Klasszikus

Kórusverseny Nagyszombaton

2003.12.05. 00:00
Ajánlom
A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Kollégium vegyeskara nemzetközi kórusversenyen vett részt Nagyszombaton Kéryné Mészáros Mária vezetésével.

A 2002. szeptembere óta ebben az összetételben működő kórus számára ez volt az első nemzetközi megmérettetés. Nagy izgalommal indult el az énekkar abba a városba, ahol Kodály Zoltán gimnáziumba járt. A versenyek Nagyszombat várfallal körülvett történelmi belvárosában zajlottak. A kórusok egyházzenei és világi kategóriában indulhattak. Zömmel felnőtt énekkarok vettek részt, a középiskolai korosztályt még egy kórus képviselte Besztercebányáról.

Az egyházzenei helyszín – a Jezsuita templom – akusztikájában a fellépők élvezték az éneklést, és ez feloldotta a kezdeti izgalmat. Ebben a kategóriában Palestrina, Kodály, Liszt, Bárdos és Szokolay művei hangzottak el. A világi helyszín száraz akusztikáját némileg enyhítette Grünwald Béla művésztanár zongorakísérete Bartók Négy szlovák népdalában, melyet a kórus eredeti nyelven adott elő. Bartókon kívül Farkas Ferenc, Genée-Herzl és Bárdos művei szólaltak meg.

A gyerekek lelkes, koncentrált, tiszta éneklése és a kórusvezető több éves tapasztalata meghozta a megérdemelt sikert. Az egyházzenei kategóriában kiemelt első helyezést, a világi kategóriában első helyezést értek el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.