Klasszikus

Kováts Péter hegedűművész átvette a Weiner Leó-emlékdíjat

2020.09.11. 16:15
Ajánlom
A járványhelyzet miatt tavaszról elhalasztva most adták át a Zeneakadémia kuratóriuma által odaítélt elismerést.

A Weiner-emlékdíjat azok a kiváló muzsikusok és zenepedagógusok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat. Az elismerést 2004-ben alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján az intézmény örökölte a zeneszerző hagyatékát és vagyonát. Az elmúlt években olyan elismert művészek kapták a díjat, mint Gulyás Márta zongoraművész, Rolla János hegedűművész, illetve a Bartók Vonósnégyes.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének tanácstermében tartott zárt körű ünnepségen Vigh Andrea rektor köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművésznek, a Kamarazene Tanszék vezetőjének, aki a laudációt mondta – olvasható a ZAK összefoglalójában.

20200909_weiner_dijatado_mudra_laszlo_webes_29__fit_825x10000-160946.jpg

Kováts Péter hegedűművész a Weiner-emlékdíj átvételekor (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

„Arra a kérdésemre, hogy honnan meríti az energiát kiemelkedően aktív és szerteágazó zenei tevékenységéhez, Kováts Péter egyszer így felelt:

A zene feltölt.

Ekkor értettem meg: neki zenéből van az akkumulátora. Ha játssza, ha hallgatja, ez az akkumulátor folyamatosan tölti, az energiák megsokszorozódnak” – emlékezett vissza Fülei Balázs.

Kováts Péter szólista-, illetve kamarapartnere volt többek között Vásáry Tamásnak, Perényi Miklósnak, Tokody Ilonának, Ruha Istvánnak, Frankl Péternek, Fülei Balázsnak, Rohmann Imrének, Kertesi Ingridnek, valamint Vagyim Repinnek, Jurij Basmetnek, Mischa Maisky-nak. A Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetőjeként, illetve karmestereként együtt dolgozott rajtuk kívül többek között Gidon Kremerrel, Baráti Kristóffal, Kocsis Zoltánnal, Rost Andreával, Glenn Dicterow-val, Ray Chennel, Jandó Jenővel, Kelemen Barnabással, Szabadi Vilmossal, Bálint Jánossal, Csaba Péterrel, Győriványi Ráth Györggyel, Kesselyák Gergellyel, Madaras Gergellyel.

A Concerto Budapest koncertmestereként számos hazai és külföldi karmesterrel dolgozott, közöttük Keller Andrással, Medveczky Ádámmal, Ligeti Andrással, Héja Domonkossal, Gennagyij Rozsgyesztvenszkijjel. Lemezre vette többek közt Vivaldi A négy évszak című ciklusát és Mendelssohn fiatalkori versenyműveit.

20200909_weiner_dijatado_mudra_laszlo_webes_34__fit_825x10000-160946.jpg

Kováts Péter hegedűművész a Weiner-emlékdíj átvételekor (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

Fülei Balázs arra is emlékeztetett, hogy Kováts Péter szerkesztésében, forgatókönyve alapján és az általa összeállított zenei anyaggal készült el az a tévéfilm, amely Auer Lipót életéről és munkásságáról szól, hiszen a most kitüntetett hegedűművész nevéhez kötődik a magyarországi Auer-kultusz felépítése. Ennek részeke a 2012 óta nyaranta rendezett veszprémi Auer Fesztivál is, amelyen nagyszerű magyar előadók mellett a világ élvonalába tartozó kiválóságok is fellépnek.

Kedves Péter, kívánom, hogy a Weiner Leóról, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének atyjáról elnevezett díj, amelyet idáig a legnagyobb magyar muzsikusok kaptak meg, járuljon hozzá kimeríthetetlen zene-akkumulátorod töltéséhez!

Forrás: Zeneakadémia

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.