Klasszikus

Kossuth-díj: Dubrovay László zeneszerző

2013.03.15. 18:20
Ajánlom
A Kossuth-díj születésnapi köszöntés is Dubrovay László zeneszerző számára, hiszen néhány nap múlva, március 23-án lesz 70 éves. Az alkotó pénteken kapta meg a kitüntetést a Parlamentben.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára műfajgazdag, a magyar zenekultúra élő folyamatosságához harmonikusan illeszkedő, egyéni hangú műveiért, a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb komponálási technikákkal, hangkutatási eredményekkel és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel ötvöző munkássága elismeréseként vehette át a díjat.

Dubrovay László változatos életművéről szólva elmondta az MTI-nek, hogy nincs preferált zenei műfaja. Kamarazenei, szimfonikus, szólóhangszeres, elektroakusztikus, komputerzenei darabok, szólóhangszeres alkotások, dalciklusok és kórusművek, valamint színpadi darabok egyaránt megtalálhatók kompozíció között. Most egy szimfonikus költeményen dolgozik, amelynek ihletője Csontváry három festménye: a Magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban. "Számomra Csontváry képeiből, különösen e három kiválasztottból melegség, szeretet és fény sugárzik. Ezt a fénysugárzást különböző hangszín-modulációkkal megvalósítani a zenében rendkívül izgalmas feladat" - fogalmazott. A mű nagyzenekarra készül, nem elektronikus, hanem hagyományos hangszerekre.

Néhány zeneszerző, például Szkrjabin már a 20. század elején foglalkozott azzal, mi módon fejezhetők ki a színek hangokkal. "Azóta rengeteget változtak a hangszerek és a játéktechnikák, valamint az akusztikai ismereteink. Ennek segítségével olyan új lehetőségek nyíltak meg a zeneszerzők előtt, amelyekről korábban álmodni sem mertünk" - tette hozzá. Lehetséges elindítani egy melódiát valamilyen színben, mondjuk pirosban és fokozatosan átmenni egy másikba, például kékbe vagy barnába és ezen belül kifényesíteni és sötétíteni a hangokat - tette hozzá. "Már az 1998-as Hangszín-szimfóniámban ezt a programot valósítottam meg. A hangok fizikájáról szerzett újabb ismeretekkel felrajzolhatok egy óriási képet és mint egy reflektorral, végigpásztázhatom, kiemelhetem egy-egy részletét" - beszélt munkájáról a zeneszerző.

Dubrovay László színpadi műveket is komponált: A váltságdíj című egyfelvonásos operát, A képfaragó című egyfelvonásos balettet és a Faust, az elkárhozott című táncjátékot. "Sajnos, eddig még egyik sem került színre. A Faust egész estét beöltő mű, és manapság alig komponálnak új balettzenét. Négy zenekari szvitet formáltam a zenei anyagából, mindegyiknek igen jó volt a kritikai visszhangja. Üvölt a színpad után - így méltatták. CD-n is megjelent, tehát meghallgatható. Egyelőre nincs új dramatikus tervem, előbb szeretném a Faustot színpadon látni" - mondta Dubrovay László.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Színház

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus lemezajánló

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Klasszikus ajánló

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.
Klasszikus galéria

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.
Klasszikus rácz ödön

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!