Klasszikus

Kórusépítés, karvezetés

2008.05.24. 00:00
Ajánlom
Megjelent Kaposi Gergely Kórusépítés, karvezetés című könyve az Alterra svájci-magyar könyvkiadó gondozásában. A kötet hiánypótló könyv a kórusvezetésről, mindazokról a tudnivalókról, fortélyokról, melyek sikeressé tehetik egy karnagy munkáját...

"...Kaposi Gergely írása egy komoly szakmai felkészültségű, fiatalon is már nagy tapasztalattal rendelkező szakember felelősségtudattal írott könyve, tele érzelmi fűtöttséggel, ügyszeretettel, nyílt, pozitív előretekintéssel. Célja egyértelmű, helyzetképet adni egy karnagyi pálya állomásairól, dilemmáiról és megérdemelt eredményeiről, iránymutatás a pályakezdő karvezetőnek, karmesternek arról, mik azok a nehézségek, ismeretlen, olykor meglepetésszerű dolgok, melyekről a legmagasabb képzettséggel rendelkező pályakezdők is csak az „életben" találkoznak először… Ajánlhatjuk ezt a könyvecskét mindazon fiataloknak, jövőbeni karmestereknek, karnagyoknak, tanároknak, akik vonzalmat éreznek egy közösség zenei vezetéséhez, a csoportos előadóművészi munka irányításához...."

Részletek a könyvből: "Az elmúlt évszázadok során a hangszeres zenében különváltak bizonyos funkciók. Más az, aki elkészíti a hangszert, más, aki karbantartja, és megint más, aki végül játszik rajta. Nem várunk el egy hangszerkészítőtől briliáns billentést, gyakran hallhatjuk hangolás közben a hangszerész mester unalmas skála-futamait, ugyanakkor egy zongoraművésznek nem kell értenie hangszere karbantartásához. Ezzel szemben a karvezetőnek mindhárom területen járatosnak kell lennie, hiszen ő az, aki az énekesek lelkes, de gyakran tudatlan gyülekezetéből egységes, szép hangzású kórust teremt, ő az, aki gondos és fáradhatatlan munkával ezt a hangzást karbantartja, és végül ő az, aki ezt a sajátságos hangszert a próbákon, a hangversenyeken megszólaltatja..."

"Mindezzel nem azt mondom, hogy teljes mértékben kerülendő egy-egy jól elhelyezett poén, egy rövid anekdota a mű születési körülményeiről, a darab hangulatára vonatkozó szép költői kép. Mindig nagy örömmel tölt el, amikor egy kórustag a próba után azt mondja, hogy olyan fáradtan érkezett, és most felfrissülten megy haza, és az sem baj, ha a próba után beindul a klubélet, és megjelennek olyan emberek, akik a tágabb társasághoz tartoznak, de nem tagjai az énekkarnak. Ezek mind rendkívül fontos emocionális illetve kulturális tényezők. Tisztában kell azonban lennünk azzal, hogy a kóruspróba célja a művek megtanulása, illetve a kórus művészi arculatának kialakítása..."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.