Klasszikus

Kováts Péter hegedűművész átvette a Weiner Leó-emlékdíjat

2020.09.11. 16:15
Ajánlom
A járványhelyzet miatt tavaszról elhalasztva most adták át a Zeneakadémia kuratóriuma által odaítélt elismerést.

A Weiner-emlékdíjat azok a kiváló muzsikusok és zenepedagógusok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat. Az elismerést 2004-ben alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján az intézmény örökölte a zeneszerző hagyatékát és vagyonát. Az elmúlt években olyan elismert művészek kapták a díjat, mint Gulyás Márta zongoraművész, Rolla János hegedűművész, illetve a Bartók Vonósnégyes.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének tanácstermében tartott zárt körű ünnepségen Vigh Andrea rektor köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművésznek, a Kamarazene Tanszék vezetőjének, aki a laudációt mondta – olvasható a ZAK összefoglalójában.

20200909_weiner_dijatado_mudra_laszlo_webes_29__fit_825x10000-160946.jpg

Kováts Péter hegedűművész a Weiner-emlékdíj átvételekor (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

„Arra a kérdésemre, hogy honnan meríti az energiát kiemelkedően aktív és szerteágazó zenei tevékenységéhez, Kováts Péter egyszer így felelt:

A zene feltölt.

Ekkor értettem meg: neki zenéből van az akkumulátora. Ha játssza, ha hallgatja, ez az akkumulátor folyamatosan tölti, az energiák megsokszorozódnak” – emlékezett vissza Fülei Balázs.

Kováts Péter szólista-, illetve kamarapartnere volt többek között Vásáry Tamásnak, Perényi Miklósnak, Tokody Ilonának, Ruha Istvánnak, Frankl Péternek, Fülei Balázsnak, Rohmann Imrének, Kertesi Ingridnek, valamint Vagyim Repinnek, Jurij Basmetnek, Mischa Maisky-nak. A Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetőjeként, illetve karmestereként együtt dolgozott rajtuk kívül többek között Gidon Kremerrel, Baráti Kristóffal, Kocsis Zoltánnal, Rost Andreával, Glenn Dicterow-val, Ray Chennel, Jandó Jenővel, Kelemen Barnabással, Szabadi Vilmossal, Bálint Jánossal, Csaba Péterrel, Győriványi Ráth Györggyel, Kesselyák Gergellyel, Madaras Gergellyel.

A Concerto Budapest koncertmestereként számos hazai és külföldi karmesterrel dolgozott, közöttük Keller Andrással, Medveczky Ádámmal, Ligeti Andrással, Héja Domonkossal, Gennagyij Rozsgyesztvenszkijjel. Lemezre vette többek közt Vivaldi A négy évszak című ciklusát és Mendelssohn fiatalkori versenyműveit.

20200909_weiner_dijatado_mudra_laszlo_webes_34__fit_825x10000-160946.jpg

Kováts Péter hegedűművész a Weiner-emlékdíj átvételekor (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

Fülei Balázs arra is emlékeztetett, hogy Kováts Péter szerkesztésében, forgatókönyve alapján és az általa összeállított zenei anyaggal készült el az a tévéfilm, amely Auer Lipót életéről és munkásságáról szól, hiszen a most kitüntetett hegedűművész nevéhez kötődik a magyarországi Auer-kultusz felépítése. Ennek részeke a 2012 óta nyaranta rendezett veszprémi Auer Fesztivál is, amelyen nagyszerű magyar előadók mellett a világ élvonalába tartozó kiválóságok is fellépnek.

Kedves Péter, kívánom, hogy a Weiner Leóról, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének atyjáról elnevezett díj, amelyet idáig a legnagyobb magyar muzsikusok kaptak meg, járuljon hozzá kimeríthetetlen zene-akkumulátorod töltéséhez!

Forrás: Zeneakadémia

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.
Vizuál

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.
Klasszikus ajánló

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus hír

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Klasszikus hír

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.
Klasszikus hír

Kiemelkedő életművek és emberi teljesítmények – Átadták a Cziffra Fesztivál díjait

Idén rekordszámú pályázat érkezett. A díjakra a Cziffra Fesztivál felhívása szerint művészeket, kulturális szakembereket lehetett jelölni; a döntést végül a jelölési időszak lezárultával az öttagú szakmai zsűri hozta meg.