Klasszikus

Kortárs zenei maratont szervez a Concerto Budapest

2021.11.12. 15:30
Ajánlom
November 13-án és 14-én rendezik meg a Concerto Budapest kortárs zenei fesztiválját, A Hallgatás Napját a Budapest Music Centerben. Az ingyenesen látogatható koncertsorozaton két nap alatt negyven mű, hét ősbemutató, két magyarországi bemutató, számtalan művész és együttes szerepel.

Egy év kihagyás után, 2021. november 13-án és 14-én rendezi meg a Concerto Budapest A Hallgatás Napját, ami 2015 óta Budapest egyik legrangosabb kortárs zenei minifesztiváljává vált. Az idén kétnapossá bővült, ingyenesen látogatható programsorozaton a megszokottnál is több új művel és előadóval találkozhat a közönség.

A Budapest Music Centerben két nap alatt negyven mű, hét ősbemutató, három magyarországi bemutató, számtalan művész és együttes lép fel,

bemutatkozik a kortárs magyar zeneszerzők több generációja. Az egész napon át tartó koncertek sajátossága, hogy azok egyedülálló módon felfűzve egy olyan megismételhetetlen zenei szövetet alkotnak, melyben az elhangzó művek reflektálnak egymásra, a helyszínen, egymás kölcsönhatásában kapják meg különleges karakterüket.

A változatosság nemcsak a repertoár tekintetében jellemzi A Hallgatás Napját, de az előadói összetétel szempontjából is elmondható, hogy

a szólóelőadásoktól a háromzongorás darabon át a nagyzenekari művekig, a legváltozatosabb formációk lépnek színpadra.

A zenészek az egyik koncerten még szólisták, a másikon zenekarban, aztán egy következő koncerten kamaraformációban játszanak, így is megmutatva sokoldalúságukat.

A 2021-es programban hat magyar zeneszerző hét művének ősbemutatója szerepel. Többek között elhangzik Wolf Péter Boldoczki Gábornak írt Trombitaversenye, és a Harcsa Veronikának ajánlott az Álom a manézsban című műve.

Csapó Gyula Kurtág György feleségének emlékére írta Mártának – Gyuriért című cselló-zongora-hárfa művét, Vidovszky László pedig Brahmsnak állít emléket háromzongorás darabjában.

Hallható lesz többek között Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György egy-egy műve is.

A magyarországi bemutatók közt szerepel Morton Feldman csaknem hatórás 2. kvartettje, illetve Thomas Adès világhírű brit zeneszerző két vonósnégyese.

A kvartettek mindegyike a Végh Sándor Vonósnégyes Program ösztöndíjas vonósnégyeseinek előadásában szólal meg.

A kortárs művek mellett ikonikus zeneszerzők darabjai is felcsendülnek majd az idei koncertsorozaton, így Ludwig van Beethoven, Claude Debussy, César Franck vagy Arnold Schönberg művei is. Ez utóbbi zeneszerzőtől a Megdicsőült éj című vonósszextett zárja a fesztivált, olyan illusztris zenészek előadásában, mint Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Keller András, Homoky Gábor, Környi Zsófia és Szomor-Mekis Janka.

A Concerto Budapest Kossuth-díjas zeneigazgatója, Keller András számára kiemelten fontos, hogy mindig újat kínáljon a közönségnek, s megpróbálja közelebb hozni a hallgatósághoz korunk zenéjét.

A kortárs zenét nem megérteni, hanem hallgatni, érezni kell, átengedni magunkon. Ha valaki megteszi ezt a szellemi-lelki befektetést, olyan gazdaggá válhat, hogy az egész életét másként látja majd…

A Hallgatás Napja mindenekelőtt a nyitott, elfogulatlan és elmélyült zenehallgatás kitüntetett ideje lesz.”

Már 2019-ben is élőben közvetítette az eseményt a The Violin Channel, amely idén is világszerte több százezer nézőhöz juttatja majd el a vasárnapi koncertek élményét, és a Concerto Budapest honlapján is közvetítik az eseményt. A koncertek ingyenesen látogathatók, de regisztráció szükséges.

A Hallgatás Napja

Helyszín: BMC
Időpont: november 13-14.

A részletes program és a regisztráció ezen a linken érhető el.

Fejléckép: Keller András (fotó: Cseke Csilla / Concerto Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.