Klasszikus

Kritikus Gyökerek

2007.01.17. 00:00
Ajánlom
Gaál István Gyökerek címmel egy háromórás színes filmet készített, amely Bartók Béla életét követi végig Nagyszentmiklóstól New Yorkig. Erre a filmre nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi sajtó is felfigyelt, és számos recenzió jelent meg a DVD-ről: ezekből válogattunk.

Jean-Charles Hoffel, Diapason, 2006. november
„Az életrajzi dokumentumfilm veszélyes terep. Gaál István rendező honfitársáról, Bartókról szóló filmje azzal a meghatározhatatlan erénnyel bír, hogy át-meg-átszövi a muzsika. A Gyökerek időutazás: azokon az utakon járunk, amelyeken a fáradhatatlan népzenegyűjtő Bartók, saját hangján szól hozzánk levelein és egyéb dokumentumokon keresztül, s egyben tanúi lehetünk zenei stílusa – a 20. század egyik fontos modern zenei hangja – kialakulásának. Nem szólalnak meg Bartók életútjának tanúi, csak maga Bartók, s mindez elfeledteti velünk az idő múlását, csupán az tudatosul egyre inkább, mennyire magányosan, lelki egyedüllétbe süppedve élt Bartók, akkor is, ha munkája egy része arra kényszerítette, hogy úttalan utakon járva külső helyszíneken keressen a maga számára inspirációt. Az őt körülvevő megnemértés ennek ellenére csupán szelíd iróniára indítja leveleiben. A megidézés hitelessége valósággal szíven üti a nézőt az utolsó fejezetekben. (...) Példa értékű munka, mely helyet biztosít számos remek zenei bejátszásnak, amelyek közül ékszerként csillog ki Ránki Dezső zongorázása, archív anyagoknak köszönhetően bevillan maga Bartók az Allegro barbaro előadójaként, és hallhatjuk a kiváló Réti Józsefet is a Cantata profana felvételén.”

D. Magyari Imre, Sine morbo, 2006. nyári szám
„...A saját Bartók-ünnepünk egyik szép és megrendítő momentuma lehet, ha végignézzük, akár részletekben, Gaál István Gyökerek című háromórás, nagyszerű dokumentumfilmjét. (...) Gaál István alkotótársaival, Kovács Sándorral és Várbíró Judittal olyan életrajzi filmet készített, amiben nemcsak egy élet külső történetét mutatják meg, hanem a személyiséget is, amelyik megélte, olykor elszenvedte ezt az életet, s amelyik a legleplezetlenebbül természetesen a művekben nyilatkozik meg. Kommentár helyett végig Bartóktól idéznek (...) A citátumokból – a szövegeket Szakácsi Sándor nem mondja, hanem éli, alázattal, igazi színészként – s a felhangzó műrészletekből áll össze e rendkívüli pálya rajza. És a képekből. Filmet látunk: Gaál István lefényképezte azokat a magyarországi, romániai tájakat, ahol Bartók népzenét gyűjtött, látjuk az ott élő embereket, a film elején feltűnő, kenyeret dagasztó asszony képe a mű végén, a lélektelen felhőkarcolók látványa után mintegy emlékként tér vissza, amikor Bartók egyik amerikai levelében a hazai kenyeret idézi föl. Átértelmeződik a motívum, jelképpé válik. A látvány mutatja meg a gyökereket, azt, hogy hová is kötődik Bartók, hová kötődik a muzsikája, milyen célokat kívánt szolgálni vele. (...)”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.