Klasszikus

Középpontban a reneszánsz

2008.09.27. 00:00
Ajánlom
A 2008-as reneszánsz kulturális évad jegyében az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok programja számos különleges koncerttel áll elő, melyek a korszak emblematikus, vagy éppen kevéssé ismert szerzőinek remekeit tűzik műsorra.

A koncertek sorát a pécsett működő UniCum Laude Énekegyüttes szeptember 20-i fellépése nyitotta. A Lyceum templomban megtartott teltházas est nagy sikere újabb egyértelmű visszajelzés volt a kitűnő férfi kamarakórus professzionális színvonaláról. A hatfős együttes többek között Byrd, Palestrina, Monteverdi és Schütz műveiből állította össze programját.

A reneszánsz-zenei sorozat 23-án kedden folytatódott, Monteverdi: Vespro della Beata Vergine c. művének megszólaltatásával. A székesegyházban a kibővített Pécsi Kamarakórus a Pécsi Szimfonietta, valamint pécsi és budapesti énekművészek szólaltatják meg a késő-reneszánsz szerző művét, mely mérföldkőnek tekinthető a zenetörténetben, hiszen az első a nagy egyházi oratóriumok sorában. A kórust és a muzsikusokat Tillai Aurél Liszt-díjas karnagy dirigálja, fél nyolcas kezdettel.

Az utolsó zenei korszakidézés az Örökség Fesztivál vasárnapi, szeptember 28-i zárónapján két együttes, a Schola Cantorum Sopianensis és a Szekszárdi Madrigálkórus közös szereplésével valósul meg. Előadásukban a reneszánsz zeneirodalom igen ritkán hallható és kevéssé ismert darabjai is felcsendülnek a pécsi Ferences templomban, fél nyolctól. Willaert, Lassus, Gesualdo, Calvisius, Praetorius, Schütz, Buxtehude és számos más korabeli szerző műveit Jobbágy Valér, a PTE Művészeti Karának tanára vezényli. Közreműködnek a Pannon Filharmonikusok muzsikusai.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.