Klasszikus

Kovács Tamás: „Tanultam és üzleti partnereket is szereztem”

2010.08.31. 16:40
Ajánlom
Kovács Tamás trombitaművészként végzett a Zeneakadémián, majd a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) államilag elismert gazdasági diplomát adó Arts and Business képzésén folytatta tanulmányait. Sokszínű egyéniség: muzsikus és manager egyben. Három éve vezeti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendezvényszervezési osztályát. Nemzetközi koncerteket koordinál, két turnét bonyolított le a Japán-Magyar Diplomácia Évad keretében.

- A Zeneakadémia elvégzését követően ajánlották figyelmembe a BKF Arts and Business képzését. Áttanulmányoztam tematikájukat, tantárgyaikat és az oktatók névsorát, amely meggyőzött, hogy itt a helyem. Hiszem, hogy egy művészembernek nem elég kiválóan végeznie munkáját, értenie kell ahhoz is, hogyan adja el és könyvelje el azt. A számvitelhez, a marketinghez, saját koncertjei és tárlatai megszervezéséhez.

- Erre vannak a profi menedzserek és gazdasági szakemberek.

- Mindez szép és jó, de ki tudja megfizetni...? Egy egyetemről nemrég „kirepült" művésznek nincs pénze a horribilis gázsikra és megbízási díjakra. Örül, ha saját megélhetését és költségeit ki tudja termelni. Befutott művészeknek, zenészeknek pedig azért ajánlható a képzés, mert így számos költséget takaríthatnak meg. Ezenkívül ellenőrizhetik könyvelőik, managereik munkáját, így többé nem tudják majd „megvezetni", esetleg átverni őket.  

- Miért jelentkezett a képzésre?

- Fontos volt számomra, hogy a képzés államilag elismert másoddiplomát ad. Nem is beszélve arról, hogy a hazai művészeti élet legjobbjai, elismert és bizonyított szakemberek, kulturális vezetők oktatnak bennünket. Nemcsak a komolyzene népszerűsítéséről szerettem volna ismereteket szerezni, hanem az egész hazai művészvilágról és annak műhelytitkairól. Számos elismert filmes és színházi szakember tartott előadást. Fontos támpontokat kaptunk ahhoz, hogyan lehet sikeres kulturális vállalkozást létrehozni, vagy éppen egy „ütős" reklámfilmet rendezni.

- Munkája során mennyire vette hasznát a képzésen tanultaknak? A versenyszféra és az iskolapad két külön világ.

- Tudni kell, hogy ez egy gyakorlati képzés, amely sokkal többről szól, mint a száraz elméleti ismeretek bemagolásál. Vizsgafeladatként nívós művészeti rendezvények szervezésében vehettünk részt, például a Szépművészeti Múzeumban. Volt alkalmunk közelről megismerni a rendezvényszervezés operatív és gazdasági hátterét is. Az előadóink nagyon közvetlenek voltak, akikkel az órák során beszélgetni, sőt vitázni is lehetett. Mindenki elérhető és segítőkész volt.

- Kapcsolatokat sikerült építenie?

- A tanáraink és a többi hallgató között is több értékes, sikeres embert, későbbi üzleti partnert ismertem meg. Már most is vannak közös munkáink.

- Elég, ha egy művészember tehetséges vagy több kell a sikerhez?

- Elengedhetetlen a tehetség, de a mai, menedzserszempontú világban ennél jóval több kell. Nem elég eljátszani egy hegedűversenyt, munkánk akkor kezdődik, amikor felállunk a kotta elől és elkezdünk szponzorokat keresni. Gyakorlati gazdasági és kommunikációs tudásra van szükség és ebből a szempontból volt különösen értékes a BKF Arts and Business képzése. Az órák során konkrét esettanulmányokkal foglalkoztunk, az állami források lehívásától kezdve egészen a pályázatírásig és a számlázásig. Hasznos és emészthető tudást kaptunk, amelyhez egy elismert gazdaságtudományi diploma társul.

- Gyakorló művész és szervező, maradt még ideje a tanulásra?

- Két szakmát, munkát végzek egyszerre, de mindig belefért az órák látogatása. Nagy segítség, hogy szombaton van az oktatás, az pedig külön élmény volt, hogy számos fesztivál kulisszatitkaiba tekinthettünk bele. Kihelyezett óráink voltak a Trafóban, az A38-on, a Művészetek Palotájában, a Krétakör bázison. Ezen kívül a Szegedi Szabadtéri Játékok  szervezésébe is betekintést nyertünk a helyszínen. Olyan helyeket és intézményeket járhattunk be, ahová külsősként aligha juthattunk volna el.

- Mennyire fontos az idegen nyelv ismerete a tanuláshoz?

- Az oktatás magyar nyelven folyik, ugyanakkor évről-évre számítani lehet neves külföldi előadóra is, és ehhez hasznos az angol tudás. Tavaly Gavin Buckley, az angol Arts and Business Council regionális igazgatója is tartott órát a szakon. Előadása során egy teljesen új, a kulturális és gazdasági életet összekapcsoló menedzsment szemléletet sajátíthattunk el.  Nagy várakozásokkal tekintek még a jövő tavasszal kiadásra kerülő Arts and Business tankönyvre, amely egy kulturális menedzsment kézikönyv lesz - tele a rendezvényszervezéshez és az eredményes marketinghez szükséges gyakorlati tanácsokkal, ismeretekkel.

Tekitse meg videós beszámolónkat az Arts & Business szak 2010-es nyári tanulmányútjáról, ahol a szakmai szeminárium - melyet Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri igazgató-helyettese tartott - és a KERO által rendezett Carmen előadás mellett, a reggelig tartó buli sem hiányozhatott a programból.

 

További információ: www.artsandbusiness.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár levente

Megjelent Molnár Levente első szólóalbuma

A Liszt-díjas bariton több mint 70 perces, 13 áriát és egy duettet tartalmazó nagylemeze a Nagyok, melankolikusok, vidámak, hősök címet viseli.
Klasszikus kritika

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.