Klasszikus

Kovács Tamás: „Tanultam és üzleti partnereket is szereztem”

2010.08.31. 16:40
Ajánlom
Kovács Tamás trombitaművészként végzett a Zeneakadémián, majd a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) államilag elismert gazdasági diplomát adó Arts and Business képzésén folytatta tanulmányait. Sokszínű egyéniség: muzsikus és manager egyben. Három éve vezeti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendezvényszervezési osztályát. Nemzetközi koncerteket koordinál, két turnét bonyolított le a Japán-Magyar Diplomácia Évad keretében.

- A Zeneakadémia elvégzését követően ajánlották figyelmembe a BKF Arts and Business képzését. Áttanulmányoztam tematikájukat, tantárgyaikat és az oktatók névsorát, amely meggyőzött, hogy itt a helyem. Hiszem, hogy egy művészembernek nem elég kiválóan végeznie munkáját, értenie kell ahhoz is, hogyan adja el és könyvelje el azt. A számvitelhez, a marketinghez, saját koncertjei és tárlatai megszervezéséhez.

- Erre vannak a profi menedzserek és gazdasági szakemberek.

- Mindez szép és jó, de ki tudja megfizetni...? Egy egyetemről nemrég „kirepült" művésznek nincs pénze a horribilis gázsikra és megbízási díjakra. Örül, ha saját megélhetését és költségeit ki tudja termelni. Befutott művészeknek, zenészeknek pedig azért ajánlható a képzés, mert így számos költséget takaríthatnak meg. Ezenkívül ellenőrizhetik könyvelőik, managereik munkáját, így többé nem tudják majd „megvezetni", esetleg átverni őket.  

- Miért jelentkezett a képzésre?

- Fontos volt számomra, hogy a képzés államilag elismert másoddiplomát ad. Nem is beszélve arról, hogy a hazai művészeti élet legjobbjai, elismert és bizonyított szakemberek, kulturális vezetők oktatnak bennünket. Nemcsak a komolyzene népszerűsítéséről szerettem volna ismereteket szerezni, hanem az egész hazai művészvilágról és annak műhelytitkairól. Számos elismert filmes és színházi szakember tartott előadást. Fontos támpontokat kaptunk ahhoz, hogyan lehet sikeres kulturális vállalkozást létrehozni, vagy éppen egy „ütős" reklámfilmet rendezni.

- Munkája során mennyire vette hasznát a képzésen tanultaknak? A versenyszféra és az iskolapad két külön világ.

- Tudni kell, hogy ez egy gyakorlati képzés, amely sokkal többről szól, mint a száraz elméleti ismeretek bemagolásál. Vizsgafeladatként nívós művészeti rendezvények szervezésében vehettünk részt, például a Szépművészeti Múzeumban. Volt alkalmunk közelről megismerni a rendezvényszervezés operatív és gazdasági hátterét is. Az előadóink nagyon közvetlenek voltak, akikkel az órák során beszélgetni, sőt vitázni is lehetett. Mindenki elérhető és segítőkész volt.

- Kapcsolatokat sikerült építenie?

- A tanáraink és a többi hallgató között is több értékes, sikeres embert, későbbi üzleti partnert ismertem meg. Már most is vannak közös munkáink.

- Elég, ha egy művészember tehetséges vagy több kell a sikerhez?

- Elengedhetetlen a tehetség, de a mai, menedzserszempontú világban ennél jóval több kell. Nem elég eljátszani egy hegedűversenyt, munkánk akkor kezdődik, amikor felállunk a kotta elől és elkezdünk szponzorokat keresni. Gyakorlati gazdasági és kommunikációs tudásra van szükség és ebből a szempontból volt különösen értékes a BKF Arts and Business képzése. Az órák során konkrét esettanulmányokkal foglalkoztunk, az állami források lehívásától kezdve egészen a pályázatírásig és a számlázásig. Hasznos és emészthető tudást kaptunk, amelyhez egy elismert gazdaságtudományi diploma társul.

- Gyakorló művész és szervező, maradt még ideje a tanulásra?

- Két szakmát, munkát végzek egyszerre, de mindig belefért az órák látogatása. Nagy segítség, hogy szombaton van az oktatás, az pedig külön élmény volt, hogy számos fesztivál kulisszatitkaiba tekinthettünk bele. Kihelyezett óráink voltak a Trafóban, az A38-on, a Művészetek Palotájában, a Krétakör bázison. Ezen kívül a Szegedi Szabadtéri Játékok  szervezésébe is betekintést nyertünk a helyszínen. Olyan helyeket és intézményeket járhattunk be, ahová külsősként aligha juthattunk volna el.

- Mennyire fontos az idegen nyelv ismerete a tanuláshoz?

- Az oktatás magyar nyelven folyik, ugyanakkor évről-évre számítani lehet neves külföldi előadóra is, és ehhez hasznos az angol tudás. Tavaly Gavin Buckley, az angol Arts and Business Council regionális igazgatója is tartott órát a szakon. Előadása során egy teljesen új, a kulturális és gazdasági életet összekapcsoló menedzsment szemléletet sajátíthattunk el.  Nagy várakozásokkal tekintek még a jövő tavasszal kiadásra kerülő Arts and Business tankönyvre, amely egy kulturális menedzsment kézikönyv lesz - tele a rendezvényszervezéshez és az eredményes marketinghez szükséges gyakorlati tanácsokkal, ismeretekkel.

Tekitse meg videós beszámolónkat az Arts & Business szak 2010-es nyári tanulmányútjáról, ahol a szakmai szeminárium - melyet Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri igazgató-helyettese tartott - és a KERO által rendezett Carmen előadás mellett, a reggelig tartó buli sem hiányozhatott a programból.

 

További információ: www.artsandbusiness.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.