Klasszikus

Kórusban üvöltöző finnek

2004.10.16. 00:00
Ajánlom
Az A38 az elkövetkező két hétben igazán beerősít. A Budapesti Őszi Fesztivál világra szóló produkciók egész sorát hozza el a Petőfi híd budai hídfőjénél álló hajó gyomrába.

A tegnap esti, Berlinből importált Russendisko után vasárnap este a hűvös északról érkeznek több szólamban és ritmusban üvöltő finnek, kedd este a funky keresztapjának tartott Maceo Parker mozgatja át a nagyérdeműt, a sort végül jövő vasárnap a Vienna Art Orchestra vendégszereplése zárja. Közben pedig - mintegy pihentetőnek - szerda este drMáriás Lomtalanítás című kötete köré szerveződik performance, egy napra rá pedig a pa-dö-dős Falusi Mariann próbálja megmutatni, hogy nemcsak limonádéban utazik, de ha kell, tud ő (újra) dzsesszt is énekelni.

Mindenekelőtt azonban itt van ez a fura finn csapat, a Mieskuoro Huutajat, melynek kemény magja immár tizenhét éve üvöltözik fekete öltönyben, fehér ingben, fekete gumi nyakkendőben. Egy csapat unatkozó oului fiatal alapította, akik 1987-ben éppen december 6-án, a finn függetlenség napján kiabáltak el először nyilvánosan néhány hazafias dalt és indulót, a nemzeti himnuszt is beleértve. Tömören, de hatalmas intenzitással. A közönségnek tátva maradt a szája, a kritikusok meg nem győztek áradozni a különös és kétségkívül formabontó produkció láttán/hallatán.

A Mieskuoro Huutajat ránézésre teljesen olyan, mint egy hagyományos férfikórus. De csak addig, amíg meg nem szólalnak. Náluk ugyanis nem a zenei képzettség és a hangi adottság a legfontosabb, hanem a tüdő kapacitása. A tagfelvételi teszt is mindössze két részből áll: milyen erővel tud fújni valaki, és milyen sokáig képes kitartani egy hangot. És hát egyáltalán nem hátrány, ha az illető bírja a szájszagot, mint a közelből jövő, nagy intenzitású üvöltés elmaradhatatlan velejáróját.

A Mieskuoro Huutajat iránt az elmúlt években nagyon megnőtt a külföldi érdeklődés, Japántól Kanadáig sokan vevők e különlegességre. A repertoáron elvben ismert finn dalok szerepelnek, csak nehéz rájuk ismerni. Ha ugyanis a kórusalapító-vezető Petri Sirviö talál magának egy humorban és temperamentumban megfelelő darabot, nekilát elemeire szedni. Előbb a dallamot, majd a szöveget is alaposan lerövidíti, ezután az egészet új formába önti, melyben az emberi nyelv, a zenei hangok, a városi/vidéki zajutánzások és a ritmus egyaránt fontos elemek. A fegyelmezett anyagkezelés nem zárja ki a primitív erőket sem: a pontos artikuláció gyakorta keveredik a nem nyelvi üvöltéssel. A tagok számára egy-egy előadás nem titkoltan amolyan feszültséglevezető tréninget is jelent, a közönség meg legtöbbször vagy ámul, vagy kacag, esetleg ámul is meg kacag is, de általában még a legedzettebb fülűek és idegzetűek is képtelenek kitérni a produkció átható ereje elől. Képességeink esetleges tesztelésére legközelebb vasárnap este az A38 hajón nyílik lehetőség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.