Klasszikus

Közösen koncertezett a a budapesti és jeruzsálemi zeneakadémia

2015.03.04. 08:35
Ajánlom
Nagy sikerű tel-avivi koncert és fogadás zárta le a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jeruzsálemi Zene és Táncakadémia idei közös műhelymunkáját március 2-án este.

A zárókoncerten a közönség vastapssal és bravó kiáltásokkal jutalmazta a klasszikus és kortárs kamaradarabokat, majd zenekari műveket előadó fiatalok magas színvonalú játékát. "Koncertjüket rögzítette és leadja az izraeli rádió is, s előadásuk méltóan képviselte iskoláikat" - mondta a magyar diákokat Izraelbe kísérő, Budapesten a zeneszerzés tanszéket vezető professzor. Ravel, Mozart, Debussy mellett Dohnányi Ernő és az amerikai Aaron Copland egy-egy darabját is előadták, valamint Sáry László Invocation című kortárs művét. Ráadásként az összes magyar és izraeli zenész hallgató együtt játszotta el Erkel Palotását a lelkes izraeli közönségnek.

A  két zeneakadémia együttműködése három évvel ezelőtt indult el Ilan Mór izraeli nagykövet kezdeményezésére, s azóta évenként felváltva hol Budapesten, hol Jeruzsálemben folytatódik a program.  Yinam Leef professzor, a jeruzsálemi Zeneakadémia igazgatója sikeresnek nevezte a közös szemináriumot, amelynek keretében február végén tíz diák érkezett Jeruzsálembe, akik tíz izraeli hallgatóval zenéltek együtt egy héten át. „Mindkét akadémia fontosnak tekinti a magas színvonalú munkát" - hangsúlyozta Yinam Leef, aki szerint a közös zenélés elősegíti a két nép közötti közeledést is. A professzor úgy értékelte: "a magyar diákok nagyszerűek, szakmailag kiválóak és lenyűgözőek az eredményeik". „A találkozás a két különböző zenei kultúra, az eltérő oktatási módszerek között, az izraeliek déliesebb temperamentuma és az európai pontosság között szerintem pozitívan hat mindkét oldalra, sokat tanulunk egymástól" - foglalta össze a program jelentőségét. Fekete Gyula hangsúlyozta: "tavaly a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem komoly tradíciójára építve a vonósok szerepeltek, de ezt idén kitágítottuk fafúvósokra, és már beszéltünk a folytatásról, a továbblépésről is a kortárs kompozíciók és az ének tanszék felé".

A műhely-szeminárium egyik diákja, az izraeli Filip Szolomonik zongorista elmesélte, hogy számára a próbákon kívül is élmény volt a magyar diákokkal való találkozás. "A hírekben Európában Izrael-ellenességet látok, de mi nem tapasztaltunk semmi ilyesmit, viszont rengeteg melegséget és szeretet, elfogadást kaptunk." Számomra elképesztő élmény volt, mert először voltam Jeruzsálemben. Szakmailag is sokat kaptam, mert szeretem a kamarazenélést, és sok csoportban játszottam. Nagyon jók itt az emberek, kedvesek és segítőkészek, nagyon jó volt velük dolgozni"- mondta a búcsúkoncert utáni fogadáson Agárdi Eszter, a Budapestről érkezett csellista.

A koncert védnöke és a fogadás házigazdája, hazánk tel-avivi nagykövete, Nagy Andor szintén dicsérte a magas színvonalú előadást. „Látható, mi történik, ha összehozzák ezeket a tehetséges fiatal zenészeket, akik néhány nap alatt összebarátkoznak. Ez ugyan rövid idő az életükben, de bizonyos vagyok benne, hogy emlékezni fognak rá" - jelentette ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.