Klasszikus

Kubai gála a Parkszínpadon

2004.06.28. 00:00
Ajánlom
Azok, akik nem tudtak eljönni egy éve a Budai Parkszínpad pezsgő ritmusú kubai fiesztájára, holnap este pótolhatják az élményt. Idén is egynapos és tematikus lesz a már hagyományos WoMuFe, a világzenei fesztivál, és a tavaly először látott-hallott két cubanozenekar lép fel ismét, noha új muzsikusokkal is ismerkedhetünk, és új műsort is hallhatunk tőlük.

Az estet szervező Mandel Róberttől tudjuk, hogy a programot egy legendás zenész, a tavaly 84 évesen elhunyt Rubén Gonzalez emlékének szenteli a fellépő két együttes, a Habana Son Club, valamint Orlando Valle Maraca és új afro-cuban bandje. Gonzalez zongoristaként rendkívül sikeres pályafutást tudhatott maga mögött, amikor a nyolcvanas években visszavonult. Később azonban neki is kijutott a kubai muzsika fergeteges reneszánszából.

Az elsőként játszó Habana Son Club hivatásos turnézenekar. Mindenekelőtt azt kell tudni róluk, hogy a nevükben szereplő „son” szó nem családi kapcsolatra utal, hanem egy sajátosan kubai zenei stílust jelöl. Ez elbeszélő elemekből és jellegzetes zenei lüktetésből áll össze, ami különösen jellemző az együttesre. Habár a HSC zenei gyökereihez nemcsak a „son” tartozik, hanem a csacsacsa, a bolero, a danzon és a salsa is, egyik nagy lemezsikerüket a „son” egyik változatát, az úgynevezett Pilón-ritmust feldolgozó El Pilónnal érték el.

A csodagyerekként kezdett, fuvolavirtuózzá és zeneszerzővé vált Maraca együttese későbbi nemzedéket és némiképp kifinomultabb zenei tudást képvisel az összehasonlításokban gyakran etalonként szereplő Buena Vistához képest. A zenekar vezetője több, jelentős kubai együttesben játszott korábban, a többi között abban a Cubanismóban, amely négy éve nagy sikerrel mutatkozott be a WoMuFé-n. Legnagyobb szakmai sikerét tavaly aratta a Maraca-csapat, amikor – még budapesti fellépése előtt – Grammy-jelölést kapott Tremenda Rumba című lemeze. Azóta még inkább a nemzetközi élvonalba tartozóknak kijáró elismerés övezi munkájukat. Műsoruk a vérpezsdítő hagyományos kubai zenét öleli fel, népszerű, táncolható dallamokkal – amit azért is kell említeni, mert egy éve is sokan táncra perdültek a nézőtéren muzsikájuk hallatán.

– Budapesten igen sok értő híve van a kubai zenének, amin fesztivál- és koncertszervezőként magam is meglepődtem először – említi Mandel Róbert. – Ezért hívtam el újra a két együttest, és ezért lesz az európai focibajnokság szünnapján, kedden a WoMuFe. Remélhetőleg az időjárás kegyes lesz, mert esőnapot nem tartunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Plusz

Egyre népszerűbb a bakelitlemez, kár, hogy környezetszennyező anyagból készül

Nagyon jól fogynak a PVC-ből készült vinyl-lemezek, de az EU úgy tervezi, hogy betiltja az anyagot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.