Klasszikus

Kovalik Balázs kapta az AEGON Művészeti Társdíjat

2008.10.28. 00:00
Ajánlom
A harmadik AEGON Művészeti Díjjal elismert író, Térey János javaslatára a Társdíjat Kovalik Balázs rendező veheti át október 30-án, este hét órakor a Nemzeti Színházban a Képzett társítások című irodalmi-művészeti sorozat keretében.

Kovalik Balázs így reagált a kedden tartott sajtótájékoztatón az elismerésre: "Megrendítő. János olyan figura, aki nagyon sok színházi- és operaelőadást látogat, mert őt valóban érdekli, hogy mit csinálnak, és mit gondolnak mások. Ő nagyon sok, szerteágazó kulturális éa társadalmi réteggel képes kommunikálni. Meg vagyok hatódva, hogy engem jelölt erre az elismerésre." Néhány érdekességet is megtudhattunk a rendező szobafestő múltjáról. "A müncheni főiskolán töltött diákévek alatt szobafestéssel egészítettem ki az ösztöndíjamat. Sokszor egyik napról a másikra éltem, de megtanultam, hogy bízzak a dolgok megoldhatóságában. Azért is választottam ezt a német főiskolát tanulmányaimhoz, mert mindig is a rendezés mögötti miértet, a logikát kerestem: a gondolat dicsősége, a szellem dicsősége hajtott oda. Azóta vágyom látni a világot, vágyok kommunikálni, szóba állni vele. A diákévek alatt kaptam egy lökést, ami azóta is ebbe az irányba visz."

A társdíj sorsáról kizárólag az AEGON Művészeti Díjas dönt (aki mindig egy kortárs magyar író, akit szakmai zsűri jelöl, de neki kötelezően egy másik művészeti ágból kell társdíjast választania), ami a szakmai elismerés mellett 2 millió forinttal jár. A társdíjat egy kisplasztika testesíti meg, amelyet az AEGON Magyarország Zrt. minden évben pályázat útján választ ki. Az idei évben is Molnár Levente kapta a lehetőséget, hogy elkészíthesse azt. Ahogy Drevenka Edit, az AEGON Magyarország Zrt. PR-vezetője mondta – "ez is egyfajta támogatás a fiatal művészeknek, hogy ne kelljen szobafestéssel foglalkozniuk."

Zatykó Péter, az AEGON Magyarorszár Zrt. vezérigazgatója így fogalmazott: "Amikor gazdasági szempontból nehéz hónapok elé nézünk, általában a kultúra támogatása esik áldozatul, amit nem szabad hagyni: bizonyos értékeket meg kell őriznünk és ott kell állnunk a művészet mögött."

Eszéki Erzsébet a Képzett társítások című sorozat ötletgazdája, szerkesztője-szervezője rávilágított arra, hogy bár Térey János már februárban tudta, ki lesz a társdíjas, vártak a hivatalos bejelentéssel, hiszen az elismerést mindig az évad első Képzett társítások-estjén veszik át a művészek. Ezeken a zenés-irodalmi, beszélgetős-felolvasós esteken mindig jelen vannak a muzsikusok is. "Nagyon kreatív, elmélyült, felkészült, játékos és jó humorú jazz-zenészeket igyekszem meghívni az előadásokra, hiszen nekik a zene nyelvén kell reagálniuk az esten elhagzottakra." Az október 30-i előadáson Alföldi Róbert házigazda vendégei tehát az AEGON Művészeti Díjas Térey János, az AEGON Művészeti Társdíjas Kovalik Balázs, valamint Dés András (ütőhangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Péterfy Bori és Rába Roland színészek lesznek.

(2008. október 30. Nemzeti Színház (Budapest) 19:00 – Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben; km.: Térey János (író), Kovalik Balázs (rendező), Dés András (ütőhangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Péterfy Bori, Rába Roland (próza); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.