Klasszikus

Középpontban a reneszánsz

2008.09.27. 00:00
Ajánlom
A 2008-as reneszánsz kulturális évad jegyében az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok programja számos különleges koncerttel áll elő, melyek a korszak emblematikus, vagy éppen kevéssé ismert szerzőinek remekeit tűzik műsorra.

A koncertek sorát a pécsett működő UniCum Laude Énekegyüttes szeptember 20-i fellépése nyitotta. A Lyceum templomban megtartott teltházas est nagy sikere újabb egyértelmű visszajelzés volt a kitűnő férfi kamarakórus professzionális színvonaláról. A hatfős együttes többek között Byrd, Palestrina, Monteverdi és Schütz műveiből állította össze programját.

A reneszánsz-zenei sorozat 23-án kedden folytatódott, Monteverdi: Vespro della Beata Vergine c. művének megszólaltatásával. A székesegyházban a kibővített Pécsi Kamarakórus a Pécsi Szimfonietta, valamint pécsi és budapesti énekművészek szólaltatják meg a késő-reneszánsz szerző művét, mely mérföldkőnek tekinthető a zenetörténetben, hiszen az első a nagy egyházi oratóriumok sorában. A kórust és a muzsikusokat Tillai Aurél Liszt-díjas karnagy dirigálja, fél nyolcas kezdettel.

Az utolsó zenei korszakidézés az Örökség Fesztivál vasárnapi, szeptember 28-i zárónapján két együttes, a Schola Cantorum Sopianensis és a Szekszárdi Madrigálkórus közös szereplésével valósul meg. Előadásukban a reneszánsz zeneirodalom igen ritkán hallható és kevéssé ismert darabjai is felcsendülnek a pécsi Ferences templomban, fél nyolctól. Willaert, Lassus, Gesualdo, Calvisius, Praetorius, Schütz, Buxtehude és számos más korabeli szerző műveit Jobbágy Valér, a PTE Művészeti Karának tanára vezényli. Közreműködnek a Pannon Filharmonikusok muzsikusai.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.