Klasszikus

Kórusverseny Debrecenben

2006.07.12. 00:00
Ajánlom
Idén 22. alkalommal rendezik meg a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt Debrecenben. Az eseményre július 26. és 31. között kerül sor, több mint ezer kórustag részvételével.

Közel húsz országból, többek között a Dél-afrikai Köztársaságból, az Egyesült Államokból, Kínából, Mexikóból és Svédországból is érkeznek kórusok. Az idén folklórfesztivállal gazdagodó verseny a kórusvezetők számára akkreditált továbbképzéssel teszi teljessé a debreceni komolyzenei napokat.

A kortárs kórusművészet képviselői számára kétévente teremt megnyilatkozási és találkozási lehetőséget a rendezvény. Az idei év többszörösen is jubileumi: 125 éve született a névadó és 90 éves lenne Gulyás György karnagy, aki éppen 45 évvel ezelőtt alapította meg a találkozót. A világ tíz legjobb kórusversenyei között számon tartott esemény programjában kizárólag 1945 után keletkezett énekkari művek - köztük magyar darabok - szerepelhetnek.

A versenyen amatőr és hivatásos énekkarok: gyermek-, ifjúsági-, nőikarok, kamarakórusok és vegyeskarok is részt vehetnek. A megmérettetés az elődöntőből és a döntőből áll, ahol kötelező darabokat és szabadon választott műveket adnak elő a résztvevők. A zsűri nemcsak az előadásmódot, hanem a műsorválasztást is értékeli. A fődíj 500 ezer forint, a karnagynak pedig 100 ezer forint pénzjutalmat adnak át. A győztes kórus meghívást kap a 2007. évi „Kórusmuzsika Európa Nagydíja” (European Grand Prix for Choral Singing) versenyre.

Az elismert külföldi és magyar művészekből álló tíztagú zsűriben a hazai komolyzene képviselői közül Gráf Zsuzsanna, Jobbágy Valér, ifj. Sapszon Ferenc és Szesztay Zsolt foglal helyet. A szakmai zsűri külföldi tagjai John Fitzpatrick (Írország), Alberto Grau (Venezuela), Carl Hogset (Norvégia), Sigrid Johnson (Egyesült Államok), Eugeniusz Kus (Lengyelország) és Ronald Smart (Ausztrália).

A bartóki életmű szellemiségének megfelelően az idén először nemzetközi folklórfesztivál is csatlakozik majd a versenyprogramokhoz. Így a versengő kórusok kortárs- és népzenei bemutatóin kívül négy professzionális folklóregyüttes színpadra lépése is színesíti a rendezvényt. Köztük lesz a bolgár Angelite nőikar, akik a balkáni folklór képviselői, az Urálon túlról érkező Huun-Huur-Tu, akik különleges hangképzéssel énekelnek, a szardíniai Tenores di Bitti kvartett, a mediterrán stílusképviselői. A magyar népzenét „hazánk kulturális nagykövete” Sebestyén Márta és együttese jeleníti majd meg.

A Bartók-kórusversenyek egykori legjobbjai – kórusok és karnagyok – közül sokan mára a nemzetközi zenei élet élvonalába jutottak, s pályájuk meghatározó állomásaként tekintenek Debrecenre. Számos magyar és külföldi komponista alkotásai indultak világhódító útjukra a cívisvárosból. Idén sem maradnak el az újonnan, Debrecen város felkérésére komponált kórusművek ősbemutatói.

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és a Debreceni Egyetem Konzervatóriuma 30 órás, akkreditált továbbképzést indít kórusvezetők számára július 26. és 30. között. A tanfolyam célja a résztvevők karirodalmi tájékozottságának és kórusmódszertani ismereteinek bővítése az 1945 után keletkezett magyar és külföldi kórusirodalom terén.

A névadó előtt „Bartók nyomában” című tanácskozással tiszteleg a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) és a Főnix Rendezvényszervező Kht., a Kórusverseny szervezője.

A Bartók Béla XXII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál programjai három kivétellel ingyenesek, és többnyire a februárban átadott Kölcsey Központban kapnak helyet. A verseny, a folklórfesztivál és a továbbképzés programkínálata tartalmas időtöltésül szolgál a komolyzenét művelők és kedvelők számára is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.