Klasszikus

Középpontban a reneszánsz

2008.09.27. 00:00
Ajánlom
A 2008-as reneszánsz kulturális évad jegyében az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok programja számos különleges koncerttel áll elő, melyek a korszak emblematikus, vagy éppen kevéssé ismert szerzőinek remekeit tűzik műsorra.

A koncertek sorát a pécsett működő UniCum Laude Énekegyüttes szeptember 20-i fellépése nyitotta. A Lyceum templomban megtartott teltházas est nagy sikere újabb egyértelmű visszajelzés volt a kitűnő férfi kamarakórus professzionális színvonaláról. A hatfős együttes többek között Byrd, Palestrina, Monteverdi és Schütz műveiből állította össze programját.

A reneszánsz-zenei sorozat 23-án kedden folytatódott, Monteverdi: Vespro della Beata Vergine c. művének megszólaltatásával. A székesegyházban a kibővített Pécsi Kamarakórus a Pécsi Szimfonietta, valamint pécsi és budapesti énekművészek szólaltatják meg a késő-reneszánsz szerző művét, mely mérföldkőnek tekinthető a zenetörténetben, hiszen az első a nagy egyházi oratóriumok sorában. A kórust és a muzsikusokat Tillai Aurél Liszt-díjas karnagy dirigálja, fél nyolcas kezdettel.

Az utolsó zenei korszakidézés az Örökség Fesztivál vasárnapi, szeptember 28-i zárónapján két együttes, a Schola Cantorum Sopianensis és a Szekszárdi Madrigálkórus közös szereplésével valósul meg. Előadásukban a reneszánsz zeneirodalom igen ritkán hallható és kevéssé ismert darabjai is felcsendülnek a pécsi Ferences templomban, fél nyolctól. Willaert, Lassus, Gesualdo, Calvisius, Praetorius, Schütz, Buxtehude és számos más korabeli szerző műveit Jobbágy Valér, a PTE Művészeti Karának tanára vezényli. Közreműködnek a Pannon Filharmonikusok muzsikusai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.