Klasszikus

Közvetlenül az agyunkkal írhatunk zenét ezentúl

2017.09.14. 14:35
Ajánlom
Német tudósok kifejlesztettek egy programot, amivel akár paralízises emberek számára is lehetségessé válik, hogy zenei ötleteiket kéz nélkül papírra vessék.

Húsz évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt az ötlet, hogy valaki csupán agyi aktivitással hozzon létre zeneművet. Ma már ez nem csak utópia”

- mondta Gernot Müller-Putz, a Grazi Műszaki Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. A publikáció, amit a PloS tett közzé, 18 résztvevő bevonásával készült, köztük 17 amatőr zenésszel és egy profi klarinétos-zeneszerzővel.

music-brain-2016-billboard-650

music-brain-2016-billboard-650

A koponyájukra erősített elektródák érzékelték az agyból érkező elektroenkefalogram (EEG) hullámokat, ezek az elektródák a másik oldalon pedig egy olyan számítógéphez voltak csatlakoztatva, amibe beépítettek egy zeneszerzési szoftvert. A résztvevőknek az volt a feladata, hogy a számítógép képernyőjén észlelt betűk, majd hangjegyek közül kiválasszák azokat, amiket szeretnének felhasználni a szöveg- vagy zeneíráshoz. A koncentráció hatására létrejövő agyi hullámokat érzékelve a szoftver sárga fénnyel jelezte, ha „kijelölte” és „lementette” az adott betűt vagy hangjegyet. A résztvevőknek ezzel a módszerrel előbb rövid szavakat kellett leírniuk (Musik, Liszt), majd lekottázni egy rövid dallamot, végül pedig saját dallamot írni. A másolási feladatnál a pontossági eredmények lenyűgözőek voltak: az alanyok a betűket és hangjegyeket 88 százalékos pontossággal tudták lemásolni. Ugyanez a szám 76 százalékra csökkent a zeneírási feladatnál, feltehetően azért, mert itt már új hangokat kellett létrehozni ezzel a szokatlan módszerrel. A profi zenész és zeneszerző esetében még jobbak voltak az eredmények: a betűmásolási feladatot 100 %-os pontossággal végezte el, a dallammásolást 94 %-kal, míg az saját dallam lejegyzetelése 98 %-osan sikerült a szándékaihoz mérten. A résztvevők fejlesztési javaslatokkal is éltek: hiányolták a szünet gombot, mondván, hogy a kreatív embereknek szükségük van időre, míg összegyűjtik, majd papírra vetik gondolataikat. Ezzel együtt is azt mondták, a program hatékonyan működik, sőt mi több, élvezetes a használata. A kutatóknak komoly céljaik vannak a fejlesztéssel:

létre szerettek volna hozni egy eszközt, ami szórakoztató, és ami még fontosabb: a sérült, vagy testi fogyatékkal élő embereket segíti az önkifejezésben.

Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a zene általi érzelemkifejezés milyen jótékonyan hat a fizikai testre, ezáltal tehát egy öngyógyító folyamat részét is képezheti a jövőben tökéletesítendő program.

(via: Pacific Standard)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.