Klasszikus

Kuba újra Budapesten

2004.06.21. 00:00
Ajánlom
A tavalyi, tematikus WOMUFE után idén újra 100% kubai zenét importál Budapestre az ország egyik legszínvonalasabb világzenei fesztiválja. Június 29-én őrült karibi hangulat várható a Budai Parkszínpadon.

Tavaly már csak egynaposra csökkent ugyan, de ez az egy nap olyan sziporkázóra sikeredett, mintha a korábbi, többnapos programok hangulatát sűrítette volna magába. A Mandel Róbert szervezésében megrendezett WOMUFE világzenei fesztivál idén tizenegyedik éve működik. Kezdetben a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban, később a Budai Parkszínpadon megrendezett nyári fesztivál révén minden idők legnagyobb, Európán kívüli zeneművészeivel találkozhatott élőben a közönség. Az indiai szitáros Ravi Shankar, hegedűs L. Shankar vagy tablás Zakir Hussain, a brazíliai ütőhangszeres Nana Vasconcelos csak néhány név a fantasztikus sorból. A fesztivál túlzás nélkül a világ összes kontinensének autentikus zenéjéből ízelítőt nyújtott eddigi epizódjai során. Egy-egy emlékezetes pillanatban egymástól tízezer kilométerre kialakult zenekultúrák kísérelték meg a közös megszólalást, és a próbálkozások sokszor okoztak feledhetetlen pillanatokat.

A tavalyi fesztivál programjában a szervező ügyesen megtalálta a további működés lehetőségeit, amikor csak kubai zenészeket szerződtetett. A karibi program teltházas közönséget talált magának, és a két zenekar koncertjéből óriási hangulat kerekedett. Az este végén a zenészek lejöttek a színpadról a közönség közé, és hangszeres-táncos menetben olyan karnevált varázsoltak, amitől a tomboló közönség hangulata eufórikussá vált.

A tavalyi hangulat megismétlése várható idén is, hiszen Orlando Valle, alias Maraca megint ellátogat együttesével a Budai Parkszínpadra. A fuvolaművész a havannai zenei élet egyik klasszisa, aki a tradicionális ritmusokat modern hangszereléssel ötvözi, és így képes három generáció tagjait egyaránt lázba hozni. Maraca immár harmadszor lép fel a WOMUFE színpadán, elsőként a legendás Cubanismo zenekarral érkezett hozzánk 2000 nyarán. Maraca igazi zenész család sarja, unokatestvére, a zongorista Ramón Valle idén vette át az egyik legnagyobb kubai jazzfesztivál zenei intendánsi feladatait a nem kevésbé jelentős Chucho Valdestől. A Magyarországon élő énekesnő, Ramón nővére, Elsa Valle szintén a család fontos tagja. Aki ismeri Elsa zenéjét, nem hagyhatja ki Maraca koncertjét sem.

Az est első felében, hét órai kezdettel a népszerű Habana Son Club ad emlékkoncertet Ruben Gonzalez tiszteletére. A népszerű havannai szeptett a legismertebb és legnépszerűbb kubai muzsikusokból alakult. Nevük a divatos kubai zenei forma, a „son” világát idézi, ám az együttes stílusában ezen felül a legpezsdítőbb táncritmusok is megelevenednek, a Cha-cha-cha, a Danzon, a Bolero és a Salsa.

Az idei WOMUFE (kubai) fesztivál 29-én, kedden, este 7 órakor kezdődik a Budai Parkszínpadon.

PROGRAM:

2004. június 29. Festival Cubano – Újra Budapesten, a Budai Parkszínpadon

19.00 óra: Habana Son Club – „Tribute to Ruben” Gonzalez”
20.30 óra: Orlando Valle Maraca & Afro-Cuban all Stars

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.