Klasszikus

Közösségi adományozással gyűjt új hárfára a Budapesti Fesztiválzenekar

2023.10.30. 17:05
Ajánlom
A BFZ kampányt indított „A hárfa barátokat keres” címmel, amely során a világ legjobb tíz zenekara közé választott együttes közösségi hozzájárulással szeretne új hangszert vásárolni.

Az új hangszerhez a zenekarnak 15 millió forintra lenne szüksége. Az adományozók választhatnak, milyen összeggel támogatják az akciót, amelyért videón vagy személyesen is megismerkedhetnek majd az újonnan vásárolt hangszerrel.

A Budapesti Fesztiválzenekar az alábbi közleménnyel hirdette meg adománygyűjtő programját:

A sokoldalú hárfa 

Ez a gyönyörű, ezerarcú hangszer fontos szerepet játszik a zenekar életében.

Egyszerre klasszikus, játékos és innovatív. Gyönyörködtet a klasszikus koncerteken, fontos szereplője az ingyenes közösségi programoknak, amelyeken fiatalok vagy éppen nyugdíjasok osztoznak a muzsika varázslatában, a kortárs koncerteken előadott, újító kompozíciókban pedig a humoros oldalát is megmutatja.

Segítsen Ön is, hogy a Fesztiválzenekar új hárfával ünnepelhesse jubileumi évét!

A cél 15 millió forint, amely fedezné egy új hangszer vásárlását, hogy a zenekar a jövőben is a tőle megszokott színvonalat tudja biztosítani. 

Az adományozók választhatnak, a hárfa melyik arcát, és ezen keresztül a BFZ melyik koncerttípusát támogatnák legszívesebben!

Hárfa – a klasszikus

Mahler, Bruckner és Csajkovszkij szimfóniái, Debussy szimfonikus költeményei, Bartók vagy Stravinsky zenekari művei – a hárfa nélkül egészen más lenne a szimfonikus repertoár. Hallgassa meg Ön is az Adagiettót Mahler 5. szimfóniájából, és gyönyörködjön a hárfa földöntúli szépségű hangjában!

Hárfa – a játékos

A hárfa a BFZ Zenevár programjának egyik főszereplője: minden évadban gyerekek százai ismerkednek meg varázslatos dallamaival. A BFZ Támogatói Nagykövetére, Rényi Andreára sokadik alkalommal is mindig ugyanazt a hatást teszik a BFZ közösségi programjai: „Meglátom a gyerekek arcán felragyogó mosolyt, amikor a királykisasszonynak öltözött hárfaművész, Polónyi Ági megszólaltatja ezt a gyönyörű hangszert, és majdnem elsírom magam”.

Hárfa – az újító

Boszorkányos futamok, felszabadult humor, meditatív melódiák – a kortárs zeneszerzők is szívesen komponálnak hárfára. „Mindig öröm, amikor friss, modern zenét hallgathatok élő előadásban. Napjaink zeneművei a jelenünkre reflektálnak, kreatívan szórakoztatnak, vagy éppen gondolkodtatnak el a minket körülvevő élet kérdéseiről, gyakran újraértelmezve a klasszikus korok muzsikáját. A hárfa mindig izgalmas színt visz ezekbe a művekbe” – mondja a BFZ Támogatói Nagykövete, Simon Anita

Az adománygyűjtésről további információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: A hárfa a BFZ Zenevár programjának egyik főszereplője (forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.