Klasszikus

Közösen koncertezett a a budapesti és jeruzsálemi zeneakadémia

2015.03.04. 08:35
Ajánlom
Nagy sikerű tel-avivi koncert és fogadás zárta le a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jeruzsálemi Zene és Táncakadémia idei közös műhelymunkáját március 2-án este.

A zárókoncerten a közönség vastapssal és bravó kiáltásokkal jutalmazta a klasszikus és kortárs kamaradarabokat, majd zenekari műveket előadó fiatalok magas színvonalú játékát. "Koncertjüket rögzítette és leadja az izraeli rádió is, s előadásuk méltóan képviselte iskoláikat" - mondta a magyar diákokat Izraelbe kísérő, Budapesten a zeneszerzés tanszéket vezető professzor. Ravel, Mozart, Debussy mellett Dohnányi Ernő és az amerikai Aaron Copland egy-egy darabját is előadták, valamint Sáry László Invocation című kortárs művét. Ráadásként az összes magyar és izraeli zenész hallgató együtt játszotta el Erkel Palotását a lelkes izraeli közönségnek.

A  két zeneakadémia együttműködése három évvel ezelőtt indult el Ilan Mór izraeli nagykövet kezdeményezésére, s azóta évenként felváltva hol Budapesten, hol Jeruzsálemben folytatódik a program.  Yinam Leef professzor, a jeruzsálemi Zeneakadémia igazgatója sikeresnek nevezte a közös szemináriumot, amelynek keretében február végén tíz diák érkezett Jeruzsálembe, akik tíz izraeli hallgatóval zenéltek együtt egy héten át. „Mindkét akadémia fontosnak tekinti a magas színvonalú munkát" - hangsúlyozta Yinam Leef, aki szerint a közös zenélés elősegíti a két nép közötti közeledést is. A professzor úgy értékelte: "a magyar diákok nagyszerűek, szakmailag kiválóak és lenyűgözőek az eredményeik". „A találkozás a két különböző zenei kultúra, az eltérő oktatási módszerek között, az izraeliek déliesebb temperamentuma és az európai pontosság között szerintem pozitívan hat mindkét oldalra, sokat tanulunk egymástól" - foglalta össze a program jelentőségét. Fekete Gyula hangsúlyozta: "tavaly a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem komoly tradíciójára építve a vonósok szerepeltek, de ezt idén kitágítottuk fafúvósokra, és már beszéltünk a folytatásról, a továbblépésről is a kortárs kompozíciók és az ének tanszék felé".

A műhely-szeminárium egyik diákja, az izraeli Filip Szolomonik zongorista elmesélte, hogy számára a próbákon kívül is élmény volt a magyar diákokkal való találkozás. "A hírekben Európában Izrael-ellenességet látok, de mi nem tapasztaltunk semmi ilyesmit, viszont rengeteg melegséget és szeretet, elfogadást kaptunk." Számomra elképesztő élmény volt, mert először voltam Jeruzsálemben. Szakmailag is sokat kaptam, mert szeretem a kamarazenélést, és sok csoportban játszottam. Nagyon jók itt az emberek, kedvesek és segítőkészek, nagyon jó volt velük dolgozni"- mondta a búcsúkoncert utáni fogadáson Agárdi Eszter, a Budapestről érkezett csellista.

A koncert védnöke és a fogadás házigazdája, hazánk tel-avivi nagykövete, Nagy Andor szintén dicsérte a magas színvonalú előadást. „Látható, mi történik, ha összehozzák ezeket a tehetséges fiatal zenészeket, akik néhány nap alatt összebarátkoznak. Ez ugyan rövid idő az életükben, de bizonyos vagyok benne, hogy emlékezni fognak rá" - jelentette ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Plusz

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.
Klasszikus ajánló

Ízelítő a BTF idei fellépőiből

Akram Khan Company, Third Coast Percussion, Tank and the Bangas, Joep Beving, Horváth Charlie és Manu Delago – újabb neveket és programokat jelentett be a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál.
Klasszikus ajánló

Márciusi kínálat az Óbudai Társaskörben

Bach, Bartók, Beethoven, Sztravinszkij – nagy zeneszerzők és különleges estek az Óbudai Társaskör márciusi programkínálatában.