Klasszikus

Középkori énekmondók a skanzenben

2004.05.22. 00:00
Ajánlom
Nyíregyháza-Sóstón, a Sóstói Múzeumfaluban ma 18 órától középkori francia– vallon eredetű magyar dalok és francia változataik csendülnek föl a kisdobronyi templomban. A ritka zenei csemege a Burgundia út, Zene a Duna és a Meuse között című, öt helyszínen – Székesfehérvár, Ramocsaháza, Nyíregyháza, Debrecen, Budapest – álló koncertsorozat része, amely a közös francia–vallon és magyar gyökerű repertoárból válogatva mutatja be a francia–vallon és magyar népköltészeti párhuzamokat – mondta Páll István, a skanzen igazgatója.

A középkori Magyarországon több tízezer francia–vallon nyelvű lakos telepedett le, Székesfehérváron például a vallonoknak saját városrészük és templomuk volt; több királyunk francia felesége is jelentős udvartartással érkeztek hozzánk.

Egy korabeli belga krónika idézi is, hogy a magyarországi vallonok 1447. évi liege-i látogatásukkor elbeszélték: őseiknek a magyar király földet adott, s lelkükre kötötte, hogy anyanyelvüket ne feledjék el. A betelepedettek idővel elvesztették kiváltságaikat, beleolvadtak a magyar társadalomba, de kultúrájuk máig kimutathatóan hatott többek között a nyelvre, zenére, építészetre, szőlőművelésre. Vargyas Lajos népzenekutató szerint a legrégibb magyar népballadák több mint fele a vallon bevándorlókkal került hozzánk. A koncerten Claude Flagel vallon, Csörsz Rumen István Balassi-díjas és Juhász Katalin Lyra-díjas előadó tolmácsolásában a balladák mellett táncdallamok, trubadúrénekek, tréfás és lírai dalok is elhangzanak. A más műfajú dalok a régi és népi hangszerek párhuzamos használatára épülő, szabad feldolgozásban szólalnak meg. A magyar és a francia változatból készült ballada-kollázsok olyan kulturális párbeszédre hívnak, melynek fényében talán másként tekinthetünk a közös európai folklórra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.