Klasszikus

Kortársaink körében az EAR Együttessel

2013.03.08. 19:19
Ajánlom
Az Óbudai Társaskörben rendezett kortárszenei koncerten Matuz István, Lakatos György és Faragó Béla lép fel március 11-én Sugár Miklós művészeti vezető irányításával. Hangmérnökként Horváth István járul hozzá a produkció sikeréhez.

Hollós Máté műve, a Căra luma phírav Bari Károly költő felkérésére készült 1996-ban, cigány nyelvű szövegekre írott kompozíciók egyikeként. Az eredetileg a zalaegerszegi Kolompár Edit által énekelt ballada kulcsszavai: Cǎra luma phírav - Járom a világot. A darab elején a zalai énekes hangján a következő szavak hallhatók magyarul: „Mondom nektek, ahogy tudom". Ennek elektronikus elködösítése közben szólal meg fúvós hangszeren a dallam, jóllehet a rugalmas ritmika csak nyomokban mintázza az éneklés szabadságát. Egy strófányi zene elhangzása után kapcsolódik be a zongora. A variációs feldolgozás tetőpontján a dal három szakasza szólal meg Kolompár Edit hangján.

Szigeti István F. Otto AG című kompozíciója öt formarészre tagolható. Alapvető esztétikai meghatározója, mint Grabócz Márta megfogalmazta, a kettős világ elve, a kétértelmű, bizonytalan univerzum élménye. Szinte eldönthetetlen, mi a fontosabb a fül számára az egyes pillanatokban, formarészekben: a természetből vett, illetve az átalakított fagotthangokból teremtett háttér-e, vagy a sokáig bizonytalan frázisokat, alig összefüggő motívumokat játszó fagottszóló. A zárószakasz víz-hangjai, szárnycsapásai végül az ideális dallam megszületését kísérik: a rejtett kétszólamúságot is tartalmazó barokkos áriadallam mintegy a megérkezés, a kiteljesedés jegyében hangzik fel a mű végén.

Láng István Capriccio metronomicója a IV. Sárvári Elektroakusztikai Zenei Találkozó keretében, a pompás akusztikájú Ság-hegyi „Kráter"-ben hangzott el először 2000. július 24-én. A pontosan megtervezett, csengő-pengő térjáték minimális "nyersanyaggal" dolgozik: a 126-os metronóm-érték a hozzárendelt kis e hanggal, továbbá különböző sebességekhez társítva, tükör-szimmetrikus hangkészlettel 11-fokú akkordnyi hangkészletet ad ki. Ehhez társul a komputer lehetőségeinek gazdag tárháza - a többi az autonóm zeneszerző műve. Az eredmény pedig egy olyan kompozíció, amely, ahogyan Fittler Katalin megjegyezte, hagyományos hangszerekkel visszaadhatatlan élményt nyújt. Egyszeri ötlet, rendkívül alaposan végiggondolt kivitelezésben. (Az előadás hangmérnökei: Horváth István és Keresztes Szabolcs.)

Pintér Gyula alkotásának, a Mágusok éjszakájának születését Lakatos György virtuóz hangszerjátéka inspirálta. A címben szereplő mágusok egyike akár maga a hangszeres előadó is lehetne, hiszen a kompozíció megszólaltatása nem nélkülözi a technikai nehézségeket és interpretációs kihívásokat. A darabot végigkíséri a szigorúan megkomponált és a szabadabb, improvizatív hatású elemekkel átszőtt témák váltakozása. A különböző karakterű részek szinte párbeszéd formájában igyekeznek rivalizálni egymással, a mű végére azonban kiegyensúlyozott, harmonikus egységbe olvadnak össze.

Faragó Béla két tételből álló kompozíciója, a Szerenád fuvolára 2006-ban készült. Első részében egy lassabb tempójú, nagyívű dallam hallható - különös módon a saját kíséretével, rejtett többszólamúságban. A második tétel mozgalmasabb: táncos jellegű, aszimmetrikus ritmusokban, szinkópás menetekben, polimetrikában bővelkedő, végtelenített polipentaton melódiavonal.

Sugár Miklós 19912-93-ban készült, Modellek című alkotásának is Lakatos György az inspirációs forrása, aki - a megszólaltatás mellett - a műben szereplő zenei és technikai anyagok keresésében és megoldásában is részt vett. A darab tulajdonképpen 10 variációból épül fel, amelyek mindegyikét más és más módon változtatja meg egy Yamaha REV 5 hangátalakító modul, esetenként olyannyira, hogy a szólóhangszerből egész zenekart teremt.

A befejezésként megszólaló Madarász Iván-kompozíció, a Katabasis Gyöngyössy Zoltán halálhírére született. A kifejezés az alvilágba való leszállást jelent: ennek zenei analógiája egy ereszkedő alaphangokról induló és az akusztikus skála hangjait felhasználó melodika. Az egyre mélyebb alaphangok az e' és a kis h közötti kvart hangteret passacaglia-szerű lépésekben járják be a h-lábbal megnagyobbított fuvolán. A szintetizátor az akusztikus hangkészlet folyamatosan mélyülő alaphangjait játssza. Az alkotás az alászálló, majd felemelkedő lélek sorsának zenei megjelenítése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.