Klasszikus

Kovács Tamás: „Tanultam és üzleti partnereket is szereztem”

2010.08.31. 16:40
Ajánlom
Kovács Tamás trombitaművészként végzett a Zeneakadémián, majd a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) államilag elismert gazdasági diplomát adó Arts and Business képzésén folytatta tanulmányait. Sokszínű egyéniség: muzsikus és manager egyben. Három éve vezeti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendezvényszervezési osztályát. Nemzetközi koncerteket koordinál, két turnét bonyolított le a Japán-Magyar Diplomácia Évad keretében.

- A Zeneakadémia elvégzését követően ajánlották figyelmembe a BKF Arts and Business képzését. Áttanulmányoztam tematikájukat, tantárgyaikat és az oktatók névsorát, amely meggyőzött, hogy itt a helyem. Hiszem, hogy egy művészembernek nem elég kiválóan végeznie munkáját, értenie kell ahhoz is, hogyan adja el és könyvelje el azt. A számvitelhez, a marketinghez, saját koncertjei és tárlatai megszervezéséhez.

- Erre vannak a profi menedzserek és gazdasági szakemberek.

- Mindez szép és jó, de ki tudja megfizetni...? Egy egyetemről nemrég „kirepült" művésznek nincs pénze a horribilis gázsikra és megbízási díjakra. Örül, ha saját megélhetését és költségeit ki tudja termelni. Befutott művészeknek, zenészeknek pedig azért ajánlható a képzés, mert így számos költséget takaríthatnak meg. Ezenkívül ellenőrizhetik könyvelőik, managereik munkáját, így többé nem tudják majd „megvezetni", esetleg átverni őket.  

- Miért jelentkezett a képzésre?

- Fontos volt számomra, hogy a képzés államilag elismert másoddiplomát ad. Nem is beszélve arról, hogy a hazai művészeti élet legjobbjai, elismert és bizonyított szakemberek, kulturális vezetők oktatnak bennünket. Nemcsak a komolyzene népszerűsítéséről szerettem volna ismereteket szerezni, hanem az egész hazai művészvilágról és annak műhelytitkairól. Számos elismert filmes és színházi szakember tartott előadást. Fontos támpontokat kaptunk ahhoz, hogyan lehet sikeres kulturális vállalkozást létrehozni, vagy éppen egy „ütős" reklámfilmet rendezni.

- Munkája során mennyire vette hasznát a képzésen tanultaknak? A versenyszféra és az iskolapad két külön világ.

- Tudni kell, hogy ez egy gyakorlati képzés, amely sokkal többről szól, mint a száraz elméleti ismeretek bemagolásál. Vizsgafeladatként nívós művészeti rendezvények szervezésében vehettünk részt, például a Szépművészeti Múzeumban. Volt alkalmunk közelről megismerni a rendezvényszervezés operatív és gazdasági hátterét is. Az előadóink nagyon közvetlenek voltak, akikkel az órák során beszélgetni, sőt vitázni is lehetett. Mindenki elérhető és segítőkész volt.

- Kapcsolatokat sikerült építenie?

- A tanáraink és a többi hallgató között is több értékes, sikeres embert, későbbi üzleti partnert ismertem meg. Már most is vannak közös munkáink.

- Elég, ha egy művészember tehetséges vagy több kell a sikerhez?

- Elengedhetetlen a tehetség, de a mai, menedzserszempontú világban ennél jóval több kell. Nem elég eljátszani egy hegedűversenyt, munkánk akkor kezdődik, amikor felállunk a kotta elől és elkezdünk szponzorokat keresni. Gyakorlati gazdasági és kommunikációs tudásra van szükség és ebből a szempontból volt különösen értékes a BKF Arts and Business képzése. Az órák során konkrét esettanulmányokkal foglalkoztunk, az állami források lehívásától kezdve egészen a pályázatírásig és a számlázásig. Hasznos és emészthető tudást kaptunk, amelyhez egy elismert gazdaságtudományi diploma társul.

- Gyakorló művész és szervező, maradt még ideje a tanulásra?

- Két szakmát, munkát végzek egyszerre, de mindig belefért az órák látogatása. Nagy segítség, hogy szombaton van az oktatás, az pedig külön élmény volt, hogy számos fesztivál kulisszatitkaiba tekinthettünk bele. Kihelyezett óráink voltak a Trafóban, az A38-on, a Művészetek Palotájában, a Krétakör bázison. Ezen kívül a Szegedi Szabadtéri Játékok  szervezésébe is betekintést nyertünk a helyszínen. Olyan helyeket és intézményeket járhattunk be, ahová külsősként aligha juthattunk volna el.

- Mennyire fontos az idegen nyelv ismerete a tanuláshoz?

- Az oktatás magyar nyelven folyik, ugyanakkor évről-évre számítani lehet neves külföldi előadóra is, és ehhez hasznos az angol tudás. Tavaly Gavin Buckley, az angol Arts and Business Council regionális igazgatója is tartott órát a szakon. Előadása során egy teljesen új, a kulturális és gazdasági életet összekapcsoló menedzsment szemléletet sajátíthattunk el.  Nagy várakozásokkal tekintek még a jövő tavasszal kiadásra kerülő Arts and Business tankönyvre, amely egy kulturális menedzsment kézikönyv lesz - tele a rendezvényszervezéshez és az eredményes marketinghez szükséges gyakorlati tanácsokkal, ismeretekkel.

Tekitse meg videós beszámolónkat az Arts & Business szak 2010-es nyári tanulmányútjáról, ahol a szakmai szeminárium - melyet Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri igazgató-helyettese tartott - és a KERO által rendezett Carmen előadás mellett, a reggelig tartó buli sem hiányozhatott a programból.

 

További információ: www.artsandbusiness.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

Mi minden nem lett Mészáros Márta?

88. születésnapját ünnepli szeptember 19-én Mészáros Márta, a női sorsok bemutatója, a magyar és az egyetemes filmtörténet meghatározó alakja. Tiszteletére fotókiállítás nyílt a Filmes Házban, ahol meghitt születésnapi köszöntésen találkoztunk vele.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.