Klasszikus

Kovalik Balázs kapta az AEGON Művészeti Társdíjat

2008.10.28. 00:00
Ajánlom
A harmadik AEGON Művészeti Díjjal elismert író, Térey János javaslatára a Társdíjat Kovalik Balázs rendező veheti át október 30-án, este hét órakor a Nemzeti Színházban a Képzett társítások című irodalmi-művészeti sorozat keretében.

Kovalik Balázs így reagált a kedden tartott sajtótájékoztatón az elismerésre: "Megrendítő. János olyan figura, aki nagyon sok színházi- és operaelőadást látogat, mert őt valóban érdekli, hogy mit csinálnak, és mit gondolnak mások. Ő nagyon sok, szerteágazó kulturális éa társadalmi réteggel képes kommunikálni. Meg vagyok hatódva, hogy engem jelölt erre az elismerésre." Néhány érdekességet is megtudhattunk a rendező szobafestő múltjáról. "A müncheni főiskolán töltött diákévek alatt szobafestéssel egészítettem ki az ösztöndíjamat. Sokszor egyik napról a másikra éltem, de megtanultam, hogy bízzak a dolgok megoldhatóságában. Azért is választottam ezt a német főiskolát tanulmányaimhoz, mert mindig is a rendezés mögötti miértet, a logikát kerestem: a gondolat dicsősége, a szellem dicsősége hajtott oda. Azóta vágyom látni a világot, vágyok kommunikálni, szóba állni vele. A diákévek alatt kaptam egy lökést, ami azóta is ebbe az irányba visz."

A társdíj sorsáról kizárólag az AEGON Művészeti Díjas dönt (aki mindig egy kortárs magyar író, akit szakmai zsűri jelöl, de neki kötelezően egy másik művészeti ágból kell társdíjast választania), ami a szakmai elismerés mellett 2 millió forinttal jár. A társdíjat egy kisplasztika testesíti meg, amelyet az AEGON Magyarország Zrt. minden évben pályázat útján választ ki. Az idei évben is Molnár Levente kapta a lehetőséget, hogy elkészíthesse azt. Ahogy Drevenka Edit, az AEGON Magyarország Zrt. PR-vezetője mondta – "ez is egyfajta támogatás a fiatal művészeknek, hogy ne kelljen szobafestéssel foglalkozniuk."

Zatykó Péter, az AEGON Magyarorszár Zrt. vezérigazgatója így fogalmazott: "Amikor gazdasági szempontból nehéz hónapok elé nézünk, általában a kultúra támogatása esik áldozatul, amit nem szabad hagyni: bizonyos értékeket meg kell őriznünk és ott kell állnunk a művészet mögött."

Eszéki Erzsébet a Képzett társítások című sorozat ötletgazdája, szerkesztője-szervezője rávilágított arra, hogy bár Térey János már februárban tudta, ki lesz a társdíjas, vártak a hivatalos bejelentéssel, hiszen az elismerést mindig az évad első Képzett társítások-estjén veszik át a művészek. Ezeken a zenés-irodalmi, beszélgetős-felolvasós esteken mindig jelen vannak a muzsikusok is. "Nagyon kreatív, elmélyült, felkészült, játékos és jó humorú jazz-zenészeket igyekszem meghívni az előadásokra, hiszen nekik a zene nyelvén kell reagálniuk az esten elhagzottakra." Az október 30-i előadáson Alföldi Róbert házigazda vendégei tehát az AEGON Művészeti Díjas Térey János, az AEGON Művészeti Társdíjas Kovalik Balázs, valamint Dés András (ütőhangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Péterfy Bori és Rába Roland színészek lesznek.

(2008. október 30. Nemzeti Színház (Budapest) 19:00 – Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben; km.: Térey János (író), Kovalik Balázs (rendező), Dés András (ütőhangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Péterfy Bori, Rába Roland (próza); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.