Klasszikus

KÓTA-díj 2005

2005.12.21. 00:00
Ajánlom
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) december 16-án, a Kodály Zoltán születésének 123. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi koncerten adta át az idei év KÓTA-díjait a Zeneakadémián.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége társult tagszervezetek, énekkarok, népdalkörök, hangszeres együttesek, valamint magánszemélyek közösségi, illetve egyéni érdekképviseletét és érdekvédelmét látja el. Elsődleges feladatának tekinti az egyetemes zenekultúra s ezen belül a kórusművészet, a népzene, a műzene, a világi és az egyházi zene minden számottevő értékének feltárását és ápolását, kiemelkedő szerepet biztosítva a magyar zenei értékeknek.

A KÓTA Elnöksége számos kategóriájában oszt ki díjat a mai magyar kulturális élet képviselői számára. A 2005-ös díjazottak listája az alábbiakban olvasható.

Mecénás kategória
Kovácsné Bíró Ágnes – NKÖM Közművelődési Főosztály főosztályvezető-helyettese
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Magyar Nemzeti Galéria

Zeneszerzői kategória
Daróci Bárdos Tamás
Szokolay Sándor
Dr. Várnai Ferenc

Karnagyi kategória
Fazekas Pálné
Rozgonyi Éva
Sapszon Ferenc
Tóth Ferenc

Postumus-díj
Kardos Pál
Maróti Gyula
Reményi János
Vavrinecz Béla

Népzenei kategória
Dr. Gerzanics Magdolna
Kurucz Istvánné
Dr. Vikár László

Nemzetiségi kategória
Báling József
Nemzetiségi Népdalkórus – Komlóska
Véméndi Ifjúsági Német Nemzetiségi Fúvószenekar

Zenekari kategória
Bereg Citerazenekar – Tarpa
Caritas Collectio Kamarazenekar
Hegyvidéki Kamarazenekar

Kóruséneklés és kórustitkár kategória
Jezsovics Sarolta
Juray Miklós
Takács Zoltánné

Kórus kategória
Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara
Ifjú Zenebarátok Központi Kórusa
Kartali Asszonykórus

Életmű-díj
Dr. Kerekesné Pytel Anna
Guttmann Mihály
Mocskonyiné Tallér Edit
Szathmári Károly
Tóth Mihály

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.