Klasszikus

Kórusverseny Nagyszombaton

2003.12.05. 00:00
Ajánlom
A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Kollégium vegyeskara nemzetközi kórusversenyen vett részt Nagyszombaton Kéryné Mészáros Mária vezetésével.

A 2002. szeptembere óta ebben az összetételben működő kórus számára ez volt az első nemzetközi megmérettetés. Nagy izgalommal indult el az énekkar abba a városba, ahol Kodály Zoltán gimnáziumba járt. A versenyek Nagyszombat várfallal körülvett történelmi belvárosában zajlottak. A kórusok egyházzenei és világi kategóriában indulhattak. Zömmel felnőtt énekkarok vettek részt, a középiskolai korosztályt még egy kórus képviselte Besztercebányáról.

Az egyházzenei helyszín – a Jezsuita templom – akusztikájában a fellépők élvezték az éneklést, és ez feloldotta a kezdeti izgalmat. Ebben a kategóriában Palestrina, Kodály, Liszt, Bárdos és Szokolay művei hangzottak el. A világi helyszín száraz akusztikáját némileg enyhítette Grünwald Béla művésztanár zongorakísérete Bartók Négy szlovák népdalában, melyet a kórus eredeti nyelven adott elő. Bartókon kívül Farkas Ferenc, Genée-Herzl és Bárdos művei szólaltak meg.

A gyerekek lelkes, koncentrált, tiszta éneklése és a kórusvezető több éves tapasztalata meghozta a megérdemelt sikert. Az egyházzenei kategóriában kiemelt első helyezést, a világi kategóriában első helyezést értek el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.