Klasszikus

Közeleg a pályázati határidő: 2006. március 31.

2006.02.16. 00:00
Ajánlom
A „Bipolar német-magyar kulturális együttműködések” Program 2006. március 31-ig várja olyan német és magyar alkotók, kulturális szervezetek és intézmények pályázatait, amelyek kortárs művészeti és kulturális projekteket kívánnak együtt megvalósítani.

A projektek támogatására 2 millió euró áll rendelkezésre.
A támogatás a 2006/2007-es kulturális évadban használható fel. A szakmai zsűri 2005 decemberében döntött a pályázathoz kapcsolódó utazási támogatásokról. Ebben az előkészítő fordulóban a Bipolar a beérkezett 160 pályázatból 15 magyar és 15 német projektvezető ígéretes koncepciójának további kidolgozását ösztönözte egyenként 1.000 euróval. Az utazási pályázaton nyertesek nem élveznek előnyt a végleges elbírálásnál, mindenki egyenlő esélyekkel indul a második fordulóban.

A Bipolar a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány kezdeményezése, amellyel új impulzusokat kíván adni a magyar-német kapcsolatoknak. A Bipolar alapvető feladatának tekinti, hogy támogassa a kultúra szereplőinek önszerveződését. Célja, hogy arra ösztönözze a kortárs alkotókat és kulturális szervezeteket: alkotásaikon, projektjeiken keresztül kapcsolódjanak be az európai kulturális együttműködési hálózatokba.

A Bipolar pályázati felhívásában három kiemelt témakört fogalmazott meg: -Az utópia jövője – vannak-e inspiráló, új forrásai a széles értelemben vett utópikus gondolkodásnak?
-A normalitás utáni vágy – Normális-e a megszokott? Legitim igény vagy érdekorientált mikropolitika?
-Társadalmi emlékezet és az emlékezés kultúrája – elmondatlan vagy félig elmondott közös történetek, azaz vannak-e a szélsőséges történelmi tapasztalatokon túlmutató közös, továbbadandó történetek?

A Bipolar német és magyar szakemberekből álló szakmai zsűrije előnyben részesíti a hosszú távú együttműködés lehetőségét magukban hordó projektterveket és különös figyelmet fordít a fővárosokon és vonzáskörzetükön kívül formálódó kezdeményezésekre.

A pályázók 2006. március 2-4. között Budapesten (előzetes bejelentkezés alapján), ha szükségesnek tartják, személyes konzultáción vehetnek részt.
(jelentkezés: posta@projekt-bipolar.net).

Pályázati tanácsadás:
Bipolar információs iroda, Budapest
Máté Péter és Csaba Enikő (tanácsadók)
tel.: 0036 30 43 99 321
posta@projekt-bipolar.net

Bipolar szervezőiroda, Berlin
Nagy Emília és Christine Krause (tanácsadók)
Tálasi Flóra (programigazgató)
tel.: 0049 (0) 30 600 319 -31 / -32
beratung@projekt-bipolar.net

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.