Klasszikus

Közösséget teremt az Óbudai Danubia Zenekar

2021.08.31. 17:15
Ajánlom
Augusztus 31-én az Opus Jazz Clubban rendezték meg az Óbudai Danubia Zenekar évadismertető sajtótájékoztatóját, ahol Hámori Máté, az együttes művészeti vezetője a zene szerepéről és annak társadalomformáló erejéről beszélt.

Hámori Máté a sajtótájékoztatóan hangsúlyozta, hogy változóban a világ, több területen is átalakulás figyelhető meg. Nemcsak a járványhelyzet miatt bizonytalan a jelen és a jövő, hanem a globális klímaválság miatt is, és ez hatással van mindenre, de talán legfőképp a kultúra területére.

Ez a helyzet a zenekart is új feladat elé állítja, hiszen ebben a megváltozott világban egy együttesnek a minőségi koncerteken és a közönségnevelésen túl, társadalmi szerepe is van. Az Óbudai Danubia Zenekar már évek óta keresi azokat az új formákat, amelyek által a zene és az a felhalmozott tudás, amit egy zenekar illetve annak zenészei birtokolnak, minél több ember számára elérhetővé válik, így teremtve kapcsolatot a zene által. 

odz_ajovozenekara_hamorimate_beethoven-projekt-154604.jpeg

Hámori Máté a sajtótájékoztatón (Fotó/Forrás: Óbudai Danubia Zenekar)

A sajtótájékoztatón a művészeti vezető kiemelte, hogy három program köré Beethoven-projekt, az ÉNekÚT program és a Közös Hang projekt épül idén az együttes művészi munkája:

Úgy gondolom, egy zenekar elsősorban közösség, a zene pedig az egyik legfőbb közösségteremtő erő. Mint zenekarvezető, felelősséget érzek nemcsak szűkebb közösségünkért, hanem mindazokért, akiket a zenével el lehet érni, akiknek a zenével, a zenénkkel jót tehetünk, akiknek segíthetünk.”

Hámori Máté elmondta, a három éve elindított Beethoven-projekt ettől az évtől nemzetközivé bővül, több éves előkészítő munka után elindul az ÉNekÚT elnevezésű zeneoktatási platform, amely az iskolai zeneoktatásban segíti minőségi tartalmakkal a pedagógusokat és a gyerekeket. A Máltai Szimfóniával együttműködve pedig az ország legnehezebb sorsú településein élő, zenét tanuló gyerekekkel együttműködve indítják el Közös hang című projektjüket, amelynek első koncertjén a közös zenélés élményében osztozhatunk mindannyian a Zeneakadémián szeptember 23-án.

20200207_odz_beethoven_bmc-4144-160509.jpg

A Óbudai Danubia Zenekar Beethoven-projektje (Fotó/Forrás: Óbudai Danubia Zenekar)

Beethoven-projekt 2.0

Folytatódik az Óbudai Danubia Zenekar nemzetközi visszhangot kiváltó kezdeményezése. A Hámori Máté ötlete alapján megvalósult koncertek során

siket és hallássérült embereket látnak vendégül a Danubia muzsikusai, akik különböző rezgéstovábbító eszközök és speciális hallókészülékek segítségével „hallgathatják” híres sorstársuk, Beethoven dallamait,

illetve a zenekar tagjai mellé ülve, a nagyobb hangszereket megérintve érzékelhetik a hangzást és a dinamikát, és megtapasztalhatják a közös zenélés erejét. Az első előadások hatalmas sikerrel zajlottak, ezért az együttes 2021 őszétől újra várja a hallássérült és siket gyerekeket, felnőtteket és időseket a BMC koncerttermébe.

