Klasszikus

Kotta nélkül vezényelte a beugró karmester a Berlini Filharmonikusokat

2022.01.03. 12:00
Ajánlom
A 32 éves izraeli karmester, Lahav Shani két nappal a koncert előtt tudta meg, hogy Kirill Petrenko vezető karmester helyett neki kell pódiumra állnia a Berlini Filharmonikusok szilveszteri koncertjén.

A vezető karmester, Kirill Petrenko betegsége miatt a 32 éves izraeli karmester, Lahav Shani ugrott be a Berlini Filharmonikusok szilveszteri koncertjére. A Slippedisc, Norman Lebrecht brit zenei szakíró oldala szerint

a fiatal dirigensnek mindössze két próbája volt a zenekarral, és teljes egészében kotta nélkül vezényelte a műsort.

A szilveszteri koncert programján Johann Strauss Denevérének nyitánya mellett olyan művek szerepeltek, mint Sztravinszkij Tűzmadár-szvitje, a La Valse Maurice Raveltől, a hegedűművész Janine Jansen pedig Max Bruch 1. hegedűversenyében működött közre.

Lahav Shani zenei tanulmányait hazájában kezdte, zongorán és nagybőgőn játszott, majd Berlinbe költözött, ahol karmesteri mentora Daniel Barenboim lett. Emellett zongoristaként is aktív maradt, a Bécsi Filharmonikusokkal dirigensként és szólistaként is fellépett.

2016-ban a Rotterdami Filharmonikusok a valaha volt legfiatalabb vezető karmesterének választotta, 2020 óta pedig ő az Izraeli Filharmonikusok zeneigazgatója is.

Fejléckép: Lahav Shani (fotó/forrás: Stephan Rabold / Berlini Filharmonikusok)

Lahav Shani, a fiatal karmester, aki Zubin Mehta örökébe lép

Kapcsolódó

Lahav Shani, a fiatal karmester, aki Zubin Mehta örökébe lép

Még csak harmincéves, de azt mondja, nem ez számít. Különben is, Mehta harminchárom volt, mikor megkapta az Izraeli Filharmonikus Zenekart. Lahav Shanival beszélgettünk, aki novemberben három koncerten vezényli a Fesztiválzenekart.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.