Klasszikus

Kórusépítés, karvezetés

2008.05.24. 00:00
Ajánlom
Megjelent Kaposi Gergely Kórusépítés, karvezetés című könyve az Alterra svájci-magyar könyvkiadó gondozásában. A kötet hiánypótló könyv a kórusvezetésről, mindazokról a tudnivalókról, fortélyokról, melyek sikeressé tehetik egy karnagy munkáját...

"...Kaposi Gergely írása egy komoly szakmai felkészültségű, fiatalon is már nagy tapasztalattal rendelkező szakember felelősségtudattal írott könyve, tele érzelmi fűtöttséggel, ügyszeretettel, nyílt, pozitív előretekintéssel. Célja egyértelmű, helyzetképet adni egy karnagyi pálya állomásairól, dilemmáiról és megérdemelt eredményeiről, iránymutatás a pályakezdő karvezetőnek, karmesternek arról, mik azok a nehézségek, ismeretlen, olykor meglepetésszerű dolgok, melyekről a legmagasabb képzettséggel rendelkező pályakezdők is csak az „életben" találkoznak először… Ajánlhatjuk ezt a könyvecskét mindazon fiataloknak, jövőbeni karmestereknek, karnagyoknak, tanároknak, akik vonzalmat éreznek egy közösség zenei vezetéséhez, a csoportos előadóművészi munka irányításához...."

Részletek a könyvből: "Az elmúlt évszázadok során a hangszeres zenében különváltak bizonyos funkciók. Más az, aki elkészíti a hangszert, más, aki karbantartja, és megint más, aki végül játszik rajta. Nem várunk el egy hangszerkészítőtől briliáns billentést, gyakran hallhatjuk hangolás közben a hangszerész mester unalmas skála-futamait, ugyanakkor egy zongoraművésznek nem kell értenie hangszere karbantartásához. Ezzel szemben a karvezetőnek mindhárom területen járatosnak kell lennie, hiszen ő az, aki az énekesek lelkes, de gyakran tudatlan gyülekezetéből egységes, szép hangzású kórust teremt, ő az, aki gondos és fáradhatatlan munkával ezt a hangzást karbantartja, és végül ő az, aki ezt a sajátságos hangszert a próbákon, a hangversenyeken megszólaltatja..."

"Mindezzel nem azt mondom, hogy teljes mértékben kerülendő egy-egy jól elhelyezett poén, egy rövid anekdota a mű születési körülményeiről, a darab hangulatára vonatkozó szép költői kép. Mindig nagy örömmel tölt el, amikor egy kórustag a próba után azt mondja, hogy olyan fáradtan érkezett, és most felfrissülten megy haza, és az sem baj, ha a próba után beindul a klubélet, és megjelennek olyan emberek, akik a tágabb társasághoz tartoznak, de nem tagjai az énekkarnak. Ezek mind rendkívül fontos emocionális illetve kulturális tényezők. Tisztában kell azonban lennünk azzal, hogy a kóruspróba célja a művek megtanulása, illetve a kórus művészi arculatának kialakítása..."

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.