Klasszikus

Közösen készülnek a kulturális fővárosok

2006.09.15. 00:00
Ajánlom
Négyen pályáztak a pécsi művészeti igazgatói posztra - Amit eddig mondtunk, aszerint dolgozunk: elfogadhatatlan lenne, ha valakit kívülről ránk kényszerítenének - jelentette ki lapunknak Tarrósy István, a Pécs 2010 Menedzserközpont igazgatója.

Tarrósy határozottan cáfolta azon híreszteléseket, miszerint a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) művészeti igazgatói posztjára kiírt pályázatot esetleg érvénytelenítenék vagy újabbat hirdetnének meg a "nem megfelelő" jelentkezők miatt.

A posztra az utolsó pillanatban négy magánszemély (Kőrösi Orsolya, Máté Péter, Rozsnyai Ilona és Rubovszky Rita) és egy svájci rendezvényszervező cég jelentkezett, ez utóbbi azonban vélhetően félreérthette a kiírást: nem az igazgatói posztot kívánta elnyerni, hanem a lehetőséget a megfelelő személy megtalálására. A pályamunkák elbírálása nemzetközi tanácsadó bevonásával jelenleg is tart, a tervek szerint a szeptember 21-i utolsó önkormányzati közgyűlésen akár győztest is hirdethetnek. (A kiírás szerint a döntésnek hónap végéig kell megszületnie). A legjobb pályamunkát beküldőket személyes találkozóra invitálják, ahol tovább finomíthatják a már beküldött terveket, elképzeléseket.

Mint ismeretes, a győztes pécsi projektre Takáts Józsefnek, a pályázatíró csapat szellemi vezetőjének váratlan lemondása vetett árnyékot. Takáts a politika és a szakmai vezetés közötti állandósult konfliktussal, illetve fáradtságával indokolta döntését.

Az előkészületek lassúságát már a Dél-dunántúli Építész Kamara elnöksége is szóvá tette, ám az események csak most látszanak felgyorsulni. Szombaton írják alá például az EKF-projekt előkészítésének támogatási szerződését, melynek keretében a pécsi önkormányzat egymilliárd forint vissza nem térítendő költségvetési támogatásban részesül. Az összeg az előkészítés költségeinek mintegy 90 százalékát fedezi. Várhatóan novemberre befejeződik a tárgyalás arról a kilenc és fél milliárdra rúgó működési költségről is, amelynek negyven százalékát ugyancsak a magyar kormány fedezi. Ebben már benne van az a háromszázmillió forint is, amely az EU részéről érkezik a cím elnyerésével, ám ezt az összeget egy nagyobb rendezvényre fordíthatják. A 35 milliárdos befektetési alap java részét (85 százalék) is az unió biztosítja, a fennmaradó részt a magyar állam teremti elő a nemzeti fejlesztési terv keretében. Ebből finanszíroznák a pécsi projekt öt fő elemét: a hangversenyterem, a könyvtár, a múzeumi rendszer, a köztérpark és a Zsolnay-negyed létrehozását. Ennek érdekében ősszel hirdetik meg a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, a Dél-dunántúli Tudásközpont, illetve a Nagy Kiállítótér elnevezésű tervpályázatot, de lakossági ötletpályázattal is keresik az életképes civil kezdeményezéseket. Az ütemterv szerint a kivitelezés 2008 januárjában kezdődne meg, a legfontosabb terveket 2009 végéig szeretnék befejezni.

- Már túl vagyunk a tapasztalatcserén, a hét végén már konkrét programjavaslatokról tárgyalhatunk - emelte ki Tarrósy a nyolc további kulturális főváros vezetőivel tervezett találkozót. A javaslatok között nemcsak kulturális programok, hanem turisztikai elképzelések is helyet kaptak, mint például, hogy a 2010-es év kulturális fővárosai között (Pécs, Essen, Isztambul) charterjáratok közlekedhessenek a kérdéses időszakban, illetve hogy külképviseleteket nyissanak egymás "fővárosaiban". Ez utóbbit természetesen nem diplomáciai értelemben, hanem a kulturális együttműködés és közeledés jegyében. De szó lesz egy pécsi törökfürdő felújításáról és működtetéséről is török befektetők segítségével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.