20200207_odz_beethoven_bmc-33916-150739.jpeg

A Óbudai Danubia Zenekar Beethoven-projektje (Fotó/Forrás: Óbudai Danubia Zenekar)

Az idei évadban Mozart művei kerülnek műsorra:

  • október 1-jén Mozart és a papák címmel Mozart és Haydn egy-egy szimfóniáját állítják párhuzamba;
  • november 5-én Mozart és a nők címmel koncertáriákat szólaltatnak meg, míg végül december 3-án Mozart és a kaméleonok című koncerttel zárják az idei sorozatot.

A kommunikációt jeltolmács segíti majd, és várhatóan még idén nemzetközi vizekre evez a program, hiszen a zenekar külföldi partnerekkel folytatja a társadalmilag kiemelten fontos, az ép hallásúak hallásvédelmére is figyelmet irányító projektet. A délelőtti koncerteket esténként a Mozart and Co. sorozat előadásain ismétli meg bérletsorozat keretében az együttes.

ÉNekÚT – A Danubia Zenekar új zeneoktatási platformja

A Danubia Zenekar forradalmian új streaming felülete, az "Út a zenéhez.hu" indulása után most újabb innovációval igyekszik szolgálni a klasszikus zene ügyét: ezúttal az iskolai énekoktatásban szeretnének élményközpontú, korszerű segédletet nyújtani a pedagógusoknak és gyerekeknek.

Az ÉNekÚT nevű oldal az Út a zenéhez tartalmait és a Danubia Zenekar online oktatási célú videóit alapul véve teljes tanéveket átfogó, tanórákra lebontott óravázlatokat kínál az énektanároknak, hogy a tantervhez kapcsolódó videók és rövid zenei részletek segítségével élményszerűbbé tegyék az énektanulást.

Az oldalon Hámori Máté népszerű énekórái mellett az adott tananyaghoz kapcsolódó zenék és zeneszerzői életrajzok, vagy akár szolfézs feladatok is elérhetőek lesznek a programban részt vevő iskolák számára, továbbá kimondottan az ÉNekÚT céljaira készített nagyzenekari karaoke videók, amelyek segítségével talán a gátlásosabb tanulók is könnyebben bevonhatóak a közös éneklésbe.

A programhoz bármilyen magyarországi iskola csatlakozhat, bővebb tájékoztatás ezen oldalon kapható.

20200207_odz_beethoven_bmc-4015-160807.jpg

Hámori Máté (Fotó/Forrás: Óbudai Danubia Zenekar)

Közös Hang – Zenével az integrációért 

Szeptember 23-án debütál az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté új projektje, amelynek

célja az ország legelmaradottabb régióiban élő, zenét tanuló gyerekek integrációjának elősegítése.

A Máltai Szimfóniával közös program során a zenekar tagjai több mint fél éven át rendszeresen látogatták az első koncerten résztvevő iskolákat Tarnazsadányban és Tarnabodon, ahol együtt zenéltek a jellemzően mélyszegénységben élő ifjú zenészekkel, előkészítve a szeptemberi zeneakadémiai fellépést, ahol a gyerekek és a zenekar tagjai egy klasszikus zenei motívumok és cigány dallamok együttes felhasználásával, kimondottan az alkalomra készült Ott Rezső-művet mutatnak majd be.

A koncertet további alkalmak követik majd, és terveik szerint idővel a résztvevő települések listáját is kibővítik, hogy a közös zenélés élményében minél több zenetanuló gyermek részesülhessen. Az előadásokra a gyerekek családját is meghívják, hiszen a sikeres integráció kulcsa nem csupán a szorgalmas gyerekek motivációja, de a család meggyőzése is, hogy van eredménye a zenébe fektetett sok erőfeszítésnek, és érdemes a gyereket a – nem csupán zenei – tanulás útján tartani hosszú távon is.

A közös zenéléseket a Danubia bérletes nagykoncertjei követik majd, ahol a zenekar – az eddigi évek gyakorlatához híven – sok kortárs és ritkán hallható remekművet felsorakoztató repertoárját újabb különlegességekkel gazdagítja majd.

Fejléckép: Óbudai Danubia Zenekar sajtótájékoztatója

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.