Klasszikus

Kötélre ítélt óriásszobor – Sziget, 3. nap

2008.08.16. 00:00
Ajánlom
A kiváltságosok nyugalmával várom a Volkswagen „cetet”, amely berepít a Sziget forgatagába. Péntek, kora délután van, rekkenő a hőség. Mellettem két hatalmas kamion és három sötétített üvegű luxusbusz süvít el – egy világsztár már megérkezett. Lassacskán az én sofőröm is befut, és – mint kezdő fesztiválozót –bevezet a Sziget-lét rejtelmeibe.

Holtidőben érkezem, a sátortáborok többsége csendes, mindenki alszik. Itt-ott előbukkan egy-egy ember, álmosan körülnéz, majd letelepszik a sátra elé egy cigaretta és egy ”gyógysör” társaságában. A Vándor Vurstli felé veszem az irányt, pontosabban a Promenád kisszínpadhoz, ahol a Técsői Banda muzsikál. A meleg ellenére lelkesen és jókedvűen pengetik a citerát, és húzzák a harmonikát. Törzsközönségük a padokon kuksoló, javarészt külföldiekből áll – magyar szót legalábbis nem hallok. Közéjük telepedem én is, hogy egy lombos fa árnyékában ülve elmerüljek a nemzetiségi zenék változatos világában, a román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamokban. Jól megfér egymás mellett a Csasztuska és a Sej-haj, akácfa hullatja a levelét című nóta is. Két lány – spanyolok lehetnek talán – táncra perdül, de nem ismerik az igazi magyar kidobóst, így kissé esetlenül csak ugrálnak össze-vissza. A Técsői Banda tagjai azonban szemmel láthatóan örülnek, hogy végre mozgásra bírtak valakit a tohonya bandából. Én meg élvezem, hogy nézhetem az arcukat, amint örömzenélnek az aprócska színpadon.

 
 
 
 

A tűző nap elől az Octopus összművészeti helyszín nagysátrába menekülök. Megkaparintok egy párnát, és azt teszem, amit szinte mindenki körülöttem: leheveredem a földre és ”meditálok”. Csakhamar négy fiatal férfi tűnik fel a színpadon. Első ránézésre semmiben sem különböznek egy egyszerű látogatótól, különlegességüket a kezükben lévő klarinét adja. Nem túl bőbeszédűek, csupán annyit tudunk meg, hogy quartettjüket – sok más fiatal komolyzenészhez hasonlóan – a Largo Egyesület támogatja, na meg, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei. A többit elmondja helyettük a zene, amiből van bőven: a swinggel vegyített Bachtól kezdve a barokk korálon át egészen a jazzig. Játékukat hallgatva szép lassan megtelik a sátor. Többen már állva figyelnek a bejáratnál, hisz sem párna, sem pedig ülő-/fekvőhely nem jut nekik. Pontban négykor azonban abba kell hagyniuk a játékot, a szemben lévő jazzszínpadon ugyanis akkor kezd a következő fellépő. Hiába, megegyeztek: a két helyszín óránként váltja egymást.

Ismét a Promenád kisszínpad felé ballagok, ahol az aprócska emelvény előtt ezúttal már egy-két pad is áll. La Malette mikroszínháza – hirdeti a műsorfüzet. A színpadon csupán egyetlen férfi, zenét kapcsol – gondolom, hogy ne unatkozzanak a nézők – és elkezd kipakolni. Leteríti a szőnyeget, apró gonddal a helyére tesz mindent, igazít, ellenőriz, ismét igazít. Már a készülődése is egy kész előadás. Végül jó húsz perc múlva elkezdődik a produkció. Előkerül az első marionett figura, ami a húsvér ember minden esetlenségét és báját magán hordozza. Először valamiért Pinokkió jut róla eszembe, de miután jobban megnézem, látom, hogy annál sokkal öregebb, bölcsebb az arca, s kicsit talán még zsémbes is. Mindenesetre hamar kivívja a közönség szeretetét, beleinteget a kamerába, megsimogatja a nézők lábát. Visszatér a színpadra, bekukucskál minden dobozba, résbe, és ha nem tetszik neki valami, hát felrúgja – mint ahogy azt az ébresztőórával is tette. Szerepét egy apró bogár veszi át, tőle is érdekes trükköket láthatunk, amelyek a jócskán megnövekedett nézősereget minduntalan nevetésre késztetik. Az alig negyedórás műsor után hálás szívvel távozom.

 
 

A sátrak közt bóklászva végre rátalálok a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyugat-buszára. A békebeli Ikarus belül igazi kiállítótermet rejt. A felszálláskor még jegyet is kapok, amit persze szigorúan kezelnem kell, de utána eltehetem emlékbe. Érdekes megoldásokat alkalmaztak a kiállítás szervezői. A helyhiányt úgy oldották meg, hogy a szöveges táblák többsége síneken csúsztatható, ami jelentős területet szabadít meg, ráadásul a ”lapozás” élménye is megmarad. A buszon ugyan kissé zanzásítva, de a Nyugat teljes története olvasható az elődlapoktól kezdve a megalapításon át egészen a megszűnésig. Megismerhetjük a legfontosabb szerzői életrajzát, rádiófelvételekről meghallgathatjuk a hangjukat, és egy számítógép segítségével akár azt is megtudhatjuk, hogy melyek voltak a nyugatosok kedvelt kávézói.

 
 
 
 

A buszos időutazásról visszatérve a Múzeumi Negyed felé haladok. Meglepődve látom, hogy az éneklő óriásszobrot (alias guminőt) leeresztették és most kötelek között sínylődik. Na, nem a hangját unták meg (legalábbis azt nem ismernék be), az ok annál egyszerűbb: jön a vihar ,és nem szeretnék, ha baja esne. Mindenesetre a szervezők között akadnak páran, akiknek mosolyra húzódik a szája a hír hallatán.

Beállok a tarot labirintushoz vezető sor legvégére, de mivel nem szeretnék megázni, ezért húsz perc és három méter előrehaladás után feladom. Elindulok kifelé, a bejáratnál hatalmas tömeget találok, a K-hídon végig áll a sor – kimenni szerencsére lényegesen egyszerűbb.

(A fotókat Csizmadia Tamás készítette.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.