Klasszikus

Közvetlenül az agyunkkal írhatunk zenét ezentúl

2017.09.14. 14:35
Ajánlom
Német tudósok kifejlesztettek egy programot, amivel akár paralízises emberek számára is lehetségessé válik, hogy zenei ötleteiket kéz nélkül papírra vessék.

Húsz évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt az ötlet, hogy valaki csupán agyi aktivitással hozzon létre zeneművet. Ma már ez nem csak utópia”

- mondta Gernot Müller-Putz, a Grazi Műszaki Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. A publikáció, amit a PloS tett közzé, 18 résztvevő bevonásával készült, köztük 17 amatőr zenésszel és egy profi klarinétos-zeneszerzővel.

music-brain-2016-billboard-650

music-brain-2016-billboard-650

A koponyájukra erősített elektródák érzékelték az agyból érkező elektroenkefalogram (EEG) hullámokat, ezek az elektródák a másik oldalon pedig egy olyan számítógéphez voltak csatlakoztatva, amibe beépítettek egy zeneszerzési szoftvert. A résztvevőknek az volt a feladata, hogy a számítógép képernyőjén észlelt betűk, majd hangjegyek közül kiválasszák azokat, amiket szeretnének felhasználni a szöveg- vagy zeneíráshoz. A koncentráció hatására létrejövő agyi hullámokat érzékelve a szoftver sárga fénnyel jelezte, ha „kijelölte” és „lementette” az adott betűt vagy hangjegyet. A résztvevőknek ezzel a módszerrel előbb rövid szavakat kellett leírniuk (Musik, Liszt), majd lekottázni egy rövid dallamot, végül pedig saját dallamot írni. A másolási feladatnál a pontossági eredmények lenyűgözőek voltak: az alanyok a betűket és hangjegyeket 88 százalékos pontossággal tudták lemásolni. Ugyanez a szám 76 százalékra csökkent a zeneírási feladatnál, feltehetően azért, mert itt már új hangokat kellett létrehozni ezzel a szokatlan módszerrel. A profi zenész és zeneszerző esetében még jobbak voltak az eredmények: a betűmásolási feladatot 100 %-os pontossággal végezte el, a dallammásolást 94 %-kal, míg az saját dallam lejegyzetelése 98 %-osan sikerült a szándékaihoz mérten. A résztvevők fejlesztési javaslatokkal is éltek: hiányolták a szünet gombot, mondván, hogy a kreatív embereknek szükségük van időre, míg összegyűjtik, majd papírra vetik gondolataikat. Ezzel együtt is azt mondták, a program hatékonyan működik, sőt mi több, élvezetes a használata. A kutatóknak komoly céljaik vannak a fejlesztéssel:

létre szerettek volna hozni egy eszközt, ami szórakoztató, és ami még fontosabb: a sérült, vagy testi fogyatékkal élő embereket segíti az önkifejezésben.

Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a zene általi érzelemkifejezés milyen jótékonyan hat a fizikai testre, ezáltal tehát egy öngyógyító folyamat részét is képezheti a jövőben tökéletesítendő program.

(via: Pacific Standard)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.  
Klasszikus ajánló

Mahler hattyúdala – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

Mahler IX. szimfóniája nagy zenekari létszámot igényel, technikailag rendkívül nehéz mű. Talán épp ezért volt szíve vágya Kovács János karmesternek, hogy ezt a szimfóniát egyszer dirigálja. Álma teljesül 2022. január 13-án a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.