Klasszikus

Középkori énekmondók a skanzenben

2004.05.22. 00:00
Ajánlom
Nyíregyháza-Sóstón, a Sóstói Múzeumfaluban ma 18 órától középkori francia– vallon eredetű magyar dalok és francia változataik csendülnek föl a kisdobronyi templomban. A ritka zenei csemege a Burgundia út, Zene a Duna és a Meuse között című, öt helyszínen – Székesfehérvár, Ramocsaháza, Nyíregyháza, Debrecen, Budapest – álló koncertsorozat része, amely a közös francia–vallon és magyar gyökerű repertoárból válogatva mutatja be a francia–vallon és magyar népköltészeti párhuzamokat – mondta Páll István, a skanzen igazgatója.

A középkori Magyarországon több tízezer francia–vallon nyelvű lakos telepedett le, Székesfehérváron például a vallonoknak saját városrészük és templomuk volt; több királyunk francia felesége is jelentős udvartartással érkeztek hozzánk.

Egy korabeli belga krónika idézi is, hogy a magyarországi vallonok 1447. évi liege-i látogatásukkor elbeszélték: őseiknek a magyar király földet adott, s lelkükre kötötte, hogy anyanyelvüket ne feledjék el. A betelepedettek idővel elvesztették kiváltságaikat, beleolvadtak a magyar társadalomba, de kultúrájuk máig kimutathatóan hatott többek között a nyelvre, zenére, építészetre, szőlőművelésre. Vargyas Lajos népzenekutató szerint a legrégibb magyar népballadák több mint fele a vallon bevándorlókkal került hozzánk. A koncerten Claude Flagel vallon, Csörsz Rumen István Balassi-díjas és Juhász Katalin Lyra-díjas előadó tolmácsolásában a balladák mellett táncdallamok, trubadúrénekek, tréfás és lírai dalok is elhangzanak. A más műfajú dalok a régi és népi hangszerek párhuzamos használatára épülő, szabad feldolgozásban szólalnak meg. A magyar és a francia változatból készült ballada-kollázsok olyan kulturális párbeszédre hívnak, melynek fényében talán másként tekinthetünk a közös európai folklórra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.