Klasszikus

Közös énekléssel fejezték ki támogatásukat a zeneakadémisták a Színmű előtt

2020.09.04. 16:05
Ajánlom
Mintegy száz-százhúsz fiatal zenész muzsikált közösen a Színművészeti Vas utcai épülete előtt pénteken délután, támogatva az egyetemfoglaló diákokat. Zömében huszonévesek, a Zeneakadémia egykori vagy jelenlegi tanulói.

"Dona nobis pacem" – az az "Adj nekünk békét". Ezzel a tradicionális kánonnal vonultak a Zeneakadémia egykori és jelenlegi diákjai a Színművészeti Egyetem Vas utcai épülete elé pénteken délután negyed 4-kor, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az egyetemfoglalókkal. Ahogy a Facebook-esemény felhívja a figyelmet, a megmozdulást nem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vagy annak hallgatói önkormányzata szervezte, hanem attól független megmozdulás.

IMG_20200904_153943-162044.jpg

Zenészek szolidaritási akciója a Színművészeti előtt 2020. szeptember 4-én (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

A mintegy fél órás, békés demonstráció úgy zajlott, ahogy azt hivatásos és elkötelezett muzsikusoktól várja az ember: békésen, kulturáltan. És ha szabad zenekritikusként értékelni az elhangzottakat, gyönyörűen szólt a sebtiben összeverbuvált kórus és zenekar.

A zenészek hangszerekkel, maszkban vonultak fel az egyetemmel szemben, az utcán, énekeltek Bach-korált, Kodály-kórusművet (A Vidrócki híres nyája), és népdalokat. Juhász Bence karmester-karnagy vezényelt. Az Ég a város, ég a ház is kezdetű népdal kánonban szólt, hatalmas üdvrivalgás követte a színműsök részéről. A Kicsi vagyok ént, a Megérett a kökényt és az Elmegyek, elmegyeket már közösen énekelte a két csapat. A végén egy népi banda is összeállt.

Megérett a kökény,
te vagy a kutya, nem én,
szemedről látom én, a szádról látom én,
te vagy a kutya, nem én

– szólt az ének.

IMG_20200904_153506-162041.jpg

Zenészek szolidaritási akciója a Színművészeti előtt 2020. szeptember 4-én (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

A szolidaritási akcióban részt vevők zömében huszonéves fiatalok voltak. Megjelenésük egyértelmű üzenet volt a jelenlegi helyzetben: van egy nem is kicsi réteg a jövő fiatal művészei között, akik nem kérnek a kézi vezérlésből, a kultúra központosításából és a politikai nyomásgyakorlásból.

A Színművészeti Egyetem épületét kedd reggelre foglalták el a diákok, azóta több oktató felmondott az egyetemen. Vidnyánszky Attila, aki az újonnan felállított kuratórium elnökeként szinte minden jogától megfosztotta az egyetem eddigi vezetését, csak a hatalomátvétel után tárgyalt volna az érintettekkel. 

IMG_20200904_152453-162039.jpg

Zenészek szolidaritási akciója a Színművészeti előtt 2020. szeptember 4-én (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

Egy csütörtöki petícióban több mint ezer zenész állt ki a Színmű autonómiája mellett, köztük Presser Gábor, Koncz Zsuzsa, Rohmann Ditta és Lukács Miklós.

Több mint ezer zenész állt ki az SZFE és a diákok mellett

Kapcsolódó

Több mint ezer zenész állt ki az SZFE és a diákok mellett

A nyilatkozat aláírói tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem "önkényes" átalakítása és autonómiájának "erőszakos felszámolása" ellen.

 

Cikkünk korábbi változatában 50-60 fő szerepelt. A résztvevők valós számát a fotók és a videó igazolják.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.