Klasszikus

Kóstoló a kortárs művészetekből

2003.10.24. 00:00
Ajánlom
Ajánló: Burget Péter zenész Néhány olyan programot válogattam, többnyire az őszi fesztivál programjából, amelyen én is szívesen veszek részt. Mindegyik jó alkalom arra, hogy bárki ízelítőt kapjon a kortárs művészetből, amelyet sokan elutasítanak. Aztán, ha nem tetszik, lehet negatív véleményt is mondani, de előbb tessék „belekóstolni”.

Négy gyermekem van, így számunkra nagyon fontosak a színvonalas családi programok. Ilyen lesz holnap délelőtt tíztől a Ludwig Múzeumban (I., Szent György tér 2.) a Füstmese. Ennek lényege, hogy minden alkalommal egy-egy műalkotást mutatnak be, dolgoznak fel a látogatókkal közösen, úgy, hogy az a gyerekeknek is érdekes és izgalmas legyen. Holnap Szirtes János ABCD című képe kerül sorra.

Szintén holnap tartják a Folyóiratok és kávéházak névre keresztelt folyóirat-fesztivált a Ráday utca kávéházaiban: szerkesztők, szerzők, olvasók vitatkozhatnak, beszélgethetnek egész nap a hazai folyóiratokról.

Vasárnap este kilenckor az A38 hajón a Budapest Jazz Orchestrával koncertezik Peter Erskine, aki többek között a Weather Reportban játszott. Hétfő este nyolckor pedig a Nemzeti Táncszínházban (I. Színház utca 1–3.) lesz egy fantasztikus előadás: Eötvös Péter Music from New York című darabjához Horváth Csaba készített koreográfiát. Eötvös Péterrel mi (a Brass in the Five) is dolgoztunk már együtt, szerintem ő a kortárs zene meghatározó alakja. Populárisabb, de színvonalas zenei program lesz ma este a Budapest Sportarénában Bob Dylan koncertje.

Már csak vasárnapig lehet látni a Millenáris Padlásán (II., Fény utca 20–22.) a fúziós energiáról szóló interaktív kiállítást: a hangsúly az interaktivitáson van, tehát ne egy szokványos, sétálós-nézegetős tárlatra számítsanak.

És végül két színházi előadásra hívom fel a figyelmet, amelyeket az egyik legjobb rendező, Vidnyánszky Attila vitt színpadra az Új Színházban (VI., Paulay Ede utca 35.). Holnap este az Álszentek összeesküvése lesz látható Bulgakovtól, vasárnap pedig Feydeau Bolha a fülbe című vígjátéka.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.