Klasszikus

Kossuth-díj: Dubrovay László zeneszerző

2013.03.15. 18:20
Ajánlom
A Kossuth-díj születésnapi köszöntés is Dubrovay László zeneszerző számára, hiszen néhány nap múlva, március 23-án lesz 70 éves. Az alkotó pénteken kapta meg a kitüntetést a Parlamentben.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára műfajgazdag, a magyar zenekultúra élő folyamatosságához harmonikusan illeszkedő, egyéni hangú műveiért, a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb komponálási technikákkal, hangkutatási eredményekkel és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel ötvöző munkássága elismeréseként vehette át a díjat.

Dubrovay László változatos életművéről szólva elmondta az MTI-nek, hogy nincs preferált zenei műfaja. Kamarazenei, szimfonikus, szólóhangszeres, elektroakusztikus, komputerzenei darabok, szólóhangszeres alkotások, dalciklusok és kórusművek, valamint színpadi darabok egyaránt megtalálhatók kompozíció között. Most egy szimfonikus költeményen dolgozik, amelynek ihletője Csontváry három festménye: a Magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban. "Számomra Csontváry képeiből, különösen e három kiválasztottból melegség, szeretet és fény sugárzik. Ezt a fénysugárzást különböző hangszín-modulációkkal megvalósítani a zenében rendkívül izgalmas feladat" - fogalmazott. A mű nagyzenekarra készül, nem elektronikus, hanem hagyományos hangszerekre.

Néhány zeneszerző, például Szkrjabin már a 20. század elején foglalkozott azzal, mi módon fejezhetők ki a színek hangokkal. "Azóta rengeteget változtak a hangszerek és a játéktechnikák, valamint az akusztikai ismereteink. Ennek segítségével olyan új lehetőségek nyíltak meg a zeneszerzők előtt, amelyekről korábban álmodni sem mertünk" - tette hozzá. Lehetséges elindítani egy melódiát valamilyen színben, mondjuk pirosban és fokozatosan átmenni egy másikba, például kékbe vagy barnába és ezen belül kifényesíteni és sötétíteni a hangokat - tette hozzá. "Már az 1998-as Hangszín-szimfóniámban ezt a programot valósítottam meg. A hangok fizikájáról szerzett újabb ismeretekkel felrajzolhatok egy óriási képet és mint egy reflektorral, végigpásztázhatom, kiemelhetem egy-egy részletét" - beszélt munkájáról a zeneszerző.

Dubrovay László színpadi műveket is komponált: A váltságdíj című egyfelvonásos operát, A képfaragó című egyfelvonásos balettet és a Faust, az elkárhozott című táncjátékot. "Sajnos, eddig még egyik sem került színre. A Faust egész estét beöltő mű, és manapság alig komponálnak új balettzenét. Négy zenekari szvitet formáltam a zenei anyagából, mindegyiknek igen jó volt a kritikai visszhangja. Üvölt a színpad után - így méltatták. CD-n is megjelent, tehát meghallgatható. Egyelőre nincs új dramatikus tervem, előbb szeretném a Faustot színpadon látni" - mondta Dubrovay László.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.