Klasszikus

Közös énekléssel fejezték ki támogatásukat a zeneakadémisták a Színmű előtt

2020.09.04. 16:05
Ajánlom
Mintegy száz-százhúsz fiatal zenész muzsikált közösen a Színművészeti Vas utcai épülete előtt pénteken délután, támogatva az egyetemfoglaló diákokat. Zömében huszonévesek, a Zeneakadémia egykori vagy jelenlegi tanulói.

"Dona nobis pacem" – az az "Adj nekünk békét". Ezzel a tradicionális kánonnal vonultak a Zeneakadémia egykori és jelenlegi diákjai a Színművészeti Egyetem Vas utcai épülete elé pénteken délután negyed 4-kor, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az egyetemfoglalókkal. Ahogy a Facebook-esemény felhívja a figyelmet, a megmozdulást nem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vagy annak hallgatói önkormányzata szervezte, hanem attól független megmozdulás.

IMG_20200904_153943-162044.jpg

Zenészek szolidaritási akciója a Színművészeti előtt 2020. szeptember 4-én (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

A mintegy fél órás, békés demonstráció úgy zajlott, ahogy azt hivatásos és elkötelezett muzsikusoktól várja az ember: békésen, kulturáltan. És ha szabad zenekritikusként értékelni az elhangzottakat, gyönyörűen szólt a sebtiben összeverbuvált kórus és zenekar.

A zenészek hangszerekkel, maszkban vonultak fel az egyetemmel szemben, az utcán, énekeltek Bach-korált, Kodály-kórusművet (A Vidrócki híres nyája), és népdalokat. Juhász Bence karmester-karnagy vezényelt. Az Ég a város, ég a ház is kezdetű népdal kánonban szólt, hatalmas üdvrivalgás követte a színműsök részéről. A Kicsi vagyok ént, a Megérett a kökényt és az Elmegyek, elmegyeket már közösen énekelte a két csapat. A végén egy népi banda is összeállt.

Megérett a kökény,
te vagy a kutya, nem én,
szemedről látom én, a szádról látom én,
te vagy a kutya, nem én

– szólt az ének.

IMG_20200904_153506-162041.jpg

Zenészek szolidaritási akciója a Színművészeti előtt 2020. szeptember 4-én (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

A szolidaritási akcióban részt vevők zömében huszonéves fiatalok voltak. Megjelenésük egyértelmű üzenet volt a jelenlegi helyzetben: van egy nem is kicsi réteg a jövő fiatal művészei között, akik nem kérnek a kézi vezérlésből, a kultúra központosításából és a politikai nyomásgyakorlásból.

A Színművészeti Egyetem épületét kedd reggelre foglalták el a diákok, azóta több oktató felmondott az egyetemen. Vidnyánszky Attila, aki az újonnan felállított kuratórium elnökeként szinte minden jogától megfosztotta az egyetem eddigi vezetését, csak a hatalomátvétel után tárgyalt volna az érintettekkel. 

IMG_20200904_152453-162039.jpg

Zenészek szolidaritási akciója a Színművészeti előtt 2020. szeptember 4-én (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

Egy csütörtöki petícióban több mint ezer zenész állt ki a Színmű autonómiája mellett, köztük Presser Gábor, Koncz Zsuzsa, Rohmann Ditta és Lukács Miklós.

Több mint ezer zenész állt ki az SZFE és a diákok mellett

Kapcsolódó

Több mint ezer zenész állt ki az SZFE és a diákok mellett

A nyilatkozat aláírói tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem "önkényes" átalakítása és autonómiájának "erőszakos felszámolása" ellen.

 

Cikkünk korábbi változatában 50-60 fő szerepelt. A résztvevők valós számát a fotók és a videó igazolják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.