Klasszikus

Közeleg a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

2023.01.02. 14:50
Ajánlom
Átlátszó Hang: egy olyan hang, amely transzparens és azonnal felismerhető. Amely arra késztet, hogy közel menj hozzá és megismerd. Amely felfedezésre és új kalandokra sarkall. 2023-ban január 7. és február 5. között kerül sor Magyarország egyik leginnovatívabb fesztiváljára, a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválra, amely ezúttal nem egy-egy téma, szempont köré szerveződik, hanem az elmúlt tíz év sokszínűségét igyekszik bemutatni egy hónapon keresztül, több budapesti helyszínen.

Az első Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Horváth Balázs és Gryllus Samu zeneszerzők indították útjára 2014 januárjában a BMC-vel, a Fugával, a Trafóval és a Zeneakadémiával együttműködésben.

Elsődleges céljuk korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása volt, ahol a koncertek előtt vagy közben a közönség interaktív bemutatókon vehet részt,

ezzel elősegítve az új kompozíciós elgondolások megértését. A zenei értelemben vett „átláthatóság” utalhat olyan darabokra is, amelyekben egyszerre van jelen a hallható és a vizuális réteg – újzenei színház vagy újmédia formájában – a fesztivál ezekre is kiemelt figyelmet fordít. 2023-ban a BMC, a Zeneakadémia, a Magyar Zene Háza, a Trafó, a FONÓ, a FUGA, a Francia Intézet, a MAMŰ Galéria, a Nádor Terem, a MáraiKult és a CEU helyszínein valósulnak meg a programok.

A fesztiválon elhangzó művek segíthetik a fogékony és érdeklődő közönséget a mai zene változatos világának megismerésében –

így olyan rétegekhez is eljuttatva a kortárs művészetet, akik számára korábban mindez ismeretlen volt.

A kurátorok, Dargay Marcell, Gryllus Samu, Horváth Balázs és Kaincz Orsolya egy művészeti ágakon átívelő, egymással kommunikáló programsorozatra hívja az érdeklődőket, amelyben koncert, filmvetítés, beavató előadás éppúgy megtalálható, mint a családi-, és gyermekfoglalkozások.

A fesztivált január 7-én a Budapest Sound Collective Ligeti elágazások című koncertje nyitja meg Dubóczky Gergely vezényletével. A Budapest Sound Collective Ligeti Györgynek szentelt koncertműsorának gerincét a komponistának ajánlott hommage-darabok adják.

A Ligeti zenei világát kereső, illetve arra reflektáló szerzők által így a mesternek egy új portréja rajzolódik ki.

Gabriel Dharmoo kanadai zeneszerző és énekes a Magyar Zene Házában január 19-én megrendezendő estjének középpontjában az emberi hang kulturális és intonációs sokszínűsége áll. A művész szólódarabja, az Anthropologies Imaginaires, azaz A képzelet antropológiája, egy képzeletbeli törzs vokális rituáléit mutatja be, amelyekbe a közönség is bekapcsolódhat.

A BMC ad otthont január 14-én Miroslav Tóth Black Angels Songs című darabjának, amely egy zenei emlékmű a holokauszt névtelen áldozatainak emlékére. A darabot George Crumb 1971-ben, a vietnámi háború idején írt Black Angels című műve ihlette.

Katalin_Ladik_2015-140113.jpg

Ladik Katalin (Fotó/Forrás: Forum Könyvkiadó)

A bécsi Studio Dan zenei és előadóművészeti „mindenevők” gyülekezete. Az újzene mellett egyaránt otthonosan mozognak többek között a jazz, az improvizált zene vagy a hangszeres színház műfajaiban is.

Vendégszólistájuk, Ladik Katalin költő, performer, a magyar hangköltészet úttörője, aki idén ünnepelte 80. születésnapját.

Az együttessel közös produkciója Gryllus Samu számukra komponált darabpárja, a Demilitarizációs tanulmányok, amely január 17-én a Fonóban lesz látható.

A francia Braz Bazar duó Abraz’ouverts című előadása igazi családi program, amit egyaránt élvezhetnek a legkisebbek és a legnagyobbak is. Az előadásban egyszerre szerepel zene, tánc és humor, méghozzá egy speciális formában, amely tökéletesen illik a Francia Intézet tereihez.

A fesztivál további közreműködői a hazai kulturális élet olyan kiemelkedő képviselői lesznek, mint CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely, a Soharóza és az UMZE Kamaraegyüttes.

További információ érhető el a fesztivál honlapján, Facebook-, illetve Instagram-oldalán, valamint Youtube-csatornáján.

Fejléckép: Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective (fotó: Kotschy Gábor)

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Kapcsolódó

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.