Klasszikus

Kortárs zenei maratont szervez a Concerto Budapest

2021.11.12. 15:30
Ajánlom
November 13-án és 14-én rendezik meg a Concerto Budapest kortárs zenei fesztiválját, A Hallgatás Napját a Budapest Music Centerben. Az ingyenesen látogatható koncertsorozaton két nap alatt negyven mű, hét ősbemutató, két magyarországi bemutató, számtalan művész és együttes szerepel.

Egy év kihagyás után, 2021. november 13-án és 14-én rendezi meg a Concerto Budapest A Hallgatás Napját, ami 2015 óta Budapest egyik legrangosabb kortárs zenei minifesztiváljává vált. Az idén kétnapossá bővült, ingyenesen látogatható programsorozaton a megszokottnál is több új művel és előadóval találkozhat a közönség.

A Budapest Music Centerben két nap alatt negyven mű, hét ősbemutató, három magyarországi bemutató, számtalan művész és együttes lép fel,

bemutatkozik a kortárs magyar zeneszerzők több generációja. Az egész napon át tartó koncertek sajátossága, hogy azok egyedülálló módon felfűzve egy olyan megismételhetetlen zenei szövetet alkotnak, melyben az elhangzó művek reflektálnak egymásra, a helyszínen, egymás kölcsönhatásában kapják meg különleges karakterüket.

A változatosság nemcsak a repertoár tekintetében jellemzi A Hallgatás Napját, de az előadói összetétel szempontjából is elmondható, hogy

a szólóelőadásoktól a háromzongorás darabon át a nagyzenekari művekig, a legváltozatosabb formációk lépnek színpadra.

A zenészek az egyik koncerten még szólisták, a másikon zenekarban, aztán egy következő koncerten kamaraformációban játszanak, így is megmutatva sokoldalúságukat.

A 2021-es programban hat magyar zeneszerző hét művének ősbemutatója szerepel. Többek között elhangzik Wolf Péter Boldoczki Gábornak írt Trombitaversenye, és a Harcsa Veronikának ajánlott az Álom a manézsban című műve.

Csapó Gyula Kurtág György feleségének emlékére írta Mártának – Gyuriért című cselló-zongora-hárfa művét, Vidovszky László pedig Brahmsnak állít emléket háromzongorás darabjában.

Hallható lesz többek között Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György egy-egy műve is.

A magyarországi bemutatók közt szerepel Morton Feldman csaknem hatórás 2. kvartettje, illetve Thomas Adès világhírű brit zeneszerző két vonósnégyese.

A kvartettek mindegyike a Végh Sándor Vonósnégyes Program ösztöndíjas vonósnégyeseinek előadásában szólal meg.

A kortárs művek mellett ikonikus zeneszerzők darabjai is felcsendülnek majd az idei koncertsorozaton, így Ludwig van Beethoven, Claude Debussy, César Franck vagy Arnold Schönberg művei is. Ez utóbbi zeneszerzőtől a Megdicsőült éj című vonósszextett zárja a fesztivált, olyan illusztris zenészek előadásában, mint Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Keller András, Homoky Gábor, Környi Zsófia és Szomor-Mekis Janka.

A Concerto Budapest Kossuth-díjas zeneigazgatója, Keller András számára kiemelten fontos, hogy mindig újat kínáljon a közönségnek, s megpróbálja közelebb hozni a hallgatósághoz korunk zenéjét.

A kortárs zenét nem megérteni, hanem hallgatni, érezni kell, átengedni magunkon. Ha valaki megteszi ezt a szellemi-lelki befektetést, olyan gazdaggá válhat, hogy az egész életét másként látja majd…

A Hallgatás Napja mindenekelőtt a nyitott, elfogulatlan és elmélyült zenehallgatás kitüntetett ideje lesz.”

Már 2019-ben is élőben közvetítette az eseményt a The Violin Channel, amely idén is világszerte több százezer nézőhöz juttatja majd el a vasárnapi koncertek élményét, és a Concerto Budapest honlapján is közvetítik az eseményt. A koncertek ingyenesen látogathatók, de regisztráció szükséges.

A Hallgatás Napja

Helyszín: BMC
Időpont: november 13-14.

A részletes program és a regisztráció ezen a linken érhető el.

Fejléckép: Keller András (fotó: Cseke Csilla / Concerto Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban