Klasszikus

Közeledik az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

2008.07.17. 00:00
Ajánlom
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara 2008. július 21-30. között nyolcadik alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját, melyre idén kilenc országból, száztízen jelentkeztek.

A Zeneművészeti Kar nemzetközileg ismert és elismert nyári programján szakközépiskolás diákok, főiskolás és egyetemi hallgatók, valamint fiatal zenetanárok vesznek részt, 2008-ban a magyar jelentkezőkön túl japán, spanyol, francia, román, német, szlovák, lengyel és görög vendégei lesznek az egyetem, és Debrecen város kulturális életét felpezsdítő rendezvénynek.

Július végén az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján a száztíz résztvevő hegedű, mélyhegedű, gordonka, gordon, fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, harsona, zongora és ütőhangszerek mesterkurzusokon tökéletesíti tudását, de lehetőségük van a fiatal zenészeknek kamara és szimfonikus kurzusokon is fejleszteni magukat. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának oktatóin túl a képzésről a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai gondoskodnak, illetve egy nemzetközi akadémiához illően, neves külföldi vendégoktatók is lesznek, akik Angliából, Japánból, Németországból, Romániából, Görögországból, Luxemburgból és Svédországból érkeznek a Debrecenbe.

A művésztanárok napközben egyénileg foglalkoznak hallgatóikkal, de este a város minden polgára számára kinyílik a kar elegáns Liszt Terme, ahol az oktatók ingyenes hangversenyekkel, koncertekkel színesítik az akadémia minden napján a város zenei életét. A képzésre jelentkezett zenészek legtehetségesebbjei, legeredményesebb növendékei pedig július 27-én, délután öttől mutatkoznak be a közönségnek. Az ismert művésztanárok az akadémia ideje alatt fellépnek a debreceni X. Cívis Korzón, illetve több színpadon is a megyében, sőt a határon túl, Szatmárnémetiben és Nagykárolyban is lesznek koncertjeik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.