Klasszikus

Közösen koncertezett a a budapesti és jeruzsálemi zeneakadémia

2015.03.04. 08:35
Ajánlom
Nagy sikerű tel-avivi koncert és fogadás zárta le a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jeruzsálemi Zene és Táncakadémia idei közös műhelymunkáját március 2-án este.

A zárókoncerten a közönség vastapssal és bravó kiáltásokkal jutalmazta a klasszikus és kortárs kamaradarabokat, majd zenekari műveket előadó fiatalok magas színvonalú játékát. "Koncertjüket rögzítette és leadja az izraeli rádió is, s előadásuk méltóan képviselte iskoláikat" - mondta a magyar diákokat Izraelbe kísérő, Budapesten a zeneszerzés tanszéket vezető professzor. Ravel, Mozart, Debussy mellett Dohnányi Ernő és az amerikai Aaron Copland egy-egy darabját is előadták, valamint Sáry László Invocation című kortárs művét. Ráadásként az összes magyar és izraeli zenész hallgató együtt játszotta el Erkel Palotását a lelkes izraeli közönségnek.

A  két zeneakadémia együttműködése három évvel ezelőtt indult el Ilan Mór izraeli nagykövet kezdeményezésére, s azóta évenként felváltva hol Budapesten, hol Jeruzsálemben folytatódik a program.  Yinam Leef professzor, a jeruzsálemi Zeneakadémia igazgatója sikeresnek nevezte a közös szemináriumot, amelynek keretében február végén tíz diák érkezett Jeruzsálembe, akik tíz izraeli hallgatóval zenéltek együtt egy héten át. „Mindkét akadémia fontosnak tekinti a magas színvonalú munkát" - hangsúlyozta Yinam Leef, aki szerint a közös zenélés elősegíti a két nép közötti közeledést is. A professzor úgy értékelte: "a magyar diákok nagyszerűek, szakmailag kiválóak és lenyűgözőek az eredményeik". „A találkozás a két különböző zenei kultúra, az eltérő oktatási módszerek között, az izraeliek déliesebb temperamentuma és az európai pontosság között szerintem pozitívan hat mindkét oldalra, sokat tanulunk egymástól" - foglalta össze a program jelentőségét. Fekete Gyula hangsúlyozta: "tavaly a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem komoly tradíciójára építve a vonósok szerepeltek, de ezt idén kitágítottuk fafúvósokra, és már beszéltünk a folytatásról, a továbblépésről is a kortárs kompozíciók és az ének tanszék felé".

A műhely-szeminárium egyik diákja, az izraeli Filip Szolomonik zongorista elmesélte, hogy számára a próbákon kívül is élmény volt a magyar diákokkal való találkozás. "A hírekben Európában Izrael-ellenességet látok, de mi nem tapasztaltunk semmi ilyesmit, viszont rengeteg melegséget és szeretet, elfogadást kaptunk." Számomra elképesztő élmény volt, mert először voltam Jeruzsálemben. Szakmailag is sokat kaptam, mert szeretem a kamarazenélést, és sok csoportban játszottam. Nagyon jók itt az emberek, kedvesek és segítőkészek, nagyon jó volt velük dolgozni"- mondta a búcsúkoncert utáni fogadáson Agárdi Eszter, a Budapestről érkezett csellista.

A koncert védnöke és a fogadás házigazdája, hazánk tel-avivi nagykövete, Nagy Andor szintén dicsérte a magas színvonalú előadást. „Látható, mi történik, ha összehozzák ezeket a tehetséges fiatal zenészeket, akik néhány nap alatt összebarátkoznak. Ez ugyan rövid idő az életükben, de bizonyos vagyok benne, hogy emlékezni fognak rá" - jelentette ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.