Klasszikus

Kossuth-díj: Dubrovay László zeneszerző

2013.03.15. 18:20
Ajánlom
A Kossuth-díj születésnapi köszöntés is Dubrovay László zeneszerző számára, hiszen néhány nap múlva, március 23-án lesz 70 éves. Az alkotó pénteken kapta meg a kitüntetést a Parlamentben.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára műfajgazdag, a magyar zenekultúra élő folyamatosságához harmonikusan illeszkedő, egyéni hangú műveiért, a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb komponálási technikákkal, hangkutatási eredményekkel és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel ötvöző munkássága elismeréseként vehette át a díjat.

Dubrovay László változatos életművéről szólva elmondta az MTI-nek, hogy nincs preferált zenei műfaja. Kamarazenei, szimfonikus, szólóhangszeres, elektroakusztikus, komputerzenei darabok, szólóhangszeres alkotások, dalciklusok és kórusművek, valamint színpadi darabok egyaránt megtalálhatók kompozíció között. Most egy szimfonikus költeményen dolgozik, amelynek ihletője Csontváry három festménye: a Magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban. "Számomra Csontváry képeiből, különösen e három kiválasztottból melegség, szeretet és fény sugárzik. Ezt a fénysugárzást különböző hangszín-modulációkkal megvalósítani a zenében rendkívül izgalmas feladat" - fogalmazott. A mű nagyzenekarra készül, nem elektronikus, hanem hagyományos hangszerekre.

Néhány zeneszerző, például Szkrjabin már a 20. század elején foglalkozott azzal, mi módon fejezhetők ki a színek hangokkal. "Azóta rengeteget változtak a hangszerek és a játéktechnikák, valamint az akusztikai ismereteink. Ennek segítségével olyan új lehetőségek nyíltak meg a zeneszerzők előtt, amelyekről korábban álmodni sem mertünk" - tette hozzá. Lehetséges elindítani egy melódiát valamilyen színben, mondjuk pirosban és fokozatosan átmenni egy másikba, például kékbe vagy barnába és ezen belül kifényesíteni és sötétíteni a hangokat - tette hozzá. "Már az 1998-as Hangszín-szimfóniámban ezt a programot valósítottam meg. A hangok fizikájáról szerzett újabb ismeretekkel felrajzolhatok egy óriási képet és mint egy reflektorral, végigpásztázhatom, kiemelhetem egy-egy részletét" - beszélt munkájáról a zeneszerző.

Dubrovay László színpadi műveket is komponált: A váltságdíj című egyfelvonásos operát, A képfaragó című egyfelvonásos balettet és a Faust, az elkárhozott című táncjátékot. "Sajnos, eddig még egyik sem került színre. A Faust egész estét beöltő mű, és manapság alig komponálnak új balettzenét. Négy zenekari szvitet formáltam a zenei anyagából, mindegyiknek igen jó volt a kritikai visszhangja. Üvölt a színpad után - így méltatták. CD-n is megjelent, tehát meghallgatható. Egyelőre nincs új dramatikus tervem, előbb szeretném a Faustot színpadon látni" - mondta Dubrovay László.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.