Klasszikus

Kórusokkal Európáért

2015.05.06. 06:58
Ajánlom
Magyarország második alkalommal rendezheti meg az EUROPA CANTAT-ot. A fesztivál kulturális jelentőségéről és a magyar kórusok helyzetéről az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat elnökével, Móczár Gáborral beszélgettünk. INTERJÚ

- Mi valójában az EUROPA CANTAT?

- Tulajdonképpen egy nemzetközi megarendezvény köntösébe öltöztetett védjegy. A kiindulási ötlet az volt 1959-ben - amikor a II. világháború után majd' 15 évvel is még komoly volt a feszültség az egykori szembenálló országok között -, hogy olyan zenei mozgalom jöjjön létre, amelynek keretében kórusműhelyekbe szervezett közös tanulás által fiatalok megismerkedhetnek egymás kultúrájával, hogy az új generáció soha többé ne akarjon háborúzni egymással. Ez a fesztivál - amely 1961 óta háromévente más-más európai városban kerül megrendezésre - a zászlóshajója az Európát behálózó civil szervezetünknek, amely 2011 óta Europa Cantat, magyarul Európai Kórusszövetség néven működik.

- Mikor rendezhette meg Magyarország először a fesztivált?

- Fontos leszögezni, hogy a kezdetekben nyugat-európai országokra épülő szervezetről beszélhettünk. Magyarország - elismert kórusnemzetként és zenepedagógiai nagyhatalomként - később tudott csatlakozni, és 1988-ban Pécs első közép-kelet-európai városként rendezhette meg a fesztivált. Ez különleges eredmény, hiszen két évvel a vasfüggöny leomlása előtt Magyarországnak ez a rendezvény jelentette a kulturális nyitás egyik első lehetőségét. Azt, hogy a fesztivált végül valóban megrendezik, talán csak a KÓTA akkori elnöke, Maklári József és a fesztivál művészeti vezetője, Tillai Aurél hitték el.

- A szervezet elnökeként mi az, amit fontosnak tartasz?

- 2005-ben kezdtük el a közös munkát egy közép-kelet-európai regionális iroda létrehozásával, amihez tizennyolc ország tartozott a térségünkből. Új együttműködéseket, karnagy-, kórus- és kórusrepertoár-cseréket szerveztünk, képzési lehetőségekbe vontuk be ezeket az országokat. Így sikerült kapcsolatokat kiépíteni a volt szovjet és jugoszláv tagállamokkal is, akik közül Szlovéniát, Szerbiát és Horvátországot vendégül is látjuk az idei fesztiválon.

- Miben látod Pécs sikerét?

- Az EUROPA CANTAT megrendezésére mindig pályázni kell. Komoly anyagi garanciákat kell letenni, művészeti elképzeléseket, tervezett szakmai együttműködéseket kell bemutatni. 2010-ben Pécs volt Európa kulturális fővárosa, és a sikeres Pécs Cantat 2010 - Európa Éneklő Kulturális Fővárosa kórusfesztivál után, a gazdasági krízis kellős közepén alakult ki az az eufórikus érzés, hogy ismét Magyarországra kell jönnie az EUROPA CANTAT-nak. Költségvetési támogatási garanciával a kezünkben, a pécsi szervező csapattal és a hazai kóruséletet képviselő KÓTA támogatásával gazdag szakmai programot állítottunk össze, amely a közép-európai térségre, a népzenei és zeneoktatási hagyományokra, a multikulturális Pécs mint a Balkán kapuja koncepcióra támaszkodik. Az utolsó körökben lemaradó másik két pályázó, Graz és Örebro előtt egyhangúlag Pécs nyert.

- Milyen együttműködések tudtak létrejönni?

- Elsőrangú zenei, produkciós és kommunikációs partnerségi kapcsolatokkal büszkélkedünk. Csak néhányukat említve kiemelt partnerünk a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., azonnal utat találtunk a Filharmónia Magyarországhoz, és büszkén hirdetjük, hogy a Pannon Filharmonikusok a fesztivál hivatalos zenekara.

- Hogyan látod hazánkat a nemzetközi kóruséletben?

- Azt mindenképpen szeretném kiemelni, hogy Magyarország komoly nemzetközi elismertségnek örvend, mindmáig kórusnagyhatalom vagyunk. Azonban nem egy helyen hallani, hogy a Kodály-módszer alkalmazásában számos ország lekörözött minket. Ennek következményeit leglátványosabban a nemzetközi kórusrendezvényeken lehet észrevenni, ugyanis a magyar kórusok nagy és széles jelenléte egyre inkább visszaszorul. Van ugyan hazánkban számos példa értékű, zászlóvivő kórusműhely - kiragadott példaként említhetem a Cantemus Kórusintézményt Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát, a Városmajori Gimnáziumot és a Marczibányi téri Kodály Iskolát Budapesten -, de erős fenntartói támogatás, elegendő számú énekóra és szakos énektanár, karvezető nélkül a legtöbb helyen folyamatos, napi küzdelem zajlik a kórusélet fenntartásáért. Nemzetközi visszajelzés, hogy a magyar kórusok által énekelt repertoár az esetek többségében konzervatív, nehezebben nyúlnak új stílusirányzatokhoz. Komoly szükség van tudatos nyitásra, hogy egészséges egyensúly jöjjön létre a 20. századi magyar zeneszerzők által zenepedagógiai céllal írott, értékközpontú kórusrepertoárral. Az EUROPA CANTAT erre is kitűnő lehetőséget biztosít.


A magyar szakemberek az EUROPA CANTAT színes és gazdag programjaira továbbra is jelentkezhetnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.