Klasszikus

Kováts Péter hegedűművész átvette a Weiner Leó-emlékdíjat

2020.09.11. 16:15
Ajánlom
A járványhelyzet miatt tavaszról elhalasztva most adták át a Zeneakadémia kuratóriuma által odaítélt elismerést.

A Weiner-emlékdíjat azok a kiváló muzsikusok és zenepedagógusok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat. Az elismerést 2004-ben alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján az intézmény örökölte a zeneszerző hagyatékát és vagyonát. Az elmúlt években olyan elismert művészek kapták a díjat, mint Gulyás Márta zongoraművész, Rolla János hegedűművész, illetve a Bartók Vonósnégyes.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének tanácstermében tartott zárt körű ünnepségen Vigh Andrea rektor köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművésznek, a Kamarazene Tanszék vezetőjének, aki a laudációt mondta – olvasható a ZAK összefoglalójában.

20200909_weiner_dijatado_mudra_laszlo_webes_29__fit_825x10000-160946.jpg

Kováts Péter hegedűművész a Weiner-emlékdíj átvételekor (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

„Arra a kérdésemre, hogy honnan meríti az energiát kiemelkedően aktív és szerteágazó zenei tevékenységéhez, Kováts Péter egyszer így felelt:

A zene feltölt.

Ekkor értettem meg: neki zenéből van az akkumulátora. Ha játssza, ha hallgatja, ez az akkumulátor folyamatosan tölti, az energiák megsokszorozódnak” – emlékezett vissza Fülei Balázs.

Kováts Péter szólista-, illetve kamarapartnere volt többek között Vásáry Tamásnak, Perényi Miklósnak, Tokody Ilonának, Ruha Istvánnak, Frankl Péternek, Fülei Balázsnak, Rohmann Imrének, Kertesi Ingridnek, valamint Vagyim Repinnek, Jurij Basmetnek, Mischa Maisky-nak. A Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetőjeként, illetve karmestereként együtt dolgozott rajtuk kívül többek között Gidon Kremerrel, Baráti Kristóffal, Kocsis Zoltánnal, Rost Andreával, Glenn Dicterow-val, Ray Chennel, Jandó Jenővel, Kelemen Barnabással, Szabadi Vilmossal, Bálint Jánossal, Csaba Péterrel, Győriványi Ráth Györggyel, Kesselyák Gergellyel, Madaras Gergellyel.

A Concerto Budapest koncertmestereként számos hazai és külföldi karmesterrel dolgozott, közöttük Keller Andrással, Medveczky Ádámmal, Ligeti Andrással, Héja Domonkossal, Gennagyij Rozsgyesztvenszkijjel. Lemezre vette többek közt Vivaldi A négy évszak című ciklusát és Mendelssohn fiatalkori versenyműveit.

20200909_weiner_dijatado_mudra_laszlo_webes_34__fit_825x10000-160946.jpg

Kováts Péter hegedűművész a Weiner-emlékdíj átvételekor (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

Fülei Balázs arra is emlékeztetett, hogy Kováts Péter szerkesztésében, forgatókönyve alapján és az általa összeállított zenei anyaggal készült el az a tévéfilm, amely Auer Lipót életéről és munkásságáról szól, hiszen a most kitüntetett hegedűművész nevéhez kötődik a magyarországi Auer-kultusz felépítése. Ennek részeke a 2012 óta nyaranta rendezett veszprémi Auer Fesztivál is, amelyen nagyszerű magyar előadók mellett a világ élvonalába tartozó kiválóságok is fellépnek.

Kedves Péter, kívánom, hogy a Weiner Leóról, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének atyjáról elnevezett díj, amelyet idáig a legnagyobb magyar muzsikusok kaptak meg, járuljon hozzá kimeríthetetlen zene-akkumulátorod töltéséhez!

Forrás: Zeneakadémia

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.