Klasszikus

Közös jövő

2009.04.18. 00:00
Ajánlom
Az Esterházy Magánalapítvány pénteken jelentette be új, magyarországi projektjeit, melyek között restaurálási munkálatok, művészeti díj alapítása, könyvkiadás és Haydn templomi zenéjének feldolgozása és publikálása áll. Magyarországi tevékenységeit az Alapítvány a jövőben egy új, Magyarországon megalapított magánalapítványon keresztül bonyolítja le.

Az Esterházy Magángyűjtemény nagyon gazdag és kvalitatív gyűjteménye az Esterházy hercegek több mint 400 éves gyűjtői szenvedélyén alapszik és egyben bizonyítékául szolgál a család mecénási tevékenységének. Szinte magától értetődik, hogy az Esterházy Magánalapítvány támogatja a kortárs művészeteket. Legfontosabb kulturális kezdeményezése az Esterházy Művészeti Díj, "sponsored by Uniqa" megalapítása. A kétévenként kiosztásra kerülő díjat 35. életévüket még be nem töltött képzőművészek pályázhatják meg. A díj kezdetben a festészetre korlátozódik, évente legalább két, de maximum három művész kaphatja meg, de a tervek között szerepel a díj más ágakra való kiterjesztése, így például fotó- és video művészetekre is.
Az Esterházy Művészeti Díj az Uniqa Biztosító szponzorálásával minden díjazottat 5000 euróval jutalmaz, a zsűri elnöke Dr. Hegyi Lóránd lesz. A pályázatokat május elejétől augusztus 30-ig a www.esterhazy-muveszeti-dij.hu, és a www.esterhazy-muveszeti-dij.at oldalon adhatják be az érdeklődők. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2009. október 23-án kerül sor, a díjat Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, az alapítvány elnöke, valamint az UNIQA Biztosító elnök vezérigazgatója Dr. Konstantin Klien adják át.

Az elmúlt évszázad közepén lezajlott történelmi események miatt az évszázadokon át a fraknói vár kincstárában őrzött kincsek jelentős része Magyarországra került, napjainkban pedig jelentős magyar állami intézmények tulajdonát képzi. A gyűjtemény legértékesebb és legérdekesebb darabja a 16. századi lavabo-garnitúra, amely az 1945-ös budapesti bombázások során erősen megsérült. A műtárgy olyan mértékben eldeformálódott, hogy restaurálásra szorul. A munkálatokat egy nemzetközi szakértői gárda végzi el, melyet az Esterházy Magánalapítvány első körben 10 millió forinttal támogat. A Losonczy kancsó és tál restaurálási munkálatainak egyes folyamatait írásban és fotókkal dokumentálják, és művészettörténeti elemzésekkel kiegészítve, átfogó könyv formájában publikálják majd.

Miután mind az Iparművészeti Múzeumban, mind pedig az Esterházy Magánalapítvány tulajdonában lévő egyes kincstári darabokról évek óta elmélyült tudományos és kutató munka folyik, a két fél megállapodott egy közös, kétnyelvű, az egész gyűjteményt átfogó és dokumentáló publikáció megjelentetéséről.

Több éve folyik szoros együttműködés az Országos Széchenyi Könyvtár és az Esterházy Magánalapítvány között, mely többek között az Esterházy család, ezen belül Haydn templomi zenéjének kutatására irányul és melynek eredményeként, a projekt lezárásakor, előreláthatólag 2011-ben, egy katalógus megjelentetését tervezik. Ezt a munkát újabb közös együttműködések követik, mint például az osztrák Kulturális Minisztérium által finanszírozott kutatási munkálatok melyek az ausztriai és magyar barokk zene kutatására irányulnak.

Az egyre szélesebb körű magyarországi kulturális partnerségek miatt az Esterházy Magánalapítvány vezetősége úgy döntött, hogy a magyarországi kulturális projekteket az Esterházy csoport az újonnan megalapított alapítvány, az Esterhazy Magánalapítvány, Magyarország keretében szervezi. Az idei évben együttműködve a fertődi Esterházy kastéllyal, közös jegyértékesítésbe kezdenek, melynek célja, hogy egy jeggyel legyen látogatható a fertődi és kismartoni kastély illetve azok kiállításai is.

Az egyre szélesebb körű magyarországi kulturális partnerségek miatt az Esterházy Magánalapítvány vezetősége úgy döntött, hogy ausztriai kulturális jelenlétének kommunikációja a jövőben két nyelven, magyarul és németül zajlik, ennek értelmében az április 8-án, a kismartoni Esterházy-kastélyban megnyílt Haydn Explozív című kiállítás, valamint szerkesztés alatt álló Haydn biográfia és egy gyermekeknek szóló könyv is két nyelven jelenteti meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.