Klasszikus

Kubai gála a Parkszínpadon

2004.06.28. 00:00
Ajánlom
Azok, akik nem tudtak eljönni egy éve a Budai Parkszínpad pezsgő ritmusú kubai fiesztájára, holnap este pótolhatják az élményt. Idén is egynapos és tematikus lesz a már hagyományos WoMuFe, a világzenei fesztivál, és a tavaly először látott-hallott két cubanozenekar lép fel ismét, noha új muzsikusokkal is ismerkedhetünk, és új műsort is hallhatunk tőlük.

Az estet szervező Mandel Róberttől tudjuk, hogy a programot egy legendás zenész, a tavaly 84 évesen elhunyt Rubén Gonzalez emlékének szenteli a fellépő két együttes, a Habana Son Club, valamint Orlando Valle Maraca és új afro-cuban bandje. Gonzalez zongoristaként rendkívül sikeres pályafutást tudhatott maga mögött, amikor a nyolcvanas években visszavonult. Később azonban neki is kijutott a kubai muzsika fergeteges reneszánszából.

Az elsőként játszó Habana Son Club hivatásos turnézenekar. Mindenekelőtt azt kell tudni róluk, hogy a nevükben szereplő „son” szó nem családi kapcsolatra utal, hanem egy sajátosan kubai zenei stílust jelöl. Ez elbeszélő elemekből és jellegzetes zenei lüktetésből áll össze, ami különösen jellemző az együttesre. Habár a HSC zenei gyökereihez nemcsak a „son” tartozik, hanem a csacsacsa, a bolero, a danzon és a salsa is, egyik nagy lemezsikerüket a „son” egyik változatát, az úgynevezett Pilón-ritmust feldolgozó El Pilónnal érték el.

A csodagyerekként kezdett, fuvolavirtuózzá és zeneszerzővé vált Maraca együttese későbbi nemzedéket és némiképp kifinomultabb zenei tudást képvisel az összehasonlításokban gyakran etalonként szereplő Buena Vistához képest. A zenekar vezetője több, jelentős kubai együttesben játszott korábban, a többi között abban a Cubanismóban, amely négy éve nagy sikerrel mutatkozott be a WoMuFé-n. Legnagyobb szakmai sikerét tavaly aratta a Maraca-csapat, amikor – még budapesti fellépése előtt – Grammy-jelölést kapott Tremenda Rumba című lemeze. Azóta még inkább a nemzetközi élvonalba tartozóknak kijáró elismerés övezi munkájukat. Műsoruk a vérpezsdítő hagyományos kubai zenét öleli fel, népszerű, táncolható dallamokkal – amit azért is kell említeni, mert egy éve is sokan táncra perdültek a nézőtéren muzsikájuk hallatán.

– Budapesten igen sok értő híve van a kubai zenének, amin fesztivál- és koncertszervezőként magam is meglepődtem először – említi Mandel Róbert. – Ezért hívtam el újra a két együttest, és ezért lesz az európai focibajnokság szünnapján, kedden a WoMuFe. Remélhetőleg az időjárás kegyes lesz, mert esőnapot nem tartunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.