Klasszikus

Kóstoló a kortárs művészetekből

2003.10.24. 00:00
Ajánlom
Ajánló: Burget Péter zenész Néhány olyan programot válogattam, többnyire az őszi fesztivál programjából, amelyen én is szívesen veszek részt. Mindegyik jó alkalom arra, hogy bárki ízelítőt kapjon a kortárs művészetből, amelyet sokan elutasítanak. Aztán, ha nem tetszik, lehet negatív véleményt is mondani, de előbb tessék „belekóstolni”.

Négy gyermekem van, így számunkra nagyon fontosak a színvonalas családi programok. Ilyen lesz holnap délelőtt tíztől a Ludwig Múzeumban (I., Szent György tér 2.) a Füstmese. Ennek lényege, hogy minden alkalommal egy-egy műalkotást mutatnak be, dolgoznak fel a látogatókkal közösen, úgy, hogy az a gyerekeknek is érdekes és izgalmas legyen. Holnap Szirtes János ABCD című képe kerül sorra.

Szintén holnap tartják a Folyóiratok és kávéházak névre keresztelt folyóirat-fesztivált a Ráday utca kávéházaiban: szerkesztők, szerzők, olvasók vitatkozhatnak, beszélgethetnek egész nap a hazai folyóiratokról.

Vasárnap este kilenckor az A38 hajón a Budapest Jazz Orchestrával koncertezik Peter Erskine, aki többek között a Weather Reportban játszott. Hétfő este nyolckor pedig a Nemzeti Táncszínházban (I. Színház utca 1–3.) lesz egy fantasztikus előadás: Eötvös Péter Music from New York című darabjához Horváth Csaba készített koreográfiát. Eötvös Péterrel mi (a Brass in the Five) is dolgoztunk már együtt, szerintem ő a kortárs zene meghatározó alakja. Populárisabb, de színvonalas zenei program lesz ma este a Budapest Sportarénában Bob Dylan koncertje.

Már csak vasárnapig lehet látni a Millenáris Padlásán (II., Fény utca 20–22.) a fúziós energiáról szóló interaktív kiállítást: a hangsúly az interaktivitáson van, tehát ne egy szokványos, sétálós-nézegetős tárlatra számítsanak.

És végül két színházi előadásra hívom fel a figyelmet, amelyeket az egyik legjobb rendező, Vidnyánszky Attila vitt színpadra az Új Színházban (VI., Paulay Ede utca 35.). Holnap este az Álszentek összeesküvése lesz látható Bulgakovtól, vasárnap pedig Feydeau Bolha a fülbe című vígjátéka.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.