét nem megérteni, hanem hallgatni, érezni kell, átengedni magunkon. Ha valaki megteszi ezt a szellemi-lelki befektetést, olyan gazdaggá válhat, hogy az egész életét másként látja majd…

A Hallgatás Napja mindenekelőtt a nyitott, elfogulatlan és elmélyült zenehallgatás kitüntetett ideje lesz.”

Már 2019-ben is élőben közvetítette az eseményt a The Violin Channel, amely idén is világszerte több százezer nézőhöz juttatja majd el a vasárnapi koncertek élményét, és a Concerto Budapest honlapján is közvetítik az eseményt. A koncertek ingyenesen látogathatók, de regisztráció szükséges.

A Hallgatás Napja

Helyszín: BMC
Időpont: november 13-14.

A részletes program és a regisztráció ezen a linken érhető el.

Fejléckép: Keller András (fotó: Cseke Csilla / Concerto Budapest)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.