Klasszikus

Közismert zeneművek tehetséges előadókkal

2002.10.16. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémia nagytermében holnap 19.30 órakor tartja idei első bérletes hangversenyét Záborszky Kálmán vezényletével a Szent István király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus.

Előadásukban a huszadik század két kimagasló magyar alkotása, a hazaszeretetről, emberiességbe és az örök értékekbe vetett hitről tanúságot tevő Bartók Concerto és Lajtha László Mise fríg hangnemben (Mise a szorongattatás napjaiban, 1950) című műve hangzik el. Lajtha sokáig méltatlanul mellőzött remekműve 1989-ben szólalt meg először nyilvános előadáson a Mátyás-templomban, azóta a Szent István király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus több alkalommal műsorára tűzte, repertoárja részévé tette.

A zenekar, amelyet negyvennyolc évvel ezelőtt Záborszky József alapított az István Gimnázium tanulóiból, ma is honorárium nélkül játszik. Művészi színvonalát az eltelt eseményekben, élményekben gazdag évtizedekben a legkiválóbb hazai és külföldi vendégművészek, karmesterek fémjelezték: Ferencsik János, Kóródi András, Jurij Szimonov, Vásáry Tamás, Kobajashi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov. Maestro Szimonovot négyéves kapcsolat fűzi a zenekarhoz. Az idei szezonban harmadik alkalommal vezényli a tehetséges muzsikusokat. Kevés ifjúsági zenekar büszkélkedhet azzal, amivel a Szent István király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, ugyanis az intézmény együtteseinek szeptemberben kurzust tartott a világhírű dirigens, Szimonov. A Tücsökzenekar kis muzsikusaitól a már diplomás művészekig mindenkivel úgy foglalkozott, mintha a New York-i Filharmonikusokat instruálta volna. December 2-i hangversenyén Verdit, Sosztakovicsot és Wagnert dirigál az öt zeneakadémiai koncertből álló bérleti sorozat harmadik estjén.

Az iskola igazgatójától, Záborszky Kálmán karmestertől megtudtuk, az évad két eseményén Ménesi Gergely és Horváth Gábor, két olyan fiatal áll a zenekar élén, akik az István Zenekarban kezdték pályafutásukat, s akik a két legutóbbi Budapesti Nemzetközi Karmesterverseny legjobb magyar versenyzőiként jeleskedtek. Ménesi Gergely, a Jubileumi Zenekar állandó vendégkarmestere november 11-én Brahms, Haydn és Mahler műveit vezényli, Horváth Gábor pedig, aki a zeneiskolai együttes munkájában vesz részt és a Tihanyi Ünnepi Játékok zenei munkatársa, február 9-én irányítja – egyébként első alkalommal – a „nagyzenekart”. A bérletes széria záró rendezvényén, március 4-én Záborszky István vezényletével, neves hazai szólisták közreműködésével Verdi és Grieg darabjai mellett felcsendül Rossini Stabat Matere is. A zenekar fellép a 2003-as tavaszi fesztiválon a Mátyás-templomban. A Magyar Rádió élőben sugározza április 29-i, a Nemzeti Galériában rendezett hangversenyüket, melyen pályakezdő hangszeres szólisták kapnak megszólalási lehetőséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.