Klasszikus

Krzysztof Penderecki – szépség, elmélyültség és virtuozitás

2007.02.05. 00:00
Ajánlom
Tanított a Yale-en, Essenben és Krakkóban, a poznani, leuweni, bordeaux-i egyetem, a washingtoni Gergetown University tiszteletbeli doktora, a londoni Royal Academy of Music, a római Accademia Nazionale di Santa Cecilia, a berlini Művészeti Akadémia, a bécsi Zenebarátok Társaságának tiszteletbeli tagja. Számos nemzeti és nemzetközi kitüntetés birtokosa, 2000-ben „Az év zeneszerzője” lett Cannes-ban, 2003-ban megkapta az Európai Egyházzenei Díjat.

Krzysztof Penderecki 26 éves volt, amikor jeligésen beküldött kompozícióival a fiatal zeneszerzőknek rendezett varsói verseny mindhárom kategóriájában első díjas lett. Villámgyorsan ívelt felfelé a karrierje, 1966-ban az egyik NSzK-beli közszolgálati rádió művet rendelt tőle a münsteri katedrális megépítésének kétszázadik évfordulója alkalmából. Színpadi, szimfonikus zenekari, kamara- és versenyművei mellett az elkövetkező években is sorra születtek a hamar népszerűvé váló egyházi alkotások. Ars poeticájában megfogalmazta, hogy nem hajszolja a popularitást, és csak a számára elfogadható mondanivalót hajlandó megosztani közönségével.

Az otthonát ma Krakkó és Luzern között megosztó komponista harmincas éveinek végére „átesett” a korosztályát hatalmába kerítő avantgárd „gyermekbetegségen”, zenei nyelve egyszerűbbé és közérthetőbbé vált. Darabjai nemcsak a kortárszenei fesztiválok, de a „hagyományos” hangversenyélet repertoárjának is részei lettek. A hetvenes évektől folyamatosan vezényel, amelyet egyébként zeneszerzői munkássága elengedhetetlen részének tekint. Számára természetes, hogy saját zenekari darabjait és versenyműveit maga dirigálja. „A hiteles alkotóknak bele kell tudniuk képzelni magukat az előadók helyzetébe” – hirdeti. Mint ő, aki évtizedeken át hegedült, aki a London Symphony Orchestra, a Philadelphia Orchestra és a New York-i Filharmonikusok élén emlékezetes koncerteket adott szerte a világon.

Karmesterként megduplázódnak azok az eszközök, amelyekkel közölni képes művészi mondanivalóját. Saját bemutatandó műve(i) mellé mindig olyan darabot választ mások életművéből, amelyek együtt érzékletesen fejezik ki az előadó üzenetét a publikumnak.

Február 15-én a Művészetek Palotájában a „három tenor” ötletétől vezérelve három gordonkára írt, 2001-ben született Concerto grossóját tűzte műsorra a zeneszerző Penderecki. Ebben a barokk forma, a romantikus éji zene aurája, a prokofjevi drámai hangsúlyok és a komponista egyéni stíluselemei hozzák létre a zenetörténet egyetlen három csellóra írt versenyművének zenei nyelvét. Előtte, Mendelssohn Skót szimfóniájának előadásakor a dirigens Penderecki tesz tanúbizonyságot a romantikus zenével való kapcsolatáról. Az európai hírű Sinfonietta Cracovia és három nagyszerű csellista – az orosz Tatjana Vasziljeva, a sokszoros versenygyőztes magyar Fenyő László és a zágrábi születésű, figyelemre méltó elismertséggel büszkélkedhető Monika Leskovar – találtattak érdemesnek arra, hogy hangszereik segítségével közvetítsék korunk muzsikus-óriásának gondolatait.

(2007. február 15. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) – A Sinfonietta Cracovia hangversenye; Mendelssohn: III. a-moll, „Skót” szimfónia, op. 56; Penderecki: Concerto grosso három gordonkára és zenekarra; km.: Tatjana Vasziljeva, Fenyő László, Monika Leskovar (gordonka); vez.: Krzysztof Penderecki)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.