Klasszikus

Kossuth-díj: Dubrovay László zeneszerző

2013.03.15. 18:20
Ajánlom
A Kossuth-díj születésnapi köszöntés is Dubrovay László zeneszerző számára, hiszen néhány nap múlva, március 23-án lesz 70 éves. Az alkotó pénteken kapta meg a kitüntetést a Parlamentben.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára műfajgazdag, a magyar zenekultúra élő folyamatosságához harmonikusan illeszkedő, egyéni hangú műveiért, a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb komponálási technikákkal, hangkutatási eredményekkel és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel ötvöző munkássága elismeréseként vehette át a díjat.

Dubrovay László változatos életművéről szólva elmondta az MTI-nek, hogy nincs preferált zenei műfaja. Kamarazenei, szimfonikus, szólóhangszeres, elektroakusztikus, komputerzenei darabok, szólóhangszeres alkotások, dalciklusok és kórusművek, valamint színpadi darabok egyaránt megtalálhatók kompozíció között. Most egy szimfonikus költeményen dolgozik, amelynek ihletője Csontváry három festménye: a Magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban. "Számomra Csontváry képeiből, különösen e három kiválasztottból melegség, szeretet és fény sugárzik. Ezt a fénysugárzást különböző hangszín-modulációkkal megvalósítani a zenében rendkívül izgalmas feladat" - fogalmazott. A mű nagyzenekarra készül, nem elektronikus, hanem hagyományos hangszerekre.

Néhány zeneszerző, például Szkrjabin már a 20. század elején foglalkozott azzal, mi módon fejezhetők ki a színek hangokkal. "Azóta rengeteget változtak a hangszerek és a játéktechnikák, valamint az akusztikai ismereteink. Ennek segítségével olyan új lehetőségek nyíltak meg a zeneszerzők előtt, amelyekről korábban álmodni sem mertünk" - tette hozzá. Lehetséges elindítani egy melódiát valamilyen színben, mondjuk pirosban és fokozatosan átmenni egy másikba, például kékbe vagy barnába és ezen belül kifényesíteni és sötétíteni a hangokat - tette hozzá. "Már az 1998-as Hangszín-szimfóniámban ezt a programot valósítottam meg. A hangok fizikájáról szerzett újabb ismeretekkel felrajzolhatok egy óriási képet és mint egy reflektorral, végigpásztázhatom, kiemelhetem egy-egy részletét" - beszélt munkájáról a zeneszerző.

Dubrovay László színpadi műveket is komponált: A váltságdíj című egyfelvonásos operát, A képfaragó című egyfelvonásos balettet és a Faust, az elkárhozott című táncjátékot. "Sajnos, eddig még egyik sem került színre. A Faust egész estét beöltő mű, és manapság alig komponálnak új balettzenét. Négy zenekari szvitet formáltam a zenei anyagából, mindegyiknek igen jó volt a kritikai visszhangja. Üvölt a színpad után - így méltatták. CD-n is megjelent, tehát meghallgatható. Egyelőre nincs új dramatikus tervem, előbb szeretném a Faustot színpadon látni" - mondta Dubrovay László.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.