Klasszikus

Közös énekléssel fejezték ki támogatásukat a zeneakadémisták a Színmű előtt

2020.09.04. 16:05
Ajánlom
Mintegy száz-százhúsz fiatal zenész muzsikált közösen a Színművészeti Vas utcai épülete előtt pénteken délután, támogatva az egyetemfoglaló diákokat. Zömében huszonévesek, a Zeneakadémia egykori vagy jelenlegi tanulói.

"Dona nobis pacem" – az az "Adj nekünk békét". Ezzel a tradicionális kánonnal vonultak a Zeneakadémia egykori és jelenlegi diákjai a Színművészeti Egyetem Vas utcai épülete elé pénteken délután negyed 4-kor, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az egyetemfoglalókkal. Ahogy a Facebook-esemény felhívja a figyelmet, a megmozdulást nem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vagy annak hallgatói önkormányzata szervezte, hanem attól független megmozdulás.

IMG_20200904_153943-162044.jpg

Zenészek szolidaritási akciója a Színművészeti előtt 2020. szeptember 4-én (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

A mintegy fél órás, békés demonstráció úgy zajlott, ahogy azt hivatásos és elkötelezett muzsikusoktól várja az ember: békésen, kulturáltan. És ha szabad zenekritikusként értékelni az elhangzottakat, gyönyörűen szólt a sebtiben összeverbuvált kórus és zenekar.

A zenészek hangszerekkel, maszkban vonultak fel az egyetemmel szemben, az utcán, énekeltek Bach-korált, Kodály-kórusművet (A Vidrócki híres nyája), és népdalokat. Juhász Bence karmester-karnagy vezényelt. Az Ég a város, ég a ház is kezdetű népdal kánonban szólt, hatalmas üdvrivalgás követte a színműsök részéről. A Kicsi vagyok ént, a Megérett a kökényt és az Elmegyek, elmegyeket már közösen énekelte a két csapat. A végén egy népi banda is összeállt.

Megérett a kökény,
te vagy a kutya, nem én,
szemedről látom én, a szádról látom én,
te vagy a kutya, nem én

– szólt az ének.

IMG_20200904_153506-162041.jpg

Zenészek szolidaritási akciója a Színművészeti előtt 2020. szeptember 4-én (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

A szolidaritási akcióban részt vevők zömében huszonéves fiatalok voltak. Megjelenésük egyértelmű üzenet volt a jelenlegi helyzetben: van egy nem is kicsi réteg a jövő fiatal művészei között, akik nem kérnek a kézi vezérlésből, a kultúra központosításából és a politikai nyomásgyakorlásból.

A Színművészeti Egyetem épületét kedd reggelre foglalták el a diákok, azóta több oktató felmondott az egyetemen. Vidnyánszky Attila, aki az újonnan felállított kuratórium elnökeként szinte minden jogától megfosztotta az egyetem eddigi vezetését, csak a hatalomátvétel után tárgyalt volna az érintettekkel. 

IMG_20200904_152453-162039.jpg

Zenészek szolidaritási akciója a Színművészeti előtt 2020. szeptember 4-én (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

Egy csütörtöki petícióban több mint ezer zenész állt ki a Színmű autonómiája mellett, köztük Presser Gábor, Koncz Zsuzsa, Rohmann Ditta és Lukács Miklós.

Több mint ezer zenész állt ki az SZFE és a diákok mellett

Kapcsolódó

Több mint ezer zenész állt ki az SZFE és a diákok mellett

A nyilatkozat aláírói tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem "önkényes" átalakítása és autonómiájának "erőszakos felszámolása" ellen.

 

Cikkünk korábbi változatában 50-60 fő szerepelt. A résztvevők valós számát a fotók és a videó igazolják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

A mentális egészség megőrzéséről szól az újranyíló Capa Központ csoportos kiállítása

Hat hónap után új kiállításokkal nyitja meg kiállítótereit a Capa Központ, ahol május 4-től látható Halász Dániel Budapest Ösztöndíjas sorozata, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok fotográfiái és természetesen Robert Capa képei.
Színház

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Zenés színház

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Plusz

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

5+1 kihagyhatatlan cikk a Bartók Tavasz friss-ropogós magazinjából

Kíváncsi vagy, hogy a színpadi művészek hogyan élik meg, ha üres nézőtér előtt játszanak? Mindig is érdekelt, hogyan készülnek a közvetítések vagy mit csinál egy online stream rendezője? Tudni szeretnéd, miért olyan egyedülálló és fontos Bartók Béla népzenegyűjtői munkássága? Mi az a világzene, és mit csinál Vaszilij Petrenko, amikor nem vezényel? A hamarosan kezdődő Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen elkészült magazinjából most minden kiderül!
Klasszikus hír

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Klasszikus hír

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.
Klasszikus ajánló

Bartók és a tavasz – mindent egy új fesztiválról

Hogyan hat ránk Bartók Béla példaértékű kulturális öröksége 2021-ben, miben érhető tetten a zeneszerző szellemisége, és miért az ő nevét viseli a Müpa új, összművészeti fesztiválja? Hogy jön ide a világ végtelensége, hogyan kapcsolódhatunk össze Európa nagyvárosaival, és egyáltalán: mi az a Bartók Tavasz? Itt az ideje, hogy minden kiderüljön!
Klasszikus ajánló

Notte Magica – Online vetítés az Il Volo együttes és Plácido Domingo Három Tenor-emlékkoncertjéről

Luciano Pavarotti, José Carreras és Plácido Domingo legendás triója, a Három Tenor 1990. júliusában adta első koncertjét a római Caracalla termákban. 26 évvel később, 2016. nyarán a fiatal olasz tenor csillagokból álló, nemzetközi platinalemezes Il Volo együttes Plácido Domingo zenei rendezésében emlékkoncertet adott a 20. század egyik legkiemelkedőbb komolyzenei kezdeményezése előtt tisztelegve. A koncertről készült mozifilm május 1-2-án online elérhető.