Klasszikus

Kortársaink körében az EAR Együttessel

2013.03.08. 19:19
Ajánlom
Az Óbudai Társaskörben rendezett kortárszenei koncerten Matuz István, Lakatos György és Faragó Béla lép fel március 11-én Sugár Miklós művészeti vezető irányításával. Hangmérnökként Horváth István járul hozzá a produkció sikeréhez.

Hollós Máté műve, a Căra luma phírav Bari Károly költő felkérésére készült 1996-ban, cigány nyelvű szövegekre írott kompozíciók egyikeként. Az eredetileg a zalaegerszegi Kolompár Edit által énekelt ballada kulcsszavai: Cǎra luma phírav - Járom a világot. A darab elején a zalai énekes hangján a következő szavak hallhatók magyarul: „Mondom nektek, ahogy tudom". Ennek elektronikus elködösítése közben szólal meg fúvós hangszeren a dallam, jóllehet a rugalmas ritmika csak nyomokban mintázza az éneklés szabadságát. Egy strófányi zene elhangzása után kapcsolódik be a zongora. A variációs feldolgozás tetőpontján a dal három szakasza szólal meg Kolompár Edit hangján.

Szigeti István F. Otto AG című kompozíciója öt formarészre tagolható. Alapvető esztétikai meghatározója, mint Grabócz Márta megfogalmazta, a kettős világ elve, a kétértelmű, bizonytalan univerzum élménye. Szinte eldönthetetlen, mi a fontosabb a fül számára az egyes pillanatokban, formarészekben: a természetből vett, illetve az átalakított fagotthangokból teremtett háttér-e, vagy a sokáig bizonytalan frázisokat, alig összefüggő motívumokat játszó fagottszóló. A zárószakasz víz-hangjai, szárnycsapásai végül az ideális dallam megszületését kísérik: a rejtett kétszólamúságot is tartalmazó barokkos áriadallam mintegy a megérkezés, a kiteljesedés jegyében hangzik fel a mű végén.

Láng István Capriccio metronomicója a IV. Sárvári Elektroakusztikai Zenei Találkozó keretében, a pompás akusztikájú Ság-hegyi „Kráter"-ben hangzott el először 2000. július 24-én. A pontosan megtervezett, csengő-pengő térjáték minimális "nyersanyaggal" dolgozik: a 126-os metronóm-érték a hozzárendelt kis e hanggal, továbbá különböző sebességekhez társítva, tükör-szimmetrikus hangkészlettel 11-fokú akkordnyi hangkészletet ad ki. Ehhez társul a komputer lehetőségeinek gazdag tárháza - a többi az autonóm zeneszerző műve. Az eredmény pedig egy olyan kompozíció, amely, ahogyan Fittler Katalin megjegyezte, hagyományos hangszerekkel visszaadhatatlan élményt nyújt. Egyszeri ötlet, rendkívül alaposan végiggondolt kivitelezésben. (Az előadás hangmérnökei: Horváth István és Keresztes Szabolcs.)

Pintér Gyula alkotásának, a Mágusok éjszakájának születését Lakatos György virtuóz hangszerjátéka inspirálta. A címben szereplő mágusok egyike akár maga a hangszeres előadó is lehetne, hiszen a kompozíció megszólaltatása nem nélkülözi a technikai nehézségeket és interpretációs kihívásokat. A darabot végigkíséri a szigorúan megkomponált és a szabadabb, improvizatív hatású elemekkel átszőtt témák váltakozása. A különböző karakterű részek szinte párbeszéd formájában igyekeznek rivalizálni egymással, a mű végére azonban kiegyensúlyozott, harmonikus egységbe olvadnak össze.

Faragó Béla két tételből álló kompozíciója, a Szerenád fuvolára 2006-ban készült. Első részében egy lassabb tempójú, nagyívű dallam hallható - különös módon a saját kíséretével, rejtett többszólamúságban. A második tétel mozgalmasabb: táncos jellegű, aszimmetrikus ritmusokban, szinkópás menetekben, polimetrikában bővelkedő, végtelenített polipentaton melódiavonal.

Sugár Miklós 19912-93-ban készült, Modellek című alkotásának is Lakatos György az inspirációs forrása, aki - a megszólaltatás mellett - a műben szereplő zenei és technikai anyagok keresésében és megoldásában is részt vett. A darab tulajdonképpen 10 variációból épül fel, amelyek mindegyikét más és más módon változtatja meg egy Yamaha REV 5 hangátalakító modul, esetenként olyannyira, hogy a szólóhangszerből egész zenekart teremt.

A befejezésként megszólaló Madarász Iván-kompozíció, a Katabasis Gyöngyössy Zoltán halálhírére született. A kifejezés az alvilágba való leszállást jelent: ennek zenei analógiája egy ereszkedő alaphangokról induló és az akusztikus skála hangjait felhasználó melodika. Az egyre mélyebb alaphangok az e' és a kis h közötti kvart hangteret passacaglia-szerű lépésekben járják be a h-lábbal megnagyobbított fuvolán. A szintetizátor az akusztikus hangkészlet folyamatosan mélyülő alaphangjait játssza. Az alkotás az alászálló, majd felemelkedő lélek sorsának zenei megjelenítése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.