Klasszikus

Közel 200 ezer látogatója volt a Művészetek völgyének

2005.08.07. 00:00
Ajánlom
A Művészetek völgye egyik legsikeresebb fesztiválját zárult vasárnap, a közel ezer program közül mindössze 15-20 maradt el, a látogatók száma pedig megközelítette kétszázezret - mondta Márta István a fesztivál zárónapján az MTI-nek.

Több olyan program is volt, amelyre legalább ötször annyian szerettek volna bejutni, mint amennyi néző befogadására alkalmas volt a terem vagy sátor - tette hozzá a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója. Márta István hangsúlyozta: a tíz nap alatt megértek kánikulát, trópusi időjárást, monszunt és "telet" is, de a közönség mindvégig kitartott. Közlése szeriont az idei fesztivál első öt napja alatt kétszer annyian váltottak belépőt, mint a tavalyi rendezvény hasonló időszakában.

"Hála fővédnökünknek, a közönségnek, a jegybevételből jórészt sikerült a hiányzó költségvetési összeget pótolni" - tette hozzá az igazgató. Megjegyezte: a fesztivál teljes költségvetése 173 millió forintot tett ki, s összesen 70 millióval vágtak neki az idei programsorozatnak. Márta István hangsúlyozta: az öt községben - Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Pula és Monostorapáti - tíz nap alatt, mintegy 100 helyszínen közel háromezer művész lépett fel.

Az igazgató az MTI-nek elmondta: várják a már megnyert, ám még át nem utalt pályázati összegeket is. Ha ezek a pénzek is "bejönnek", akkor "nullszaldóra kijön az idei fesztivál rendezése".

Márta István hangsúlyozta: a programok közül nagy sikere volt Kapolcson az Erdélyi udvarnak, ahol tánctanítás zajlott, s "telt házasak" voltak a gyergyószentmiklósi Figura Színház előadásai, tömegeket vonzottak az Székelyföld folyóirat irodalmi estjei is. Hozzátette: kiemelkedő volt az Ütősvölgy programsorozata, élén az Amadinda Ütőegyütessel és Dely István magyar-kolumbiai kongaművésszel.

Idén is hagyományosan nagy kelete volt Kapolcson a Malompart mini jazzfesztiváljának, ahová a kezdés előtt egy órával már egyszer sem lehetett bejutni. Megjegyezte: fantasztikus sikert aratott például Dés László zenésztársaival. Márta István szerint nagy közönséget vonzottak a világzenei programok is Taliándörögdön, a Klastrom színpadon, a monostorapáti rockszínpadnál pedig - idén először mehettek a völgybe rockzenekarok - minden este közel háromezer fiatal gyűlt össze.

A fesztivál igazgatója hangsúlyozta: idén lényegesen több irodalmi program volt a korábbiaknál, s mint mondta, a meghívott írók csak bámultak, hogy milyen rendkívüli az érdeklődés egy-egy irodalmi est iránt. A völgy íróvendége volt idén többek közt Konrád György, Spiró György, Eszterházy Péter, Garaczi László - tette hozzá Márta István. Megjegyezte: az idei fesztiválra jelent meg Ladányi András író, szociológus könyve is, Kapolcshoz hű maradni címmel.
Márta István végül elmondta: készült egy turisztikai, szociológiai felmérés is - ezer völgylátogatót kérdeztek meg -, s többek közt az derült ki, hogy egyáltalán nem tartották drágának a vendéglátós árakat, a napi 1.500, illetve a fesztivál teljes időszakára szóló 10 ezer forintos bérletet pedig kifejezetten kedvezőnek minősítette a megkérdezettek többsége. Döntő többségük azt mondta, hogy jövőre vagy később újra visszajön a völgybe - tette hozzá Márta István.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.