Klasszikus

Középkori énekmondók a skanzenben

2004.05.22. 00:00
Ajánlom
Nyíregyháza-Sóstón, a Sóstói Múzeumfaluban ma 18 órától középkori francia– vallon eredetű magyar dalok és francia változataik csendülnek föl a kisdobronyi templomban. A ritka zenei csemege a Burgundia út, Zene a Duna és a Meuse között című, öt helyszínen – Székesfehérvár, Ramocsaháza, Nyíregyháza, Debrecen, Budapest – álló koncertsorozat része, amely a közös francia–vallon és magyar gyökerű repertoárból válogatva mutatja be a francia–vallon és magyar népköltészeti párhuzamokat – mondta Páll István, a skanzen igazgatója.

A középkori Magyarországon több tízezer francia–vallon nyelvű lakos telepedett le, Székesfehérváron például a vallonoknak saját városrészük és templomuk volt; több királyunk francia felesége is jelentős udvartartással érkeztek hozzánk.

Egy korabeli belga krónika idézi is, hogy a magyarországi vallonok 1447. évi liege-i látogatásukkor elbeszélték: őseiknek a magyar király földet adott, s lelkükre kötötte, hogy anyanyelvüket ne feledjék el. A betelepedettek idővel elvesztették kiváltságaikat, beleolvadtak a magyar társadalomba, de kultúrájuk máig kimutathatóan hatott többek között a nyelvre, zenére, építészetre, szőlőművelésre. Vargyas Lajos népzenekutató szerint a legrégibb magyar népballadák több mint fele a vallon bevándorlókkal került hozzánk. A koncerten Claude Flagel vallon, Csörsz Rumen István Balassi-díjas és Juhász Katalin Lyra-díjas előadó tolmácsolásában a balladák mellett táncdallamok, trubadúrénekek, tréfás és lírai dalok is elhangzanak. A más műfajú dalok a régi és népi hangszerek párhuzamos használatára épülő, szabad feldolgozásban szólalnak meg. A magyar és a francia változatból készült ballada-kollázsok olyan kulturális párbeszédre hívnak, melynek fényében talán másként tekinthetünk a közös európai folklórra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.