Klasszikus

Közismert zeneművek tehetséges előadókkal

2002.10.16. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémia nagytermében holnap 19.30 órakor tartja idei első bérletes hangversenyét Záborszky Kálmán vezényletével a Szent István király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus.

Előadásukban a huszadik század két kimagasló magyar alkotása, a hazaszeretetről, emberiességbe és az örök értékekbe vetett hitről tanúságot tevő Bartók Concerto és Lajtha László Mise fríg hangnemben (Mise a szorongattatás napjaiban, 1950) című műve hangzik el. Lajtha sokáig méltatlanul mellőzött remekműve 1989-ben szólalt meg először nyilvános előadáson a Mátyás-templomban, azóta a Szent István király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus több alkalommal műsorára tűzte, repertoárja részévé tette.

A zenekar, amelyet negyvennyolc évvel ezelőtt Záborszky József alapított az István Gimnázium tanulóiból, ma is honorárium nélkül játszik. Művészi színvonalát az eltelt eseményekben, élményekben gazdag évtizedekben a legkiválóbb hazai és külföldi vendégművészek, karmesterek fémjelezték: Ferencsik János, Kóródi András, Jurij Szimonov, Vásáry Tamás, Kobajashi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov. Maestro Szimonovot négyéves kapcsolat fűzi a zenekarhoz. Az idei szezonban harmadik alkalommal vezényli a tehetséges muzsikusokat. Kevés ifjúsági zenekar büszkélkedhet azzal, amivel a Szent István király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, ugyanis az intézmény együtteseinek szeptemberben kurzust tartott a világhírű dirigens, Szimonov. A Tücsökzenekar kis muzsikusaitól a már diplomás művészekig mindenkivel úgy foglalkozott, mintha a New York-i Filharmonikusokat instruálta volna. December 2-i hangversenyén Verdit, Sosztakovicsot és Wagnert dirigál az öt zeneakadémiai koncertből álló bérleti sorozat harmadik estjén.

Az iskola igazgatójától, Záborszky Kálmán karmestertől megtudtuk, az évad két eseményén Ménesi Gergely és Horváth Gábor, két olyan fiatal áll a zenekar élén, akik az István Zenekarban kezdték pályafutásukat, s akik a két legutóbbi Budapesti Nemzetközi Karmesterverseny legjobb magyar versenyzőiként jeleskedtek. Ménesi Gergely, a Jubileumi Zenekar állandó vendégkarmestere november 11-én Brahms, Haydn és Mahler műveit vezényli, Horváth Gábor pedig, aki a zeneiskolai együttes munkájában vesz részt és a Tihanyi Ünnepi Játékok zenei munkatársa, február 9-én irányítja – egyébként első alkalommal – a „nagyzenekart”. A bérletes széria záró rendezvényén, március 4-én Záborszky István vezényletével, neves hazai szólisták közreműködésével Verdi és Grieg darabjai mellett felcsendül Rossini Stabat Matere is. A zenekar fellép a 2003-as tavaszi fesztiválon a Mátyás-templomban. A Magyar Rádió élőben sugározza április 29-i, a Nemzeti Galériában rendezett hangversenyüket, melyen pályakezdő hangszeres szólisták kapnak megszólalási lehetőséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.