Klasszikus

Kórusok, figyelem!

2007.08.13. 00:00
Ajánlom
Debrecen Megyei Jogú Város 2008. július 30. és augusztus 3. között huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt és Folklórfesztivált. A kórusverseny jelentkezési határideje: 2007. október 31.

A verseny célja: kortárs kórusművek bemutatása, értő és meggyőző előadása, a magas színvonalú társas éneklés és a vokális népzene népszerűsítése, a különböző nemzetiségű alkotók és kórusművészek találkozásának elősegítése és ezáltal a mai zene és közönség kapcsolatának elmélyítése.

A 2008. évi verseny kötelező művei:
1. Gyermekkarok
Elődöntő - Bartók Béla: Jószágigéző
Döntő - Kocsár Miklós: Sub tuum praesidium

2. Ifjúsági énekkarok
Leánykarok
Elődöntő - Kodály Zoltán: Csalfa sugár
Döntő - Csemiczky Miklós: Ave Maria

Ifjúsági vegyeskarok
Elődöntő - Farkas Ferenc: Beati mortui
Döntő - Orbán György: Ó, pán

3. Nőikarok
Elődöntő - Vajda János: Missa in D - Agnus Dei
Döntő - Ligeti György: Idegen földön I-III.

4. Férfikarok
Elődöntő - Lendvay Kamilló: A hattyú
Döntő - Bartók Béla: Elment a madárka

5. Kamarakórusok
Elődöntő - Selmeczi György: Az ismeretlen kedveshez; A garabonciások énekeiből
Döntő - Gyöngyösi Levente: Te lucis ante terminum

6. Vegyeskarok
Elődöntő - Tóth Péter: Ave maris stella
Döntő - Kodály Zoltán: Öregek

Az elődöntő és a döntő szabadon választott műsorának egyaránt 1945. szeptember 26. (Bartók Béla halála) után keletkezett kórusművekből kell állnia. Törekedni kell arra, hogy a szabadon választott program sokoldalúan mutassa be az énekkar felkészültségét. Kívánatos, hogy mindkét fordulóban legalább egy 1990 után keletkezett kompozíció is szerepeljen az énekkarok műsorán. Elvárás továbbá, hogy a magyar kórusok szabadon választott programjukban szerepeltessék ma élő külföldi (nem magyar) szerző alkotását is.

A versenydíjak összege helyezéstől függően 800-1600 euró között van, a Nagydíj összege 2000 euró, valamint számos különdíjat adományoz a neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri. A magyar kórusok nevezési díjat nem fizetnek.

Jelentkezési határidő: 2007. október 31.

A versenyen való részvétel további feltételei és más információk megtalálhatók a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny honlapján: www.bbcc.hu Érdeklődni lehet továbbá az (52) 518-400-as telefonszámon, faxon az (52) 518-404-es számon, illetve e-mailben a bartokcomp@bbcc.hu címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.